Pertinax, Publius Helvius

Publius Helvetius Pertinax


Rímsky cisár vládnuci po smrti Commoda.
Narodený 1. augusta 126 nášho letopočtu v Alba Pompeia.
Zavraždený 28. marca 193 nášho letopočtu v Ríme.
Vládol od 1. januára 193 do 28. marca 193 nášho letopočtu


Po smrti tyrana Commoda bol zvolený cisárom jeden z vodcov sprisahania Publius Helvetius Pertinax. Cisárske kreslo mu ponúkli vzbúrený vojaci.


Narodil sa 1. augusta 126 n. l. v Ligurianskom meste Alba Pompeia /dnešná Alba/ 35 míľ južne od Turína v severnej Itálií. Jeho otec bol Helvius Successus. Mladý Pertinax študoval v Ríme škole u gramatika Sulpicia Apollinaris. Potom sa dal v roku 161 n. l. na vojenskú kariéru a prešiel rôznymi veliteľskými funkciami v Sýrií a Moesií. Taktiež prechádzal aj civilnou kariérou pod patronátom vplyvného senátora Claudia Pompeianusa ktorý bol druhým manželom Lucilly, dcéry Marca Aurélia a sestry Commoda. Jeho manželka bola Flavia Titiana, dcéra meského prefekta Titusa Flaviusa Sulpicianusa s ktorou mal jedného syna a dcéru.


Počas vlády Commoda zastával dôležité úrady a patril medzi vplyvných rímskych patricijov. Prešiel rôznymi prestížnymi funkciami, okolo roku 170 n. l. bol veliteľom légie v Raetien, podieľal sa na potlačení povstania Avidia Cassia v Sýrií a vykonával službu v Dácií, Sýrií a Británií. Potom bol okolo roku 188 n. l. prokonzulom v Afrike a v roku 189 n. l. sa vrátil naspäť do Ríma.


Vysokou mierou sa podieľal aj na sprisahaní proti cisárovi a jeho následnej vražde. Po smrti Commoda mu vojaci ponúkli cisárske kreslo na základe sľubov o vysokých odmenách a veľkých peňažných daroch. Ľudu sľúbil odpustenie vysokých daní a poplatkov, ktoré naň uvalil predchádzajúci cisár. Vládol pod menom IMPERATOR CAESAR PVBLIVS HELVIVS PERTINAX AVGVSTVS. Sľuby sa však plnili veľmi ťažko, najmä v situácií v ktorej zanechal ríšu predchádzajúci cisár a ktorá sa jeho zlým hospodárením nachádzala na pokraji bankrotu.


Aj keď sám bol veľmi skromný, nepodarilo sa mu splniť ani časť svojich sľubov a preto po krátkej vláde skončil ako jeho predchodca. 28. marca 193 n. l. ho zavraždili jeho pretoriáni. Po jeho vražde sa dostal k trónu rímskeho cisára Didius Julianus a to spôsobom dosť zaujímavým - vydražil si ho pri verenej dražbe ktorú vykonali pretoriáni. Pertinaxova smrť odštartovala nový boj o trón na ktorom sa po zavraždení Didia Juliana zúčastnili ešte Clodius Albinus, Pescenius Niger a Septimius Severus z ktorých posledne menovaný konečne dosiahol víťazstvo a následnú relatívnu stabilitu Rímskej ríše a založil novú rímsku cisársku dynastiu Severovcov.


Jeho pokus o vládu bol krátky, podobne ako u ostatných uchádzačov o trón, ale na rozdiel od iných sa stal známy a zapísal sa do dejín. Nedajú sa robiť závery z jeho vlády, lebo začal vládnuť po Commodovej smrti s prázdnou pokladňou a rozzúreným davom pred bránami paláca. Jeho vláda Rímskemu Impériu trvala iba tri mesiace.
URL : https://www.valka.cz/Pertinax-Publius-Helvius-t41212#159160 Verze : 0
A pridám jeho portrét na minci.
URL : https://www.valka.cz/Pertinax-Publius-Helvius-t41212#159162 Verze : 0
Zdravím,

Citace :

Po smrti tyrana Commoda bol zvolený cisárom jeden z vodcov sprisahania Publius Helvetius Pertinax.

Jak jsi přišel na to, že Pertinax byl jedním z vůdců spiknutí? Vůdci spiknutí byli Laetus a Eclectus. Cassius Dio (LXXIII.1) píše, že po zavraždění Commoda přišli tito dva za Pertinakem, informovali ho o tom, co udělali a nabídli mu císařský trůn. Takto přímo to Historia Augusta (Pertinax 4.5) neříká, ale z textu také vyplývá, že Pertinax o spiknutí nevěděl. A Héródianos (II.1.5-9) dokonce uvádí, že když Laetus (prefekt prétoriánů) a Eclectus přišli s vojáky k Pertinakovi, tento si původně myslel, že jsou tu, aby ho na Commodův rozkaz zavraždili. Laetus mu musel vysvětlit, že Commodus už je mrtev a oni že mu přišli nabídnout trůn...


Citace :

28. marca 193 n. l. ho zavraždili jeho vojaci /pretoriáni ???/.

Ano, Pertinaka zavraždili prétoriáni.


S pozdravem
Saša
URL : https://www.valka.cz/Pertinax-Publius-Helvius-t41212#159210 Verze : 0
to Saša : vyčítal som to z dvoch anglických a jedného českého životopisu, takže pripúšťam že v tom údaji môžeš mať pravdu. / Len ťažko sa dávajú do kopy solidne dáta Smile Smile /
URL : https://www.valka.cz/Pertinax-Publius-Helvius-t41212#159312 Verze : 0
Nazdar Slimo,
mohl bys mi, prosím, napsat, ze kterých životopisů jsi to vyčetl. Ta tři díla, která jsem výše jmenoval jsou pro toto období hlavní prameny, takže si tak trochu nedokážu představit, kde by autoři těch životopisů mohli vyčíst opak. Pokud to jde, rád bych zjistil, na které prameny se tito autoři odvolávají (pokud oni vědí něco, co já ne, rád bych se to dozvěděl taky Smile - i když, po pravdě řečeno, trochu pochybuji, že by měli dostatečně silné argumenty, které by vyvrátily výše zmíněná svědectví Confused ).
Předem děkuji.
S pozdravem
Saša
URL : https://www.valka.cz/Pertinax-Publius-Helvius-t41212#159320 Verze : 0
Saša zdroje ti pošlen neskôr súkromnou správou.
URL : https://www.valka.cz/Pertinax-Publius-Helvius-t41212#159450 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více