Verdun - Muzeum v pevnosti Douaumont a kostnice

Fort de Douaumont a Ossuaire de Douaumont
Nachazi se nedaleko Verdunu. Fort de Douaumont je pevnost z 1. svetove valky. Je docela jina nez jaky zname z 2. valky. Zadnej betonovej monolit. Podle vseho to vypada ze je vytesana ve skale. V tylove strane je to patrne. Je to spis kopec, ze ktereho ze obcas videt kus betonu se zvonem nebo strilnou. Nekde sem cetl ze ji obsadila nemecka hlidka ktera zaskocila vysilenim spici francouzkou posadku. Jestli je to pravda nevim. O kousek dal je pomnik obrancum pevnosti, hrbitov a kostnice. V oblasi se nachazi jeste pevnost Fort de Vaux ale zakladat o ni zvlastni forum nema asi cenu. V muzeu jsme nebyli, spechali jsme do Normandie, tak urcite priste. Vstupne je 2,50 euro.


www.verdun-douaumont.com
http://www.verdun.fr/
Tady je pekna pamorama a nekolik fotek
www.xs4all.nl
Verdun - Muzeum v pevnosti Douaumont a kostnice - Vchod do Fort de Douaumont

Vchod do Fort de Douaumont
Verdun - Muzeum v pevnosti Douaumont a kostnice - Zvon na Fort de Douaumont

Zvon na Fort de Douaumont
Verdun - Muzeum v pevnosti Douaumont a kostnice - Strilny na tylove strane

Strilny na tylove strane
Verdun - Muzeum v pevnosti Douaumont a kostnice - Ossuaire de Douaumont, hrbitov, kostnice a pamatnik obrancum pevnosti.

Ossuaire de Douaumont, hrbitov, kostnice a pamatnik obrancum pevnosti.
Verdun - Muzeum v pevnosti Douaumont a kostnice - Dodnes je krajina zvlnena delostreleckou kanonadou

Dodnes je krajina zvlnena delostreleckou kanonadou
Verdun - Muzeum v pevnosti Douaumont a kostnice - Ossuaire de Douaumont

Ossuaire de Douaumont
URL : https://www.valka.cz/Verdun-Muzeum-v-pevnosti-Douaumont-a-kostnice-t41525#161603 Verze : 0
Tvrz byla dobyta bavorským oddílem (to byla samostatná armáda v rámci císařství) 25.2 1916, v pevnosti v té době bylo jen 23 francouzů (obsluha jedné dělostřelecké věže. Němci pak pevnost využívali až do doby kdy ji francouzi dobyli zpěr jako úkryt pro vojáky, při jednom zásahu tam větší monožství vojáků zahynulo a jejich ostatky jsou v pevnosti dodnes zazděny (chodbu nebylo možno pro poškození vyčistit a těla vynést) to co je na obrázcích je vlastní střed pevnosti, kolem ní bylo ještě pětiboké opevnění.
Kostel a kostnice je docela pochmurné místo, vzniklo mezi válkami a uvnitř betonové stavby připomínající pevnost jsou kaple jednotlivých depatmentů kde jsou zapsána jména padlých. Hřbitov je jen jedním z mnoha v okolí, součástí kostela je i kostnice kam byly uloženy kosti nalezené v okolí. Do kostnice je možno nahlédnout a pohled to není nijak povzbudivý, odhad je že jde o kosti desítek tisíc lidí (přesný počet není znám). Nedaleko je i "bajonetový zákop" kde bylo zasypáno několik vojáků připravených k útoku, po válce byli nalezeni právě podle čnějících bajonetů, nad nimi byl z daru američanů zbudován kryt, ale dnes už jsou zde z bodáků jen zbytky, i toto místo je dost působivé.
URL : https://www.valka.cz/Verdun-Muzeum-v-pevnosti-Douaumont-a-kostnice-t41525#161610 Verze : 0
Pár fotek z vniřku pevnosti, uvnitř je mokro, zima a hygienické podmínky byly žalostné, záchody francouzi nevybudovali a němci je sice zřídili ale pro množství mužů stejně nestačily, v pevnosti jsou jednotlivé artefakty jako zbytky munice, vybavení pevnosti a například i postele posádky.
Verdun - Muzeum v pevnosti Douaumont a kostnice - záložní hlaveň děla 75 mm

záložní hlaveň děla 75 mm
Verdun - Muzeum v pevnosti Douaumont a kostnice - zbytky postelí v jedné z ložnic

zbytky postelí v jedné z ložnic
Verdun - Muzeum v pevnosti Douaumont a kostnice - zbytky munice které na pevnost vystřelilo dělostřelectvo obou stran

zbytky munice které na pevnost vystřelilo dělostřelectvo obou stran
Verdun - Muzeum v pevnosti Douaumont a kostnice - památník německých vojáků kteří zahynuli při výbuchu v pevnosti, chodba je zazděna a na zdi visí kříž připomínající oběti

památník německých vojáků kteří zahynuli při výbuchu v pevnosti, chodba je zazděna a na zdi visí kříž připomínající oběti
URL : https://www.valka.cz/Verdun-Muzeum-v-pevnosti-Douaumont-a-kostnice-t41525#161612 Verze : 0
Ano, cele to okoli ma zvlastni atmosferu, smrt je tam citit na kazdem kroku. Udelam jednou specialni vypravu jen do okoli Verdunu. 3-4 dny tam bude bez problemu na co se divat. Ty 4 hodiny co jsem na to mel cas minuly rok byly zoufale malo. Navic po 1.100 km za volantem se uz da malo co poradne vychutnat. Leda tak pivo a postel Smile


Pridavam jeste fotky pamatniku primo ve Verdunu
URL : https://www.valka.cz/Verdun-Muzeum-v-pevnosti-Douaumont-a-kostnice-t41525#161615 Verze : 0
Par dokumentarnich fotografii Fort de Douaumont...
URL : https://www.valka.cz/Verdun-Muzeum-v-pevnosti-Douaumont-a-kostnice-t41525#161954 Verze : 0
V muzeu ve Verdunu (výše zmíněném) je model pevnosti jak vypadala před WWI. Je to dost rozdíl proti stavu po válce. Fotku přikládám myslím že se podle modelu dá udělat lepší představa. K nejlepší orientaci poslouží dělostřelecké věže (ty jsou na místech dodnes.
zdroj : vlastní archiv
URL : https://www.valka.cz/Verdun-Muzeum-v-pevnosti-Douaumont-a-kostnice-t41525#199167 Verze : 0
Par nových fotek z 7.května 2008. Na pokladne jsme dostali česky oboustranne popsany list formatu A4. Na prvni strane je historie pevnosti a na druhe popis k jednotlivym mistum a exponatum ktere jsme videli behem prohlidky. Mam ho ofoceny a již se me podařilo jej opsat. Takze přikládám. Co se vyzbroje týka tak pevnost mela jedno dělo ráže 155mm dvě děla 75mm (v jedné věži) a dvě věže kulometné. Každé střeliště doplňoval malý ocelovy pozorovací pevný zvon umistěny poblíž střeliště. Aktualní vstupné je 3 eur.


Zde tedy text ktery jsme nafasovali na pokladně. Není to muj překlad z francouztiny takze tomu klidně věřte.


Vojenská pevnost Douamont


Po válce v roce 1870 která připravila Francii o Alsasko a o část Lotrinska, vojenský inženýr Séré de Rivieres vypracoval plán na obranu hranic. Na perimetru 40km okolo Verdunu nechal postavit 38 pevností a objektů. Mezi stavbami této obranné linie vynikala pevnost Douamont jako největší a nejsilněji vyzbrojená.


S její stavbou se začalo ihned v roce 1885 a dokončení se dočkala na konci roku 1913. Pevnost se rozkládá na třech hektarech a její délka je 400 metrů a má několik kilometrů podzemních chodeb a dvě podzemní podlaží. Strop má tloušťku 6 metrů (je z vrstev kamene, písku, speciálního betonu a zeminy). V roce 1916 na pevnost dopadlo 800-1400 střel a granátů. Pouze francouzkým střelám ráže 400 mm a německým ráže 420 mm („Tlusté Berty“) se dařilo prorážet díry v opevnění.


Pevnost mohla ubytovat okolo 800 mužů, ale v roce 1916 jich tam přebývalo až 3300. Francouzký generální štáb ztratil důvěru v pevné fortifikace, protože byl presvědčen že vítězství se může dosahnout jen pouze ofenzívou. Zničení francouzko-belgických pevností na Máse v roce 1914, které podlehli mohutným německým rážím, tyto názory jen potvrzovalo. Proto byl 5. srpna 1915 stanoven dekret, který povoloval posádkám opustit pevnost.


Dne 25. února 1916 zaútočili Němci na pevnost Douamont s cílem přesunout své bojové linie na vzdálenost asi 600 m od pevnosti. Překvapeni klidem který vládl v těchto končinách, pokračovali v postupu. Podařilo se jim proniknout do příkopu a dostat se přístupových chodeb. Sedmapadesát vojáku, kteří obývali pevnost, bylo zajato. Ztráta pevnosti, důležitého opěrného bodu, pozorovatelny a útočiště měla obrovský materiální a morální dopad. Ale Francouzi se nevzdávali naděje dobýt pevnost. Pět francouzkých divizí, z toho tři v čele, mělo za několik hodin vyčistit terén, který Němci těžce dobývali po dobu osmiměsíčních bojů. 24. října 1916 se koloniálnímu marockému pluku, součásti Manginovy divize, podařilo dobít pevnost zpět.


Pevnost sloužila k přechodným pobytům a odpočinku pěšáků, kteří šli do bitevních linií. Bylo to jedinné místo kde si útvary mohly odpočinout, aniž by jim hrozilo nebezpečí. Pochody byli tak namáhavé, že vojáci přicházeli do pevnosti ve stavu úplného vyčerpání. Opustit pevnost bylo složité. Francouzké dělostřelectvo kontrolovalo palbou východy z pevnosti. Proto začali Němci budovat podzemní chodbu, která měla snížit ztráty při příchodu a odchodu z pevnosti. Na konci října bylo dokončeno pouhých 60 metrů. Po znovuzískání pevnosti prodloužili Francouzi chodbu na 250 metrů na jih od zadního vchodu. Na jejím konci se nacházel pěchotní vchod do pevnosti, který byl nedávno vyčištěn a uvolněn.


(následuje popis vnitřní expozice)


Hrob sedmi pěšáku.
14. prosince 1916 spadla do těchto zděných kasemat německá střela ráže 420 mm. Výbuch který následoval po dopadu měl za následek smrt 21 vojáků. Čtrnáct vojáků se podařílo vyprostit a pohřbít mimo a sedm ostatních jejichž jména jsou napsána na této desce, byli rozmetáni na kousíčky.


Chodba
V této chodbě můzete vidět průchody a otvory pro kulomety. Ve výklenciích jsou žebříky, díky kterým se mohlo sestoupit do spodního poschodi. Za intenzivního bombardování byl zde totiž hluk způspbený rezonancí prakticky nesnesitelný.


Německý hřbitov
Osmého května 1916 byl život v pevnosti, kterou v tomto období okupovali Němci otřesen nepredvídatelnými okolnostmi. Bombardování které se uskutečnilo v podvečer bylo velice brutální. Do objektu ve kterém se nacházel odpočívající prapor byli dopraveni ranění. V šest hodin ráno došlo k velmi silnému výbuchu ve skladišti granátů, který zapálil skladiště plamenometů. Ztráty na životech byli značné, proto Němci začali pohřbívat své mrtvé mimo pevnost. Ale protože neustále nacházeli další mrtvá těla, velitelství rozhodlo, že se uloží do kasemat, které pak zazdili. Z 800 až 900 vojáků, kteří padli, je jich za tímto křížem pohřbeno 679. Je to německý hřbitov v pevnosti.


Umyvadla
Protože nádrže s vodou byli nepoužitelné a zásobování vodouzvláště složité, tato umyvadla moc svému účelu nesloužila. V té době se v pevnosti používaly k osvětlení svíčky a petrolejové lampy, které kvůli tlaku a nedostatku kyslíku neustále zhasínaly. Němci přivezli do pevnosti elektrické generátory, na jejichž instalaci pracovali v době, kdy pevnost byla dobit zpět Francouzi. Větrání se provádělo ručními větráky. V roce 1916 WC v pevnosti neexistovala. Uvnitř pevnosti vládl takový zápach, že se vojákům dělalo neustále špatně. Až v roce 1917, začali Francouzi s výkopem jámy pro instalaci WC.


Dezinfekční místnost
Zde se nacházela místnost, ve které si vojáci dezinfikovali uniformy. Vojáci zůstávali ve stejných oblecích dlouhou dobu ve dne v noci, byli zablešení a zavšivení. Protože se dezinfekce prováděla párou a vápnem, nebyla vajíčka havěti nikdy uplně zničena.


Střeliště “Galopin” (“uličník”)
Tato střelecká věž byla postavena v letech 1907-1909. Je v ní umistěno dělo typu 155R, což znamená zkrácené (francouzky “raccouri”). Toto dělo se nacházelo nahoře pod kupolí a mohlo zaměřovat na 360°. Zaměřování se provádělo ručními pákami, které se nacházejí vpředu. Jedná se o střeliště se stahováním, které se dá rychle zvednout a spustit. Manipulace při zvedání střeliště prováděli tři ženisti pomocí ručních pák, převodů a protizávaží. Váha proti závaží zvedala střeleckou věž. Dolů sestupovala věž vlastní váhou. Systém je jednoduchý, jedná se v principu o vyvážení hmotnosti střeliště dvěma protizaávažími. Váha věže je 37 tun. Tři ženisté potřebovali dvě minuty na zvednutí věže do střelecké pozice, což je 60 cm do výšky. Náboje se zvedali zezadu po dvou pomocí výtahu. Pod kupolí si je prebírali nabíječi. Jedna střela ráže 155R vážila 43 kg a měla dostřel 7200 metrů. Střela z této věže mohla být velmi rychlá, ale měla dvě nevýhody – hluk uvnitř věže byl doslova pekelný
a neexistovalo zařízení na odvod jedovatých plynů vznikajících při střelbě. Tyto nedostatky snižovaly rychlost palby z těchto střelišt.



Pevnost Douamont je opravdové bludiště s kilometry podzemnch chodeb a galerií. Nicméně z bezpečnostních důvodů je prohlídka omezena na prostory kde nehrozi nebezpečí.


Pevnost Douamont je stále vlastnictvím ministerstva obrany. Starost o vnitřní a vnější údržbu zajišťuje Office de Tourisme de Verdun bez jakékoliv finanční pomoci, kromě finanční pomoci návštěvníků.


Děkujeme Vám za Vaši návštěvu.
Verdun - Muzeum v pevnosti Douaumont a kostnice - Mechanismus zvedani hlavni veže s kanonem 155mm. Hmotnost věže je 37 tun a je vyvažená pomoci vahadel a protizavazi tak, ze ji klikovym mechanismem zvednou do bojove polohy (60cm nad teren) tri vojaci behem dvou minut

Mechanismus zvedani hlavni veže s kanonem 155mm. Hmotnost věže je 37 tun a je vyvažená pomoci vahadel a protizavazi tak, ze ji klikovym mechanismem zvednou do bojove polohy (60cm nad teren) tri vojaci behem dvou minut
Verdun - Muzeum v pevnosti Douaumont a kostnice - Kanon ráže 155mm pro hlavní věž

Kanon ráže 155mm pro hlavní věž
Verdun - Muzeum v pevnosti Douaumont a kostnice - Jedno ze dvou protizavaži vyvazujicí hmotnost hlavní věže

Jedno ze dvou protizavaži vyvazujicí hmotnost hlavní věže
Verdun - Muzeum v pevnosti Douaumont a kostnice - Stacionarní a mobilní WC

Stacionarní a mobilní WC
Verdun - Muzeum v pevnosti Douaumont a kostnice - Dle naší dedukce je tohle pouze pozorovací zvon. Delové věže jsou jinde a jsou vetsi. Stejne jako věže kulometné.  Sem se opravdu vejde jen hlava vojáka.

Dle naší dedukce je tohle pouze pozorovací zvon. Delové věže jsou jinde a jsou vetsi. Stejne jako věže kulometné. Sem se opravdu vejde jen hlava vojáka.
Verdun - Muzeum v pevnosti Douaumont a kostnice - Hlavní věž s kanonem ráže 155 mm

Hlavní věž s kanonem ráže 155 mm
Verdun - Muzeum v pevnosti Douaumont a kostnice - Tohle logicky považuji za věž kulometnou. Dělové jsou jasné. Kulomet se pravdepodobne demontoval pred spustením veže.  Nyni je bez zbraně.

Tohle logicky považuji za věž kulometnou. Dělové jsou jasné. Kulomet se pravdepodobne demontoval pred spustením veže. Nyni je bez zbraně.
URL : https://www.valka.cz/Verdun-Muzeum-v-pevnosti-Douaumont-a-kostnice-t41525#254201 Verze : 0
Jen bych upozornil na drobnou nesrovnalost na fotce "Stacionarní a mobilní WC" nejde o mobilní WC. Francouzi v pevnosti nevybudovali kanalizaci, takže stacionární záchody zabudované němci byly osazeny nádobami které bylo nutno vynášet, na snímku je právě ta nádoba, která se po naplnění musela vytáhnout a pomocí ok (a asi nějaké tyče) vynést ven. Jak to původně řešili francouzi se mi ani dotazem na pokladně nepovedlo zjistit, zřejmě měli mimo objekt nějakou kadibudku. Na některých pevnostech jsme podobné objekty našli, představa jak se "v dešti střel" běžím vyprázdnit je docela zběsilá, ale projekt se záchody uvnitř opravdu nepočítal


zdroj : vlastní návštěvy a dotazy na dnešní "obsluhu" pevnosti.
URL : https://www.valka.cz/Verdun-Muzeum-v-pevnosti-Douaumont-a-kostnice-t41525#386153 Verze : 0

Diskuse

Mapku polohy tohoto mista a cele oblasti u Verdunu najdete ve foru "FRA - Verdun - Memorial de Verdun". Fort de Douaumont pod cislem 7 a Ossuaire de Douaumont ma cislo 9.
URL : https://www.valka.cz/Verdun-Muzeum-v-pevnosti-Douaumont-a-kostnice-t41525#162428 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více