Zdráhala, Richard

Generálmajor in memoriam Richard Zdráhala

* 1912 - +1977


Předválečný důstojník československé armády - dělostřelec. Absolvent hranické akademie. Po okupaci ČSR organizoval útěky do zahraničí, sám uprchl v listopadu 1939 přes Slovensko, Maďarsko a Jugoslávii do Sýrie a později do Francie. Zde jmenován velitelem 1. baterie II. oddílu dělostřeleckého pluku 1. československé divize a aktivně se účastnil obranných bojů. Po evakuaci čs. vojáků do Anglie na jaře 1941 využil výzvy gen. de Gaulla a vstoupil do řad Svobodných Francouzů (gen. de Gaulle požádal čsl. vládu o uvolnění několika zkušených důstojníků pozemních vojsk pro posílení jednotek FFL. Vzhledem k tomu, že pro ně v této době nebylo v Anglii využití, dal k tomuto kroku president Beneš svůj souhlas). Kpt. Zdráhala byl zařazen do stavu 1. brigády FFL, kde nastoupil do funkce velitele protitankové baterie praporu Fussilieres Marines (námořní pěchoty). Jeho jednotka byla následně převelena do lybijské pouště, kde v sestavě 8. britské armády měla spolu s dalšími jednotkami FFL, zejména 13. polobrigádou Cizinecké legie bránit jižní křídlo 8. armády v prostoru oázy B'ir Hakeim. Zde se též setkal s dalším Čechem, kpt. Otto Wagnerem, velitelem jedné z rot 13. polobrigády.

Během tvrdých bojů o B'ir Hakeim zůstává Zdráhalova jednotka v pozicích jako jedna z posledních a kryje ústup ostatních jednotek FFL až do vyčerpání munice. Při následném pokusu o průnik z obklíčení najel jeho vůz na minu a zraněný kpt. Zdráhala padl do zajetí. Prošel několika zajateckými tábory v Itálii a Německu, celkem dvakrát se neúspěšně pokusil o útěk. Po zjištění jeho pravé identity se dostal mezi skupinu českých "velezrádců" se kterými si prošel tradiční zajateckou anabázi včetně výslechů v Pečkárně. Válka pro něho skončila v Colditz, kde byl osvobozen americkou armádou.

Zdráhalovy poválečné osudy se nijak neliší od ostatních "zápaďáků". I přes jeho nepopiratelné válečné zásluhy, oceněné vysokými českými, britskými a francouzskými řády, byl po únoru 1948 perzekvován, částečně byl rehabilitován až v r. 1968. Zemřel v r. 1977. Po listopadu 1989 byl plně rehabilitován a in memoriam povýšen do hodnosti generálmajora.

Zdráhalovy válečné osudy na základě jeho vyprávění literárně zpracoval jeho přítel, genpor. Ing. František Fajtl pod názvem Válčil jsem v poušti.
URL : https://www.valka.cz/Zdrahala-Richard-t41961#165023 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více