Flak/Pak/Kwk 8,8 cm pro opevnění na jižní Moravě ?

Diskuse

Echm echm - měl bych takovou otázku na odborníky na dělostřelectvo:


Už několikrát jsem slyšel, že po válce se uvažovalo o vyzbrojení srubů na jižní Moravě mj. německým kanonem 8,8 cm. Su strašnej sklerotik a pokaždé jsem se dotyčného zapomněl zeptat, kterýmpak kanónem 8,8 cm to mělo být vyzbrojeno - co já vím, tak jich němci dělali několik. Měl to být ten, který se na konci války vyráběl v Plzni...akorát, že já nevím kterej to byl Embarassed
URL : https://www.valka.cz/Flak-Pak-Kwk-8-8-cm-pro-opevneni-na-jizni-Morave-t41651#162665 Verze : 0
Po válce se pevnosti vybavily původní zbraní, tedy PTK vz.36, ale někde v roce 1960 se vyměnily za dělo vz.44/59. Jednalo se vlastně o dělo z ruského tanku.
URL : https://www.valka.cz/Flak-Pak-Kwk-8-8-cm-pro-opevneni-na-jizni-Morave-t41651#233599 Verze : 0
Pokud zůstaneme v rovině teorie a úvahy (tak jak zřejmě zůstal i tento záměr), přichází nejspíš do úvahy dva kanony a to Flak 36/37 a Flak 41 oba v této ráži. Oba byly za války vyráběny na našem území a pokud vím oba se dostaly do výzbroje. Myslím ale že úprava pro vyzbrojení pevností by vyžadovala dost konstrukční práce (to u každého podobného kanonu) a nejspíš i to mohlo být jedním z důvodů proč se podobný záměr nerealizoval. Později samozřejmě byl důvodem i nesoulad s oficiální doktrýnou přechodu na sovětské ráže.
Ryze teoreticky by mohlo jít i o kanony PAK 43, nebo PAK 43/41, ale to myslím není pravděpodobné vzhledem k vzácnosti těchto kanonů u nás.
Ostatní kanony ráže 88 mm myslím nepřichází v úvahu.
URL : https://www.valka.cz/Flak-Pak-Kwk-8-8-cm-pro-opevneni-na-jizni-Morave-t41651#233628 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více