LBN - Hizballáh (politická strana)

حزب الله
Hizballáh, anglicky Hezbollah, arabsky ‮حزب الله‬ (Božia strana), je libanonská šiítska politická a vojenská organizácia. Zatiaľ čo v arabskom a moslimskom svete je väčšinou považovaná za legitímnu politickú stranu, niektoré západné vlády a Izrael ju považujú za teroristickú organizáciu. Činnosť Hizballáhu je z veľkej časti sponzorované z Iránu.


Vlajka Hizballáhu

zobrazujúca AK-47 nad svetom. Text na spodku vlajky znamená: „Islamské hnutie odporu v Libanonu“. Horný text znieí „Hizballáh bude víťaz“. Zelený text je názov skupiny, kde prvé písmeno slova Allah siaha po útočnej puše AK-47.



Vojenská zložka Hizballáhu, nazývaná Islamský odpor viedla boj proti Izraelskej okupácii južného Libanonu a dodnes bojuje s izraelskými jednotkami.


Civilná zložka Hizballáhu sa venuje okrem iného aj humanitárnej činnosti (prevádzkuje sirotince, nemocnice a školy), prevádzkuje televíznu stanicu al-Manar, rozhlasovú stanicu al-Nur a týždenník as-Safer.


Hizballáh získal vo voľbách do Libanonského parlamentu v 05 a 06/2005 zastúpenie v parlamente – má 23 poslancov (predtým 8), dvoch ministrov vo vláde a tretí je ním podporovaný.


Okrem vojenských milícií má Hizballách aj elitné komando - Jednotku 13. V roku 1997 zničila jednu Izraelskú prepadovú jednotku, 11 príslušníkov zabila a 4 zranila. Tento úspech údajne prispel k stiahnutiu Izraela z Južného Libanonu.


História:
Na konci roku 1982 vyslal Irán svojich tajných agentov do Libanonu za účelom vytvorenia revolučného Islamského hnutia v Libanone. Skupina radikálnych šíitskych Moslimov vedených svojimi religióznymi duchovnými sa stala základom Hizballáhu, organizácie ktorej cieľom bolo vytvoriť v Libanone zmietanom občianskou vojnou teokratickú vládu na Iránsky spôsob a následne vytvoriť podobnú vládu v celom Arabskom svete. V priebehu okov sa Hizballáh stal súčasťou Libanonského politického procesu, ale tiež organizáciou, ktorá sa pre dosiahnutie svojich cieľov neštíti ani teroru.
Počas svojho pôsobenia sa Hizballáh neustále vyvíjal, za pomoci Iránskej a Sýrskej asistencie vytvoril mohutnú vojenskú sieť v oblasti južného Libanonu. Milície Hizballáhu boli regrutované hlavne zo šíitskych oblastí južne a západne od Bejrútu a samozrejme z južného Libanonu.
Hizballáh sa stal známy hlavne svojimi teroristickými aktivitami proti Izraelu, či už raketovými útokmi na severný Izrael, alebo bombovými útokmi na rôzne Izraelské objekty v zahraničí. Ďalším cieľom Hizballáhu je USA, ako hlavný zahraničný spojenec Izraela.


V roku 1992 a 1994 stál Hizbaláh za bombovými útokmi na Izraelskú ambasádu a Židovské centrum v Buenos Aires. Osem dní po útoku na Židovské centrum bol podniknutý bombový útok na Izraelskú ambasádu v Londýne – dvaja Palestínčania napojení na Hizballáh použili bombu uloženú v aute. Pri útoku na ambasádu v Buenos Aires dňa 17. 3. 1992 zahynulo 29 osôb a 250 osôb bolo zranených. Medzi obeťami boli Izraelskí diplomati, ale aj deti a kňazi z kostola naproti cez ulicu. Nasledujúci bombový útok v Buenos Aires, tentoraz na Židovské centum sa stal 18. 7. 1994 – pri útoku zahynulo 87 ľudí a viac ako 100 bolo zranených. Ďalšie informácie o teroristickej činnosti organizácie je v téme Islamský odpor.


Pokračujúce násilie Hizballáhu voči Izraelu donútilo prijať opatrenia aj OSN – v roku 2004 bola prijatá rezolúcia OSN č. 1559, ktorá zaväzuje Libanon vykonať odzbrojenie Hizballáhu a rozmiestniť svoju armádu na juhu Libanonu – na území, ktoré bolo do roku 2000 pod kontrolou Izraela a odkiaľ sa Izrael na základe zmlúv stiahol. Zo strany Libanonu ale tieto medzinárodné záväzky neboli dodržané, Hizballáh aj s pomocou svojich patrónov – Iránu a Sýrie vytvoril hlavne v Južnom Libanone kvalitnú vojenskú infraštruktúru odkiaľ viedol sporadické raketové a konvenčné útoky proti severu Izraela. Tieto útoky vyvrcholili v júli 2006


Zdroj: www.wikopedia.org , www.jewishvirtuallibrary.org
URL : https://www.valka.cz/LBN-Hizballah-politicka-strana-t42817#168875 Verze : 0
LBN – Hizballáh


حزب الله‬ - „Boží strana“



Obsah:
1) Obecná charakteristika
2) Vznik
3) Ideologie
4) Teroristické aktivity
5) Představitelé, vůdci organizace
6) Média
7) Vlajka organizace
8) Fotografie a obrázky
9) Zdroje
10) Zajímavé odkazy




1) Obecná charakteristika


Hizballáh je politická šíitská organizace působící na území Libanonu, konkrétně na jihu země, na předměstí Bejrútu a oblast Bekaa. Je zajímavé, že v Íránu působí způsobem tajná policie. Toto hnutí je teroristické a ozbrojené.


Hizballáh je v každém koutu světa vnímán jinak: Zatímco v arabských muslimských státech je vnímán jako regulérní politická strana hájící zájmy Arabů (zejména „obrana proti Židům“), převážná většina západních vlád včetně izraelské vlády ho charakterizovali jako nebezpečnou a teroristickou organizaci, která Izrael přímo ohrožuje. Často se tak stává na severní hranici, která je ostřelována raketami.


V Libanonu Hizballáh posílil na politické scéně. Po volbách uskutečněných v květnu a červnu roku 2005 obdržel dalších šest křesel do libanonského parlamentu. Jeho zastoupení je momentálně tedy 14 poslanců. Má zastoupení i ve vládě – dva ministři a jeden je podporován.


Část organizace je podporována i Íránem, který prostřednictvím Hizballáhu testuje své zbraně a další vybavení. Vojenskou složkou hnutí je tzv. „Islámský odpor“. Civilní složka se zabývá mj. i humanitární činností – správou nemocnic apod.


Nepřítelem Hizballáhu je Izrael, ale i Spojené státy, které jsou spojencem Izraelců. Citace vůdce Hizballáhu: „Hizballáh nikdy nepřijme existenci Izraele.“ (Hassan Nasrallah, televize Al-Manar, 7. května 1998). Pro organizaci je naprosto nepřípustná mírová smlouva s Izraelem. Dokazuje to následující citace opět vůdce hnutí: „Neexistuje žádný život, žádná koexistence s Izraelem; je jen jeden slogan: Smrt Izraeli.“ (Hassan Nasrallah, televise Al-Manar, 26. dubna 1999)




2) Vznik

Vznik Hizballáhu zapříčinili tajní agenti vyslaní z Íránu v roce 1982 do Libanonu, kde měli za úkol vytvořit revoluční islámské hnutí. Libanon v té době procházel občanskou válkou. Tajní agenti měli v plánu vytvořit v Libanonu teokratickou vládu (tedy vládu, která vychází z náboženství a dalších náboženských zásad) podobně jako v Íránu. Cílem bylo vytvoření těchto vlád v celém arabském světě.




3) Ideologie


Ideologie Hizballáhu by se dala charakterizovat jako šíitský radikalismus, ale existují rozdílné výklady.




4) Teroristické aktivity


Určitá část hnutí se zabývala pouze únosy a výslechy cizinců. Během výslechu se uplatňovalo i mučení, které mohlo vyústit až ve smrt.


Hizballáh má například na svědomí bombový útok z 18. dubna 1983. Bomba byla umístěna v nákladním automobilu a explodovala před americkou ambasádou v Bejrútu. Útok nepřežil například ředitel CIA pro Blízký východ, další dva zaměstnanci a 120 osob bylo zraněno.


Další bombový útok byl spáchán prostřednictvím nákladního automobilu 23. října 1983. Útok byl formou překvapení na základnu U.S. Marines v Bejrútu, kdy vozidlo narazilo do haly základny. Mezi oběti útoku patřilo 241 vojáků a 81 bylo zraněno.


4. prosince 1984 Hizballáh unesl letadlo Kuvajtských aerolinií a zavraždili dva Američany.


Letadlo bylo uneseno také 14. června 1985. Letadlo patřilo společnosti TWA a o život přišel potápěč Námořnictva Spojených států, který byl zavražděn.


Výše zmíněné čtyři teroristické akce jsou jen malým výčtem aktivit Hizballáhu. Hnutí také vraždí americké občany a ani únosy nejsou výjimkou.


Unesen byl například David Dodge, prezident American University v Bejrútu. Vězněn byl jeden rok; pak Jeremy Levin, šéf bejrútské kanceláře CNN. Později byl ale osvobozen. Další obětí únosu byl reverend Benjamin Weir, jenž byl zadržován šest měsíců.


Únosy se nevyhnuly ani vojákům. Unesen a později zavražděn byl důstojník americké armády a operativec CIA William Buckley. Byl pohřben v prosinci roku 1991 se všemi vojenskými poctami.


Další byl plukovník William Higgins, americký velitel United Nations Truce Supervisory Organization (UNTSO). Byl umučen k smrti.




5) Představitelé, vůdci organizace


Nejvíce zmiňovaným nejvyšším představitelem Hizballáhu je v současné době Hassan Nasrallah. V minulosti byl vojenským velitelem a později se věnoval náboženství. Studoval šíitské islámské učení. K upevnění své pozice použil teroristické metody.


Šejk Mohammed Hussein Fadlallah je západními státy včetně Izraele považován za duchovního vůdce Hizballáhu.


Imad Fayez Mugniyah stojí podle některých za plánováním teroristických akcí po celém světě.


V letech 1989 a 1991 byl vůdcem Hizballáhu Subhi Tufayli.
Od roku 1991 do roku 1992 byl v čele Abbas al-Musawi.




6) Média


Hizballáh provozuje rozhlasovou stanici Al-Nour se sídlem v Bejrútu. Stanice funguje od 9. května 1988.


Od 3. června 1991 hnutí provozuje televizní stanici Al-Manar (arabsky: المنار).


Vychází také týdeník As-Safer.




7) Vlajka organizace

Vlajka hnutí je někdy zobrazována s různými barvami. Obvykle se ale skládá ze zeleného loga na žlutém pozadí s dvěma červenými nápisy.

Vlajka navrhl Ali Saleh s pomocí Abdul el Rahman Mazloum.


Vlajku si můžete prohlédnout zde nebo v lepší kvalitě zde.




8) Fotografie a obrázky


Nejvyšší představitel hnutí Hassan Nasrallah zde.
Vlajka Hizballáhu zde.




9) Zdroje


http://cs.wikipedia.org/
http://en.wikipedia.org/
www.israel.cz




10) Zajímavé odkazy


Rozhlasová stanice Al-Nour:
- oficiální webové stránky: http://www.al-nour.net/
- anglická Wikipedie: http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Nour


Televizní stanice Al-Manar:
- oficiální webové stránky: www.almanar.com.lb
- anglická Wikipedie: http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Manar



Představitelé Hizballáhu na anglické Wikipedii:
Subhi Tufayli
Abbas al-Musawi
Hassan Nasrallah



Více o vlajce hnutí zde.
URL : https://www.valka.cz/LBN-Hizballah-politicka-strana-t42817#310834 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více