Stíhací svaz SS Střed

SS-Jagdverband Mitte
SS-Jagdverband Mitte
Stíhací svaz SS Střed




SS-Jagdverband Mitte byl zformován 10. 11. 1944 přejmenovaním SS-Jäger-Bataillon 502. Zúčastnil se ofenzívy v Ardenách jako část 150. Panzer-Brigade a jeho příslušníci narušovali týl spojenců v amerických uniformách (Operace Greif). Po porážce německé ofenzívy byla jednotka nasazena na Oderské frontě (Schwedt) proti Rudé armádě. Zbytky jednotky byly v dubnu 1945 poslány do Rakousku do tzv. Alpské pevnosti, kde v Linzi se dočkaly konce války.


Jsou známy jen tři případy irských občanů ve Waffen-SS. Dva z nich - Unterscharführer James Brady (alias de Lacy) a SS-Mann Frank Stringer (alias Le Page) sloužili v SS-Jagdverband Mitte v letech 1944 - 1945. Po válce byli oba odsouzeni.


Velitelé:
SS-Sturmbannfuhrer Otto Skorzeny
SS-Hauptsturmfuhrer Karl Fucker


Struktura:
3 střelecké roty
1 rota těžkých zbraní
4 roty zahraničních dobrovolníků


Nejvyšší počet příslušníků jednotky byl zhruba 600 vojáků (většina pocházela z SS-Sonderverbande z. b. V. Friedenthal, resp. přejmenovaného SS-Jäger-Bataillon 502, část tvořili provinilci z Waffen-SS a dobrovolníci z ostaních druhů zbraní). Ke dni 31. 3. 1945 tvořilo jednotku už jen 250 mužů.


Zdroj:
http://www.axishistory.com/
archív autora
URL : https://www.valka.cz/Stihaci-svaz-SS-Stred-t43835#173208 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více