CZK - ZH-29

samonabíjecí puška
I thought some of you might find this rare Czech rifle interesting, I enjoy owning it. I bought it from the son of a Veteran who brought it back from Germany in 1945.


Hessian
URL : https://www.valka.cz/CZK-ZH-29-t42841#239401 Verze : 0
Pušky ZH-29 byly zřejmě jediné zbraně typu samonabíjecí puška dělané v RČS před WWII v sérii. Přesto že zbraň byla v armádních zkouškách, bylo uděleno povolení k vývozu a malé série šly do Číny (řádově stovky kusů) zbraně byly nabízeny i v dalších zemích a snad někam i v malých množstvích vyvezeny. Puška měla několi vzhledově odlišných verzí, přičemž Hessianova je pozdní, jedna z raných verzí byla zkoušena i v USA (byla v ráži .276). Podle ruského zdroje byla puška ZH-29 i její další verze zavedena v malém množství do WH, mohlo jít o zbraně vyrobené pro vývoz a převzaté prostě jako dosažitelné, podobně byly použity i další pušky, třeba francouzské. To že řada zbraní ZH se dostala v roce 1945 do USA je známo, jsou mezi nimi i verze které se nevyráběly v sérii, takže zřejmě alespoň v některých případech jde zřejmě o zbraně ze zkoušek (sem by mohla patřit i plně automatická puška o níž píše Hessian).



zdroj : "Československé ruční palné zbraně a kulomety" autor M. Šáda vydalo Naše vojsko v roce 1971 v Praze, ISBN neuvedeno.
"Oružije Vermachta" autor B.N.Šunkov, vydalo "charvest" v Minsku v roce 1999, ISBN 985-433-317-5
URL : https://www.valka.cz/CZK-ZH-29-t42841#239703 Verze : 0
Konstrukce Emanuela Holka nedošla přílišného rozšíření, zejména z důvodu vysokého podílu náročného třískového obrábění. Obsahuje ale konstrukční perlu v podobě spoušťového/bicího mechanismu, který byl mnohokrát napodoben a přispěl ke spolehlivosti a rozšíření jiných zbraní.



Zdroj :
Materialnaja časť streskovogo oružija, Kniga 1, OBORONGIZ Moskva, 1945
URL : https://www.valka.cz/CZK-ZH-29-t42841#373170 Verze : 0
Je ovšem nutno podotknout že konstruktérem zbraně nebyl Emanuel Holeček, ale Emanuel Holek
zdroj : "Československé ruční palné zbraně a kulomety" autor M. Šáda vydalo Naše vojsko v roce 1971 v Praze, ISBN neuvedeno.
"Oružije Vermachta" autor B.N.Šunkov, vydalo "charvest" v Minsku v roce 1999, ISBN 985-433-317-5
http://world.guns.ru/rifle/rfl23-e.htm
URL : https://www.valka.cz/CZK-ZH-29-t42841#373172 Verze : 0

Diskuse

Thank you! I Don't speak or read Czech so yes thank you for helping me. I know of a total of six of these in the USA (I'm sure there are more) one of these has a full auto fire select.


I have been told that my rifle is the lowest known serial number that exists today!


Hessian
ps. I wonder why the Germans brought them to Germany dueing the war???
URL : https://www.valka.cz/CZK-ZH-29-t42841#239691 Verze : 0
Might be it was war-booty for some German officer, possibly eager hunter or it was used actually as military weapon. We can only guess.
"Irregular" (not officially adopted by Wehrmacht) equipment and weapons were issued to Waffen SS units - it could be reason the rifle was "confiscated" on German territory, too...
URL : https://www.valka.cz/CZK-ZH-29-t42841#239692 Verze : 0
This is a pure translation of previous post sent by bitaxe:


ZH-29 rifle was probably the only self-loading or semi-automatic rifle produced in series before WW2. Although the weapon was tested for (Czechoslovak) military use, export permission was granted and limited number (let us say „hundreds“) of ZH-29 went to China. ZH-29 rifles were offered for export to another foreign countries and probably exported in limited numbers again.
ZH-29 rifle was produced in a couple of a bit different design variants – Hessian’s honey belongs to later one obviously. An early variant (bored for .276 calibre) of ZH-29 rifle was tested in USA… NFDK.
According to Russian source (see below) another variant of ZH-29 was adopted by German Wehrmacht and introduced as official armament in limited number though. These could be rifles produced for export and bought (or simply confiscated) as available/suitable for military use… as it happened for instance with French weaponry…
It is generally known not small number of ZH weapons went to USA at the end of war in 1945 including rare pieces not produced in series – and this could be the case of rifle described above by Hessian as „full auto“…


Sources:
"Československé ruční palné zbraně a kulomety" author M. Šáda, printed by Naše vojsko, 1971 in Prague, ISBN not known.
"Oružije Vermachta" author B.N.Šunkov, printed by "Charvest" in Minsk v roce 1999, ISBN 985-433-317-5
URL : https://www.valka.cz/CZK-ZH-29-t42841#239721 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více