Sovětský ruční granát F1

zbarvení

Diskuse

potřeboval bych poradit s takovou věcí když byly tyto sovětské granáty (resp. litinová část granátu) barveny khaky barvou použival se matný nebo lesklý nátěr
URL : https://www.valka.cz/Sovetsky-rucni-granat-F1-t43757#173039 Verze : 0
Já se s tímto gránátem setkal jen jednou a to na vojně při ostrém použití .
A ten můj byl matnej . Granát je na jedno použití tak to s kvalitou barev asi nebylo moc slavný .
Tam kde sem byl já byl granát defacto spotřební material a ve skladu neležel moc dlouho . Sloužil jsem v muničáku .
Jednou jsem viděl dokonce granát zcela nenatřen ( kupodivu moc nezrezl ) a byl 100% funkční ( odpálil ho při cvičení kamarád )
Co mě překvapilo je fakt že na na vdálenost cca 30 cm vyvyne F1 ohromnej tlak . V cílovém prostoru byly položené kolejnice které vyznačovali cílovej prostor . Pod jednu kolej se granát zaklesnul a při vybuchu odtrhl 40 cm dlouhej kus kterej sme našli 35 metrů od výbuchu
URL : https://www.valka.cz/Sovetsky-rucni-granat-F1-t43757#229148 Verze : 0
Telo granátu je odliatok a liatina príliš nekoroduje.


Pokiaľ otázka smerovala k modelárstvu a 2svv, tak vojnová produkcia bola obvykle "khaki", ale aj rôzne iné odtiene od "skoro hnedej" po tmavú (až skoro čiernu) zelenú, či, ako uvádza pistolník, aj bez náteru. Na presné odtiene sa u spotrebného materiálu (a ani iného) na východnej fronte rus nehral.
URL : https://www.valka.cz/Sovetsky-rucni-granat-F1-t43757#235264 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více