Ponorky číhají - P.H. Freyer

Diskuse

Ponorky číhají - Paul Herbert Freyer


-môj zatial prvý a zároveň posledný úlovok v našom antikvariáte. Confused


Z nemeckého originálu:
Der Tod auf allen Meeren
vydaného v Berlíne 1971
Vydalo: Orbis, 1973
Edice Stopy, fakta, svědectví
308 strán
pevná väzba


Skoro som toto dielko v regále s knihami prehliadol,vďaka dosť nevýraznému prebalu-zabalené v nejakej modrej handre so strieborným písmom. Našťastie som to vyčíhol a domov som mohol ísť s radostým pocitom dobrej kúpy. Smile
Ked som cestou domov mal pocit,že som kúpil dobre tak po dôkladnom prelistovaní som mal pocit,že som kúpil výborne Smile
Kniha sleduje bojovú cestu nemeckých U-boatov počas druhej svetovej vojny od prvých dní vojny až do bezpodmienečnej kapitlácie.
Kniha je zaujímavá práve spôsobom ako je napísaná. Tí čo čítali knihu Výška útoku 4000 od Bekkera a páčil sa im štýl akým je kniha napísaná,už iste tušia. Kniha je písaná spájaním faktov do jedného spojitého a čtivého príbehu. Autor popisuje rozhovory na ponorkách počas akcie, alebo počas obyčajnej plavby. Ide o rozhovory,ktoré aspoň čiastočne popisujú skutočné dianie toho čo sa udialo,niektoré situácie sú však vymyslené-napr. situácie popísané v ponorke krátko pred zničením.
Musím povedať,že mňa,ako čistého suchozemca, tento štýl zaujal a celkovo ma ponorková vojna začala viac zaujímať.
Jedinou (dosť velkou) chybou knihu sú idiologické kecy, kedže kniha má už svoje roky. Ale ideológie o zložinných imperialistoch je tam minimum.
Ale to čím je táto kniha skvelá a čím prekonáva mnoho súčasných kníh,ktoré sú k dostaniu je zoznam KOMPLET všetkých vyrobených ponoriek, ich parametre, meno posledného velitela a údaje týkajúce sa jej zničenia,vrátane dátumu,miesta a útočníka (príčiny zničenia).
60 strán je venovaných čisto len tomuto účelu.
ďalej je tu tabulka Nemcami zabavených a ukoristených ponoriek a základné takticko-technické údaje typov nemeckých ponoriek.
Ak to mám celé zhodnotiť tak nezostáva než knihu odporučiť. Samozrejme,že niektoré údaje ohladom zničení ponoriek nemsuia byť v súčastnosti úplne presné, avšak po mojom skúmaní som zistil,že väčšina údajov sa zhoduje so súčasnými informáciami.
V kníhkupectve je už zrejme nekúpite ( Smile ) ale možno na ňu narazíte v knižnici alebo v nejakom fajn antikvariáte Smile
URL : https://www.valka.cz/Ponorky-cihaji-P-H-Freyer-t41703#163127 Verze : 0
i já ji četl (a mám ji) bohužel kniha obsahuje spoustu nepřesností a vymyšlených fabulací Sad Tabulka na konci je celkem správná ale i tam se najdou chyby (kniha je ze šedesátých let takže samozřejmě nemůže být přesná z dnešního pohledu) Je to spíše populární než faktografická knížka, ale i mne kdysi zaujala a spolu s několika dalšími (možná ještě horšími Smile ) přivedla k zájmu o ponorky. Pro začátečníka není myslím špatná, je čtivá a vzhledem k věku ucházející.
URL : https://www.valka.cz/Ponorky-cihaji-P-H-Freyer-t41703#163164 Verze : 0
Bitaxe, na tvoj komentár som tak trochu čakal,ako ju zhodnotíš,kedže si dosť "zažraný" do ponoriek.Predsa len máš už čo-to odčítané tak môžeš porovnávať a hodnotiť a beriem to ako fundovaný názor Smile Tak dík Smile
URL : https://www.valka.cz/Ponorky-cihaji-P-H-Freyer-t41703#163184 Verze : 0
Já na té knížce taky začínal (byla jedna z prvních co jsem o ponorkách četl) a určitě bych ji pro lidi co začínají doporučil, jen ji musí brát trochu s rezervou Smile já o ponorkách zas tak moc nevím (jen většina ví ještě míň Smile ) dnes samozřejmě dávám přednost vyloženě odborné publikaci (třeba Osprey vydal několik solidních knížek na ponorky WWI a WWII, ale pro normální zájemce je to asi přínos pro svou čtivost a seznam ponorek (německých) na konci. Určitě bych ji nezavrhl (občas si ji i dnes prolistuju) i když čas prostě už pokročil. A já o moderních ponorkách moc netuším (můj zájem končí krátce po válce) byť jeden můj německý příbuzný na jedné z nich sloužil Smile Prostě mne moc nezaujaly - čím starší tím lepší Smile
URL : https://www.valka.cz/Ponorky-cihaji-P-H-Freyer-t41703#163230 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více