Pomoc s identifikací pušky

Diskuse

Při opravě baráku jsem našel pušku (viz foto). Rád bych se dozvěděl co je zač. Moc dík za info
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-s-identifikaci-pusky-t45586#177804 Verze : 0
Jde zřejmě o ooveckou perkusní jednušku. Na perkusní byla možná transformována ze starší zbraně (zámek vypadá že původně byl křesadlový, ale mohu se mýlit)zřejmě jde o zbraň z 19. století (možná že pokud je to transformace že původní zbraň je ještě starší) Bohužel toto období a civilní zbraně nejsou má specializace, takže nemohu podle fotky víc říci, trochu netypické je že chybí zámková protideska (z levé strany) která je nahrazena jen šrouby opírajícími se o mosazné vlisy. Lovecké zbrani odpovídá i tvar lučíku.
Zajímavé by bylo jestli má hlaveň drážkování, případně jaké.
Snad někdo z kolegů kteří se víc zajímají o toto období bude vědět víc.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-s-identifikaci-pusky-t45586#177828 Verze : 0
Myslím si prakticky to samé jako Bitaxe. Jenom, podle tvaru zámku a zapažbení, bych neřekl, že se jedná o transformaci.
Ideální by bylo, kdyby se na zbrani zachovaly aspoň zbytky signatury.
Možná by bylo zajímavé tenhle dotaz s fotkami poslat do Střelecké revue (http://www.pvsp.cz/streleckarevue/), tam by si s tím určitě poradili.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-s-identifikaci-pusky-t45586#177838 Verze : 0
Mbe k názoru o transformaci vede že na zámkové desce je otvor který by za situace kdy by se jednalo o křesadlový zámek držel pánvičku s prachem, (odpovídá tomu i tvar zámkové desky s výřezem ve kterém je pak vsazen váleček pro piston) kohout je určitě od počátku perkusní a pokud jde o transformaci byl určitě vyměněn. Prohlédni si fotku P6250064.jpgdost to odpovídá, ale jistý si nejsem (ono to podle fotky jde jen těžko Sad ) Zajímavé je i že zbraň má hlaveň vzadu osmihranou a vepředu kulatou, to bylo spíše u lépe provedených zbraní (výrobně je to dražší) čemuž tenhle exemplář myslím neodpovídá.
Zbrani bohužel chybí botka (kovové zakončení pažby) kde někdy bylo označení, na zámku buď nic nebylo, nebo to rez beznadějně zničil, zjímavé je vsazené (tmavé) označení na krku pažby shora, je tam něco jako štít s korunkou (nějaký heraldik by nám asi řekl je-li hraběcí nebo čí) na něm by teoreticky mělo být jméno majitele, šlechtici ale myslím neodpovídá celkem prosté zhotovení zbraně, zbraň podle fotky nemá ani mušku ani hledí (možná o miřidla v průběhu času přišla) ale bylo by zajímavé vědět kde byla původně muška, zda na části kulaté nebo až na hranaté. Napadá mne totiž ještě jedna možnost, mohlo by jít o rekvizitu a pokud ano mohla být zhotovena v německu (tvar pažby a lučíku tomu dost odpovídá) a pak by se na ni mohl vztahovat německý zákon o délce zbraní Smile ale to je už opravdu jen nápad, ne tedy něco co by se dalo z fotky doložit. Bylo by dobré natáhnout kohout a vyfotit otvor pro nasazení kapslu (u rekvizit se tam obvykle dával malý náboj ne běžná perkusní kapsl).
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-s-identifikaci-pusky-t45586#177840 Verze : 0
S něčem s Bitaxem souhlasím a na něco mám jako obvykle názor jiný Very Happy . Podle mého soudu se jedná původně o dost kvalitní loveckou křesadlovou jednušku, nejspíše s hladkým vývrtem hlavně ( - přechod z oktagonálního tvaru hlavně do válcového by tomu napovídal ) vyrobenou někdy v první poloviny 18. století a transformovanou na perkusní systém ve století devatenáctém nejspíš pro ne zcela legální používání (to je už ale samozřejmě fabulace, ale rukama mi prošlo několik desítek pytláckých zbraní z té doby, tak asi nebudu daleko od pravdy Confused ).
Pažba je ranná francouzská s lícnicí, ale zatím bez pistolové části (nahrazuje ji v těch dobách právě typická zadní část lučíku), původně snad polopažbená (velká část předpažbí je ulomená), ale na spodku hlavně je jasně vidět typické očko pro čep hlavně. To byl takový čudlík - kolík, co spojoval přes toto očko předpažbí s hlavní. Dřevo předpažbí ale právě v tomto místě rádo praskalo, čudlík se dost špatně vyrážel a proto se později přešlo na spojování hlavně s předpažbím pomocí objímek. Je to ale jeden z neklamných důkazů původního stáří zbraně. Celkový vzhled zbraně vykazuje ale zjevné hrubé narušení modulového vyvážení rozměrů, což by žádný puškař v té době neudělal !! ( Pro zájemce o bližší informaci o modulovém vyvážení rozměrů při výrobě zbraní viz Ludiše Letošníková "Lovecké zbraně v Čechách") To mě právě vede k domněnce, že hlaveň byla dodatečně podstatně zkrácena ve válcové části, což se s oblibou dělalo právě u pytláckých zbraní (musela se vejít pod kabát Very Happy ). Proto také chybí na hlavni muška. Oktagonální část hlavně by měla sahat nejvýše do poloviny celkové délky hlavně, většinou sahala do jedné třetiny. Co se týká zámku, ten byl beze vší pochybnosti původně křesadlový a následně (a dost necitelně Evil or Very Mad ) transformován na zámek perkusní. Ten, kdo tuto transformaci prováděl, si nedal ani práci, aby pistonové těleso (které je našroubováno v původním otvoru zátravky) řemeslně "opticky" spojil se zámkovou deskou, takže je vidět v zámkové desce výřez pro původní pánvičku křesadlového zámku ( a ten byl ještě patrně prohlouben propilováním pro těleso pistonu) Určitě to nebyla transformace u puškaře na zakázku. Dalším jednoznačným důkazem pro transformaci je, kromě typického dlouhého tvaru křesadlové zámkové desky, i otvor pod pistonovým tělesem, což je pozůstatek po šroubu péra baterie (tak se nazývá u křesadlového zámku ocílka a víčko prachové panvičky). Při pozorném pohledu je pod krkem kohoutku vidět otvor pro horní šroub protidesky.Tato prořezávaná (většinou se ale vyráběla odléváním a dopracováním) mosazná protideska zdobená rytinou je typická pro barokní dobu vzniku zbraně, pouze šrouby nejsou podle mého názoru původní. I motiv akantových rozvilin s figurální miniaturou a dračí hlavičkou odpovídá době vzniku a je v souladu i s ostatní zachovalou výzdobou na zbrani, zejména dřevořezbou, tvarem lučíku a spouště i barokním typem tzv. majetnického štítku vsazeného do krku pažby. Podle tří listových výběžků na koruně erbu by se mělo jednat o nejnižší šlechtickou hodnost rytíře (resp.svobodného pána).
Pokud by chtěl autor více informací, je potřeba doplnit fotodokumentaci alespoň o pohled na pravou část lícnice, snímku vnitřního mechanismu zámku a co nejvíce detailů. Zajímá mě také, co je ten výstupek před spouští, mohlo by jít o zbytek napínáčku("štechru"), nebo seřizovací šroubek spouště. Zajímavý a dost netypický je i otvor pro objímku řemene v přední části lučíku. I ten svědčí pro původně daleko delší zbraň. Vše výše uvedené je však můj závěr pouze z několika fotografií a může být proto dost nepřesný. Podrobný posudek bych byl schopen říci či podat až po fyzickém prozkoumání zbraně. A ještě dvě, dle mého názoru dost duležité věci:
1. Zkontrolujte si změřením délky vnitřku hlavně a porovnáním zvnějšku, zda zbraň není ještě nabita. Sám jsem se setkal již 2x s touto veselou situací.
2. Pokud se chcete sám pustit do restaurování, tak Vám to vřele nedoporučuji. Pod zdánlivě zcela zkorodovaným povrchem mohou být totiž kupodivu zachovalé signatury, ale ty je schopen zachránit jenom velice zkušený restaurátor správně voleným postupem čištění a konzervace.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-s-identifikaci-pusky-t45586#177870 Verze : 0
to Quatí klobouk dolů, skvělá analýza. dobře vysvětluje znak na pažbě a nevalný vzhled zbraně, opravdu by mohlo jít o zbraň která byla používána "nestandardně" (ani to nemuselo být pytláctví) a byla proto velmi neprofesionálně zkrácena a transformována (i pytlák potřebuje miřidla Smile ) Ten "čudlík" před spouští mne taky zaujal a i mne napadl napínáček, ale zdá se mi že je na něm závit a na napínáček je to dost tlusté. spíš to bude seřizovací šroub, ale to je opravdu už jen hádání z křišťálové koule. Přiznám se že já považoval očko na konci hlavně za očko pro uhycení objímky řemene, ale máš určitě pravdu je to očko čepu držícího hlaveň a pažbu pohromadě. Ještě jednou opravdu jsi z těch pár fotek vytěžil hodně.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-s-identifikaci-pusky-t45586#177872 Verze : 0
Bitaxe děkuji Embarassed Embarassed Embarassed
Ještě pár poznámek. Na zbrani evidentně chybí piston (zalomený??) a proto je kohout v poloze, která bude patrně bránit uvolnění zámku z lůžka, popř i uvolnění hlavně. Pro uvolnění zámku je tedy potřeba kohout po delším působení nějakého uvolňovače rzi - v nouzi petrolej (pár kapek ev. sprej k ose kohoutu) buď "rozpohybovat" - velice opatrně - hlavní péro bude asi také zrezivělé a mohlo by prasknout a nebo celý kohout sejmout po povolení jeho středového šroubu. Pokud se Vám to povede pak je potřeba povolit vhodným šroubovákem dva šrouby na protidesce. U nich budete muset také nejprve uvolnit jejich konce závitů na zámkové desce pár kapkami "uvolňovače" a opatrně (ať nepoškodíte mosaznou protidesku upravit předem "vyšmatlané" drážky v hlavách šroubů. V tomto stavu jak jsou nyní, by se Vám je asi povolit nepodařilo. Pokud se podaří je povolit o pár závitů, opatrně klepněte na jejich hlavy, tím se uvolní zámková deska z lůžka. Je dobré ale předem objet spáru mezi zámkovou deskou a dřevěným lůžkem slabým nožíkem (opět opatrně, ať nezajedete do dřeva) a to z důvodu, aby při výše zmíněném poklepovém uvolnění "nevzala" deska ssebou dřevěná vlákna lůžka. Pokud se Vám podaří zámek uvolnit, těšíme se velice na detailní fotky jeho mechanismu. Hlaveň je držena patrně již jen vrutem v liště dnového šroubu. Ale raději si napřed zkontrolujte, zda není držena ještě jedním hlavňovým čepem. Jejich průměr bývá cca 2-2,5 mm a proto je musíte na vhodném měkkém podložení vyrážet vhodným vyražečem ( zlomený a zabroušený starý vrták). Na spodku hlavně bývají často signatury také. Jinak Vám doporučuji např. knihu A.Jackson, D.Day "Starožitnosti -- ošetřování a opravy" - měla ba být v každé větší knihovně. A nakonec ještě jeden dotaz. Na fotce 59 je vidět na levé straně pod protideskou ( zhruba pod dračí hlavičkou) ve dřevě bod. Je to vryp ve dřevě a nebo konec kovového čepu? Pak by to mohla být osa spouště.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-s-identifikaci-pusky-t45586#177890 Verze : 0
Díky za předchozí odpovědi. Posílám pár dalších fotek detailů. Celý mechnismus zámku je funkční i bez olejování.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-s-identifikaci-pusky-t45586#181527 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více