DEU - StG 45(?) - identifikácia

Diskuse

Čo je to za prototyp ? Ktorej firmy ? Nesie znaky MP40. Info ?
URL : https://www.valka.cz/DEU-StG-45-identifikacia-t41301#159847 Verze : 0
Panzer: obávám se, že Brano, jako autor fóra Stg 45(M) ( https://www.valka.cz/viewtopic.php?t=18985 ) ví jak vypadá Stg 45 Wink...
Řekl bych, že to asi bude něco spíš poválečného, nebo nějaký konkurent, a ne verze Stg 45ky. Možná nějaká modernizace výše zmíněnné MP 40.
URL : https://www.valka.cz/DEU-StG-45-identifikacia-t41301#159889 Verze : 0
Dobrý trapas Embarassed Embarassed Very Happy . Braňo, sorry za poučovanie, aj som sa čudoval, že nepoznáš sturmgewehr Wink Embarassed Very Happy


Ale aj tak si myslím, že ide o výmysel počítačových expertov, a to vzhľadom na použitý náboj, deklarovaný pri fotke (7,92 K), ktorý si podľa mňa vyžaduje uzamknutý záver, čo však z fotky veľmi nevyplýva.
URL : https://www.valka.cz/DEU-StG-45-identifikacia-t41301#159893 Verze : 0
Very Happy


Aj ja som dosť prekvapený týmto fotom.Ale videl som už ako čb foto,tak toto dosť vierohodné foto. Rovnako predpokladám, že sa jedná o nejakú konkerenciu pri vývoji StG45. Najprv som myslel na Haenel, no vraj je Haenel na fotke v prílohe.
Takže mi tu visia ešte ďalší konkurenti : Walther a Gustloff. Keďže predpokladám,že sa jedná o konkurenta na nový StG45,tak ten otáznik StG(?) je tam pre doplnenie písmena označ.výrobcu.
Popravde fotá,či skice konkurentov som ešte nevidel. Ručné zbrane nieje môj "odbor".


Mimochodom StG45(M) má v konečnej podobe polouzamknutý záver.
URL : https://www.valka.cz/DEU-StG-45-identifikacia-t41301#159895 Verze : 0
Rád bych vás upozornil že "identifikace" a diskuze nepatří do faktografického fóra.
URL : https://www.valka.cz/DEU-StG-45-identifikacia-t41301#159902 Verze : 0
Presunieme(stalo sa),vyčistíme,ak sa k čomusi dopracujeme... Smile
URL : https://www.valka.cz/DEU-StG-45-identifikacia-t41301#159906 Verze : 0
Prešiel som niekoľko (desiatok Very Happy ) najmä ruských sajtov a jediné k čomu som sa dopracoval je, že firmami podieľajúcimi sa na vývoji útočnej pušky na nový náboj 7,92x33 (Pistolen-Patr.43.m.E) boli Mauser, C.G.Haenel a Walther.
(Наряду с фирмой "Хенель" и "Вальтер" свою штурмовую винтовку под промежуточный патрон "Pistolen-Patr.43.m.E" разработала и фирма "Маузер")


Ani slovo o firme Gustloff.


Teda podobnosť horeuvedeného "klonu" s MP 38/40 je možná, keďže sa tieto samopaly vyrábali aj vo firme Haenel. Na druhej strane však autorom MP 38/40 bol Heinrich Vollmer a pôvodným výrobcom fa Erma. V Haeneli šéfoval vývojárom myslím Hugo Schmeisser. Žeby si takto požičiaval Schmeisser od Vollmera design? Very Happy


Ďalšie info vo voľnom preklade je nasledovné:
Na rozdiel od útočných pušiek firiem Haenel a Walther, princíp činnosti automatiky StG 45(M) bol postavený na využití energie spätného rázu polouzamknutého záveru.
В отличии от штурмовых винтовок фирм "Хенель" и "Вальтер", действие механизмов автоматики STG 45(M) было основано на использованию энергии отдачи полусвободного затвора.


Z toho mi vychádza, že konkurenti mali buď nezamknutý (dynamický) záver alebo záver uzamknutý, ktorý sa mi vzhľadom na výkon náboja javí ako reálnejší. Alebo aj to, že automatika konkurenčných zbraní pracovala na princípe odberu prachových plynov z hlavne. Čo však nesedí na foto, kde nevidieť plynový piest. Aj keď riešenie mohlo byť aj iné.
URL : https://www.valka.cz/DEU-StG-45-identifikacia-t41301#159919 Verze : 0
to Panzer firma Gustloff se v předmětné době zabývala vlastní konstrukcí která pak byla zavedena jako Volkssturmgewehr 1-5, proto se nazabývala konstrukcí StG což by byla stejná zbraň.
Schmeisser se už jednou před tím účastnil rekonstrukce MP-40 (MP-41) takže alespoň teoreticky k tomu co tu probíráte neměl tak daleko Smile
Pokud jde o plynový píst může být skryt v předpažbí které je jak se zdá docela dlouhé.
Tím MP-40 bych se nenechával tolik inspirovat, v reálu je z něj pouze uchycení opěrky a vlastní opěrka a možná pistolová rukojeť, to u prototypu může být prostě jen proto že to bylo rychlejší převzít než vyrábět. U opěrky si nejsem jist jestli by ji šlo překlopit (myslím že zásobník v tom brání). Zajímavé je že závěr je v zadní poloze, buď jde o zbraň střílející z "otevřeného závěru" což by u tak výkoného náboje byla spíš rarita, nebo tak zůstal při vyprázdnění zásobníku, docela dlouhá je i hlaveň (40cm) nejsem si vůbec jist zda jde o skutečnou zbraň, nebo o "cosi" sestavené prostě jen na kšeft.
URL : https://www.valka.cz/DEU-StG-45-identifikacia-t41301#159925 Verze : 0
Trochu jsem se díval po netu a narzil jsem na tuhle fotku i na jednom servru kde se o ní dohadují rusové, je tam uvedena jako zbraň prodávaná v aukci v USA za 100 000 dolarů. i tam vzniklo podezření (které osobně sdílím) že jde o novovýrobu za účelem zisku.
adresa dotyčného fóra je zde : http://talks.guns.ru/forummessage/36/130325.html
rusové se ale spíš hádají kolik by zbraň stát mohla než o technických podrobnostech i když i o tom je tam několik zajímavých postřehů (třeba že oblast spouště je až nápadně podobná americké BAR. Mne spíš zaujalo že zásobník nemá šachtu u němců docela běžnou a je držen (podobně jako u BAR) jen na zadní straně. Další podivností je i popiska na fotce, označení MG se v angličtině běžně používá pro kulomet, pro zbraně této třídy je obvyklejší SMG (není to dogma ale podezření to ve mně budí)
Ani zásobník není z StG44 jak bylo poměrně obvyklé (ani to není pravidlem ale většina zbraní na tenhle náboj ho nějak využívala) zde by ostatně asi nešel použít protože jeho záchyt by nejspíš nefungoval.
URL : https://www.valka.cz/DEU-StG-45-identifikacia-t41301#159929 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více