Leopard 2 PSO

Leopard 2 PSO (Peace Support Operations) - verzia tanku Leopard 2 určená na použitie v mierových operáciách. Stroj je špeciálne prispôsobený najmä pre akcie v zastavaných oblastiach. Boky veže a podvozok sú lepšie chránené pred zásahmi RPG. Na streche veže je lepšie chránený guľomet. Tank nesie viac senzorov a kamerový systém na pozorovanie okolia. Stroj je vybavený vyhľadávacími reflektormi a nesmrtiacimi zbraňami. Vpredu možno namontovať radlicu na odhŕňanie prekážok.
Z celkového počtu 852 tankov Leopard 2 rôznych verzií bolo na štandard PSO upravených iba niekoľko kusov. V prípade mierovej operácie väčšieho rozsahu je možné rýchlo upraviť aj ďalšie tanky.


(Zdroj: Obrana 5/2006)
URL : https://www.valka.cz/Leopard-2-PSO-t41485#161400 Verze : 0
Eurosatory 2006



Citace :

Jane´s:
The Rheinmetall 120mm smooth bore gun is retained but the standard armour piercing fin stabilised discarding sabot and high explosive anti-tank rounds are not optimised for urban operations. To meet this requirement, Rheinmetall has been developing a new high explosive 120mm round, which in its most sophisticated version, will be able to be programmed to explode above the target for maximum effect against dismounted or dug-in infantry.


The 7.62mm co-axial machine gun (MG) is retained but mounted on the roof is a remote controlled weapon station to provide close in protection. This could be armed with a 7.62mm or 12.7mm MG or a 40mm automatic grenade launcher, which would be operated under armour by the loader. The example shown at Eurosatory has a 12.7mm MG installed.


Traditionally the highest level of protection on almost all tanks has been over the frontal arc, but recent operational experience has shown that today, attack can come through full 360°. For this reason, the Leopard 2 PSO is fitted with additional roof armour, as well side skirts that extend further to the hull rear and down either side of the turret.


Mounted at the front of the hull is a hydraulically operated dozer blade that can be used to clear battlefield obstacles, such as roadblocks and barricades. The dozer blade is operated by the driver under full armour protection. The optics of the Leopard 2 PSO are protected so that they cannot be damaged by rocks and stones.The Leopard 2 PSO could also fitted with the new mine protection kit that has already been integrated into a batch of German and Swedish Leopard 2 MBT, providing the crew with a higher level of survivability. While the MBT could be built to this specification, it is envisioned that most users would convert existing vehicles to this configuration. This could also have a new all-electric gun control equipment, as well as an auxiliary power unit, which would allow all the subsystems to be run with the main 1,500hp MTU diesel engine switched off.

Leopard 2 PSO - Leopard 2 PSO na výstave Eurosatory 2006

Leopard 2 PSO na výstave Eurosatory 2006
URL : https://www.valka.cz/Leopard-2-PSO-t41485#163527 Verze : 0

Diskuse

Leopard 2 PSO


Poznámky pod čarou
Na několika stránkách figuruje též pod označením Leopard MOUT (Military Operations in Urban Terrain).


Podle nizozemských stránek Defensie Forum se údajně jedná o tank Leopard 2A7.


Internet:
63.99.108.76
www.defensieforum.nl
http://www.kmweg.com/gb/spezial.php?id=15
http://www.mosr.sk/archiv/obrana/06_05.pdf
www.panzerbaer.de
Leopard 2 PSO - Převzato z prospektu Krauss-Maffei Wegmann Company-Products-Concepts

Převzato z prospektu Krauss-Maffei Wegmann Company-Products-Concepts
URL : https://www.valka.cz/Leopard-2-PSO-t41485#161488 Verze : 0
Leopard 2 PSO


Podle informace internetové stránky Strategy Page, měl Bundeswehr na začátku letošního roku ve výzbroji:


Leopard 2A4 ... 502 kusy
Leopard 2A5 ... 125 kusů
Leopard 2A6 ... 225 kusů


Z jejich řad se předpokládá přestavba několika kusů na verzi PSO, podle požadavků armády, nasazené do mírových misí. Z toho lze odvodit, že verze PSO není plánována pro použití na území Německa.


Zmíněný internetový časopis také předpokládá možnost nákupu speciálního US střeliva pro boj ve městě.


Zdroj
www.strategypage.com
URL : https://www.valka.cz/Leopard-2-PSO-t41485#161534 Verze : 0
Podle toho, co jsem vyčetl z výtahu z následujícího článku: Die Wiedergeburt des Kampfpanzer, který se objevil na Tank-Netu to vypadá, že "PSO" bude mít 2 potomky.


1) 150 tanků, které budou mít trup z verze "PSO", označené také "UrbOps", tzn. dozerovou radlici, silnější boční přídavné pancéřování, pomocný zdroj, telefon pro pěchotu apod. a věž Leopardu 2A6M.


2) 50 tanků, které dostanou věž z Leopardu 2A4 s přídavnými moduly UrbOps (pancéřování, zbraňová stanice atd.).
URL : https://www.valka.cz/Leopard-2-PSO-t41485#314683 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy


Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více