náboj do 30mm PLDvK

prosím o radu

Diskuse

zdravím, prosím o radu: přes souseda se ke mě dostala ůdajne atrapa náboje do 30mm PLDvK, na nábojnici je sice nápis MAKET ale vevnitř neco hrká(prach?)...je to normální ? případně co s tim?


předem díky
URL : https://www.valka.cz/naboj-do-30mm-PLDvK-t43196#171114 Verze : 0
Ten nápis MAKET je takto v latinke?
URL : https://www.valka.cz/naboj-do-30mm-PLDvK-t43196#171119 Verze : 0

Citace - buko1 :

Ten nápis MAKET je takto v latinke?

ano, je
URL : https://www.valka.cz/naboj-do-30mm-PLDvK-t43196#171127 Verze : 0
Bacha na problémy Twisted Evil - kolega na střelbách zažil vzpříčený náboj, který sice byl na střele označen šedou barvou (něco jako tvrdé jádro), ale po seškrábnutí vrchní (šedé) barvy se objevila ostře žlutá s červeným pruhem (pokud si pamatuji, tak tříštivo-trhavá) a bylo zle... Asi někomu jedna přebývala a druhá chyběla. Wink
Měl by jí bez problémů odšroubovat a vyjmout dnový zápalník - pak se uvidí, jestli tam "hrká" něco jako prach a nebo opravdové granulky...


Ale nápis by měl být snad úplný - tedy MAKETA a ne MAKET!
URL : https://www.valka.cz/naboj-do-30mm-PLDvK-t43196#171129 Verze : 0
ne,je¨tam MAKET a naboj je na strele oznacem bilym pruhem
URL : https://www.valka.cz/naboj-do-30mm-PLDvK-t43196#171146 Verze : 0
Ostro-žlté s červeným pruhom (30-JOSv), prestriekané na sivo som zažil aj ja - ale tieto náboje boli už buď delaborované (a potom určené na náhradné), alebo boli nastriekané a nebola do nich vložená trhavina - potom prestriekané na náhradné (teda 30-JNhSv). Pretože strieľali normálne, žiadna autodeštrukcia, ani výbuch pri náraze do zeme.....(akurát preto, že boli náboje zle vyvážené, tak lietali akosi inak ako normálna munícia)
URL : https://www.valka.cz/naboj-do-30mm-PLDvK-t43196#171157 Verze : 0
Jak se říká, to byl ten bonus (to lítání tak nějak jinak...).
To buko1: Ne ne, to co zažil kolega bylo už "dávněji" a byla to skutečně záměna za chybějící kousek - "pracovala" potom tak, jak měla...
Nicméně téma bylo jiné a odchylujeme se od něj - podle toho nápisu by to vůbec nemuselo být do "ještěrky" (mám tedy na mysli jinou "třicítku"...).
Navíc, jestli mne paměť neklame, neměla by být nábojnice s dírkou z boku, někde poblíž "nákružku"???
To strajkr: Nejjistější bude doplnit fotku a pak se uvidí.
URL : https://www.valka.cz/naboj-do-30mm-PLDvK-t43196#171179 Verze : 0
Uvedený náboj s nápisom MAKET (azb. МАКЕТ)
určite nie je muníciou do 30 mm PLdvK vz 53, ani vz. 53/59. Na obrázku sú náboje používané 30 mm kanónom 2A42 a 30 mm AK630.


Inak ten nápis je v azbuke - pokiaľ by bol náboj šablónovaný v češtine, alebo v slovenčine, tak je tam nápis MAKETA (ale skôr výcvikový)


K tomu hrkaniu - ak by bol náboj skutočne ostrý, tak tam nemá čo hrkať, nábojnica je plnená prachom a pri potrasení by mal byť mal byť počuť maximálne jemný šum, ako sa po sebe presýpajú jednotlivé prachové valčeky. Skôr si myslím, že do nábojnice niekto niečo dal, aby sa pri výcviku mohol okamžite odlíšiť "ostrý" náboj od výcvikového - hrkotajúceho.....
náboj do 30mm PLDvK - Munícia 30 mm

Munícia 30 mm
URL : https://www.valka.cz/naboj-do-30mm-PLDvK-t43196#171214 Verze : 0

Citace - buko1 :

Ten nápis MAKET je takto v latinke?

Dovoluji si podotknout, že použitá písmena jsou stejná v azbuce i latince. Neumím ruštinu tak dobře jako palič, ale myslím, že nápis MAKET by jí odpovídal. Chtělo by to fotku, ruské nápisy jsou charakteristicky "patronované".
Aha, já to nedočetl do konce, už je to jasné - i když fotka té předmětné patrony by neškodila!
URL : https://www.valka.cz/naboj-do-30mm-PLDvK-t43196#171323 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více