Jak na zimní kamufláž?

Prosím poraďte

Diskuse

Ahoj všichni kolegové.Stavím model Sd.Kfz.7/1 v 1/72 od Hasegawy.Chtěl bych zkusit poprvé zimní kamufláž, ale nevím jak přesně na to.Různě jsem se dočetl, že se vezma bílá byrva a pistolí se model nepravidelně stříkne.Jenže problém je v tom, že nemám pistoli.Tak se chci zeptat jestly se to dá také jenom nepravidelně natřít.Díky moc za všechny rady a nápady.
Vkládám foto vozidla.
URL : https://www.valka.cz/Jak-na-zimni-kamuflaz-t46393#180976 Verze : 0
Já jsem zimní kamo na T-34 dělal (sice stříkal, ale štětcem by to snad šlo taky) tak, že jsem celý model nastříkal zelenou, přestříkal lesklým, lakem, nanesl obtisky a znova přestříkal lesklým lakem (až dosud všechno syntetika!!), nechal týden vyzrál a celý model přestříkal bílou lihovou(!) barvou. Po zaschnutí jsem vzal technický líh a štětečkem jsem bílou na exponovaných místech stíral. A jako závěrečné sjednocení jsem celý model poléval lihem. Výsledek viz fotky.


Jiný způsob, který jsem ale nezkoušel, je celý model natřít bílou a drybrushem kamuflážní barvou udělat setřená místa.
URL : https://www.valka.cz/Jak-na-zimni-kamuflaz-t46393#181232 Verze : 0
No já to obvykle (na letadlech i technice) dělám jednodušeji Smile
Model postavím jako "letní" tak jak to v reálu bylo, načež do verzatilky vezmu kus molitanu a udělám z něj takovou jako kuličku (přehnutí je uvnitř) tu pak namočím zlehka do bílé barvy, vymačknu na něco (obvykle na lino na pracovní desce) a tím skoro suchým pak dělám tu kamufláž. v podstatě dělám to co dělal posádka štětkou. výhodou je že se tak docela solidně dělá to co na vozidlech je často vidět , tedy že vojcl chvíli natítral svisle , pak zase chvíli vodorovně a barva částečně olezla takže není jednolitá. Když jsem viděl jak se to dělalo (my to dělali na vojně taky) a jak to vypadalo už po měsíci nijak intenzivního provozu, přišlo mi to tak asi nejlepší.
URL : https://www.valka.cz/Jak-na-zimni-kamuflaz-t46393#181266 Verze : 0
to Tango:díky za rady
to Bitaxe:moc díky za rady, zkusím to tak jak to děláš.Takže to mám normálně natřít tak jak to bylo v létě, a pak to natupovat nebo jak se to říká?
URL : https://www.valka.cz/Jak-na-zimni-kamuflaz-t46393#181321 Verze : 0
Tohle není tupování (tam jen ťukáš kolmo) tady vlastně místo štětce použiju molitan (já ho upnu do verzatilky) a skoro suchým s ním dělám ty šmouhy. pod tím je samozřejmě původní barva (obvykle šedá nebo zelená ) a celkem to vychází dobře. Ale já (i Tango) dělám 1/35 zkus si to nejdřív někde na něčem než to uděláš na modelu 1/72 třeba bude potřebovat něco jiného. Možná by šel použít i starý stětec místo molitanu.
URL : https://www.valka.cz/Jak-na-zimni-kamuflaz-t46393#181372 Verze : 0
Asi to zkusím starým štětcem místo toho molitanu, taky mi to poradil Honza co stavěl mrňavé T-34. Jinak ještě jednou díky.
URL : https://www.valka.cz/Jak-na-zimni-kamuflaz-t46393#181474 Verze : 0
staviam Stuku zu Fuss v zimnej kamo. robim to takto: nafarbim model kompleetne na bielo. syntetikou, akrylove farby na to nemaju dostatocne hrubu strukturu. a potom suchy stetec farbou, ktora bola original pod zimnou kamo. vysledky zatial fajn, poslem photo nabuduce...
URL : https://www.valka.cz/Jak-na-zimni-kamuflaz-t46393#185495 Verze : 0
Starý štětec je fajn, jen to u něj chce ostrým nožem zaříznout vlas cca 5 mm od kovové objímky. Vyhneš se tím stopám po různě dlouhých vlasech "jetého" štětce.
Vlas můžeš zaříznout buď kolmo na násadku, nebo pod úhlem cca 30°. Chce to ovšem experiment. Každému se osvědčí něco jiného.
URL : https://www.valka.cz/Jak-na-zimni-kamuflaz-t46393#185597 Verze : 0
slubovane fotky mojej zimnej kamo na "stuke zu fuss". este to nie je celkom ono...
URL : https://www.valka.cz/Jak-na-zimni-kamuflaz-t46393#188841 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více