Bozizé, François

Brigadier-General, Président François Bozizé Yangouvonda
(brigádní generál, prezident)


narozen:14.10.1946, Mouila (Gabon)
u moci:od 15.3.2003


François Bozizé se narodil v Gabonu, ale národností je Středoafričan. Navštěvoval důstojnickou školu ve středoafrické provincii Bouar a roku 1975 se stal kapitánem. V roce 1978 byl tehdejším císařem Bokassou I. jmenován brigádním generálem a za druhé prezidentury Davida Dacka se dokonce stal ministrem obrany.


Za vlády André Kolingby byl Bozizé nejdříve jmenován ministrem spojů, následně byl ale obviněn z připravování státního převratu. Bozizé pochopitelně nechtěl čekat, až jej přijdou policisté nebo vojáci zatknout, a tak uprchl do Beninu, kde byl také v červenci 1989 zatčen, převezen do Středoafrické republiky a tam podroben mučení a uvržen do vězení. Z něho byl propuštěn až roku 1991, kdy byl zproštěn viny.


Ve volbách v září 1993 Bozizé kandidoval, prohrál ale s Ange- Félix Patassém, který se stal prezidentem. Proti tomu neměl Bozizé námitek a během Patassého 1.funkčního období stál plně na straně Patassého, jemuž pomáhal v čele vojska potlačovat vojenské vzpoury v letech 1996 a 1997. Za odměnu byl po potlačení těchto vzpour Bozizé jmenován náčelníkem štábu středoafrických ozbrojených sil.


Bozizé pomáhal potlačovat různé rebelie až do roku 2001. Tehdy ale seznal, že Patassého podpora u lidu klesá a pokusil se sám provést vojenský převrat. Bohužel však nepočítal s přítomností lybijských jednotek a konžských rebelů z organizace MLC, kteréžto posily pomohly loajálním Patassého stoupencům povstání spojené s vojenskou vzpourou potlačit. Bozizé se třemi stovkami příznivců prchl do Čadu, odkud podnikal pravidelné útoky na sever Středoafrické republiky, přičemž v říjnu 2002 útočil dokonce i na hlavní město Bangui. Všechny útoky ale odrazily Patassému věrné lybijské oddíly a rebelové z MNC, zdržující se na středoafrickém území.


Bozizého velká chvíle nadešla roku 2003. Tehdy se Patassé odebral na konferenci do Nigeru, na což Bozizé reagoval dalším vpádem a prakticky bez boje obsadil hlavní město Bangui i mezinárodní letiště. Patassé se uchýlil do exilu do Kamerunu a později do Toga. OSN sice proti tomuto násilnému převzetí moci protestovala, neudělala však nic pro to, aby Bozizého sesadila. Bozizé se prohlásil prezidentem a vyhlásil, že tento úřad bude zastávat do regulérních parlamentních voleb v roce 2005. Zrušil také platnost předchozí ústavy a nechal roku 2004 v referendu schválit svůj návrh ústavy, téměř identický s předchozí ústavou.


V prosinci 2002, po úspěchu svého referenda, oznámil Bozizé, že bude kandidovat v prezidentských volbách. Původní počet kandidátů rostl v důsledku odbourání zbytečných administrativních průtahů, nakonec se ustálil na čísle 11. Jediným nepřipuštěným kandidátem byl nakonec bývalý prezident Patassé, jenž je ve Středoafrické republice trestně stíhán.


13.3. se konalo první kolo voleb, které vyhrál ziskem 42,97% hlasů Bozizé, následovaný kandidátem bývalé vládní strany MLPC Martinem Ziguelém, jenž získal 23,53% hlasů. Nad 10% se ještě v prvním kole dostal exprezident André Kolingba. Druhé kolo se konalo 8.5.2005 a v něm porazil Bozizé Ziguelého poměrem 64,6% proti 35,4%. Ziguelé se sice snažil dosáhnout neplatnosti voleb podáním žaloby z ovlivňování voličů vojáky k Ústavnímu soudu, žaloba však byla zamítnuta a tak mohl 11.6.2005 François Bozizé složit slib a ujmout se znovu úřadu prezidenta.


François Bozizé je ženatý, jeho žena se jmenuje Monique a podle všeho spolu mají dvě děti- Socrata a Francise.
Bozizé, François - Francois Bozizé jako generál

Francois Bozizé jako generál
Bozizé, François - Francois Bozizé skládá prezidentskou přísahu

Francois Bozizé skládá prezidentskou přísahu
URL : https://www.valka.cz/Bozize-Francois-t41609#162291 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více