Hora, Karel

major Karel Hora


nar.:1908
zomr.:1989


Bývalý major čs. armády, ktorý bojoval takmer na všetkých bojiskách sveta. Je nositeľom rady vojnových vyznamenaní. V rodnej zemi sa mu dostalo ocenení zásluh vo forme československého vojnového kríža, kríža za statočnosť a medaile za zásluhy. To všetko samozrejme ešte pred februárom 1948. Po puči odmítl Reicinovú ponuku stať sa komunistickým agentom, utiekol z Československa a vstúpil do francúzskej cudzineckej légie. S ňou prešiel operáciami v indočíne, v Kórei a v Alžírsku.
URL : https://www.valka.cz/Hora-Karel-t43066#170310 Verze : 0
Asi jediná foto, čo je k dispozícii:
URL : https://www.valka.cz/Hora-Karel-t43066#170912 Verze : 0
plukovník Karel Hora



nar.: 2.12.1908
zemř.: 8.8.1989



– zpravodajský důstojník



Karel Hora se narodil v Jokohamě, otec byl v té době zástupcem firmy Mannesmann und Cie v Düsseldorfu, matka pocházela z významné rodiny v Ósace, v létě 1911 se celá rodina vrátila do Čech a za rok odcestovala opět do Japonska. Odtud je otcovy pracovní záležitosti vedly do Číny. Žili v mezinárodní čtvrti v Šanghaji, ve vile se služebnictvem. Zde také mladý Karel Hora navštěvoval německou Kaiser Wilhelm Schule. V roce 1917 odplula rodina do San Francisca a odtud se vydala do New Yorku. O Vánocích téhož roku zakotvili konečně v Poděbradech.


Po převratu 28. října 1918 byl poslán na studia reálného gymnázia v Praze na Jiřího náměstí, později na reálku v Nymburce. Po skončení studií vedl Karel dobrodružný život v Berlíně u filmové společnosti UFA. Byl rozhodnut odjet do USA, ale jeho záměr skončil v Rotterdamu neslavně, byl odsud policejně vykázán. Návratem domů vyvstal problém s nástupem povinné vojenské služby. Záhy následovala škola záložních důstojníků v Košicích a vojenský život se mu zalíbil. Službu ukončil jako podporučík.


V roce 1933 se jeho otec vrátil z Dálného východu a po několika dobrodružných extempore poslal svého syna na zkušenou do Ekvádoru. Zde se roku 1934 oženil s baskickou kráskou Leonorou a založil obchodní firmu. V roce 1936 se vrátil sám do Československa a založil novou obchodní společnost. Odjel opět do Ekvádoru, ale po rodinné krizi se rozhodl k definitivnímu návratu domů. Na moři, když byl na poloviční cestě do Evropy, se dověděl, že Hitler obsazuje zbytek jeho vlasti. Domů se nevrátil. 2. dubna 1939 přijel do Marseille a 4. dubna stál s malým kufříkem v ruce před pevností sv. Jana – vstupní brány uchazečů o službu ve Francouzské cizinecké legii. Křest ohněm prodělal za kruté zimy v únoru 1940 na pozicích před Maginotovou linií u Metzevisse. Následovala zranění, transport do Sidi – bel - Abbés, útěk přes Španělsko do Anglie, jmenování podporučíkem armády Svobodné Francie pod velením generála de Gaulla, jemuž byl osobně představen 10. září 1943. Boje v severní Africe. Opět v řadách Cizinecké legie. Válečná zranění a vyznamenání. Vítězné tažení v Evropě – 8. května 1945 příměří. V Paříži se již mluvilo o nové válce na Dálném východě. Hora se chystal odjet dobrovolně do Indočíny. Stýskalo se mu po Cizinecké legii, po životě legionáře. Nakonec požádal francouzskou vládu o demobilizaci a repatriaci.


Dne 30. června 1945 přistál na letišti v Praze. Stal se štábním kapitánem československé armády a začal studovat na vysoké válečné škole. Absolvoval sedmiměsíční kurz na École militaire v Paříži. Znovu se oženil. Následovala „audience“ u generála OBZ Reicina a honba na čarodějnice v podobě vojáků zahraničních armád. Útěk z Československa v únoru 1948. Návrat do „hlavního města“ Cizinecké legie v Sidi-bel-Abbés. Služba v Indočíně v letech 1949 – 1952. Účast na bojích v Koreji v řadách dobrovolnického oddílu 1952 – 1954. Během válečné dovolené roku 1953 navštívil Karel Hora své rodné Japonsko. Znovu v řadách Legie, tentokráte za bojů o Alžírsko 1954–1961.


Demobilisován byl v hodnosti majora. Ne vždy veselý život podnikatele ve stavebnictví. Smutek nad osudem Cizinecké legie i staré vlasti po dramatickém roce 1968. Nikdy se však nezpronevěřil sobě ani svým zásadám, hodným japonského samuraje či evropského rytíře.
URL : https://www.valka.cz/Hora-Karel-t43066#170925 Verze : 0

Diskuse

2 Michal Šimůnek:


www.specnaz.cz aneb podobnost čistě náhodná?! Co nějaký zdroj - třeba Karel Hora: Moje matka cizinecká legie, Elka press 1993...
URL : https://www.valka.cz/Hora-Karel-t43066#210408 Verze : 0
Tu fotku, kterou uvádíš, jsem nevložil já. Ta moje je oskenovaná z Kanadských listů.
URL : https://www.valka.cz/Hora-Karel-t43066#210412 Verze : 0
Nejde zrejme o fotku, ale skôr o skopírovaný text... Confused
URL : https://www.valka.cz/Hora-Karel-t43066#210414 Verze : 0
Michale, poprosil bych te o nasledujici :


1) V pravidlech jsme se dohodli, ze myslim od zari lonskeho roku je povinnost u kazdeho vlozeneho faktografickeho prispevku uvadet zdroje, ze kterych bylo cerpano. Je to z nekolika duvodu, ty hlavni jsou moznost udaje overit, nasmerovat ctenare na dalsi cteni v dane oblasti a dodrzovani autorskeho zakona


2) k tomu se vaze bod dva, nelze za zadnych okolnosti na valku ci kamkoliv jinam vkladat doslovne opisy z knih, pokud nemame svoleni autora dotycne publikace, abychom tak mohli udelat. Vystavuje to valku.cz a autora prispevku moznosti pravniho postihu za poruseni autorskeho prava, coz nikdo z nas nechce. Na to upozornuji kolegove prede mnou, a tyka se to i nekterych dalsich prispevku.


Pozadal bych te tedy, zdali bys mohl sve prispevky projit a uvest je do shody s temito dvemi pravidly, pripadne se mi ozvat, abychom se dohodli, co presne s tim udelat, nebo jestli s necim budes potrebovat pomoci.


Diky.
URL : https://www.valka.cz/Hora-Karel-t43066#210472 Verze : 0
Co říkáte na tohle? Má to někdo ??? /FOTO.1 /


Znám pouze tuhle verzi - /FOTO.2/
URL : https://www.valka.cz/Hora-Karel-t43066#518704 Verze : 0
..A nic že jo. Ptám se zda to někdo má nic jinýho. Cena mi nepřijde nějak přemrštěná. Pokud tuto knihu prodáváte levněji asi ji má každej druhej a bude úplně běžná, tak ji rád koupím.)
URL : https://www.valka.cz/Hora-Karel-t43066#518728 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více