Luftwaffe - Jagdgeschwader - Marking ?

uziti symbolu pred krizem na trupu letadla u Stab jednotek (1942) ?

Diskuse

zdravim,
uz nekolik tydnu googluju anglicke dokumenty (nemcinou nevladnu) popisujici marking stab jednotek jagdgeschwader, ale porad ne a ne narazit na dokumenty, ktere by se presne shodovaly k danemu obdobi


pokud tedy vite vic, nebo mate informace o dostupnych podladech, ze kterych mohl toto nastudovat, rad uvitam pomoc (pripadne umite lip googlovat)


konkrete bych se rad dozvedel:
1)jake oznaceni se mohlo vyskytovat pred krizem ve GruppenStab (ve Stab JG jaksi nekdo prebejva, kdo) Confused:
2)bylo mozno standardne uzit specielniho neciselneho znaceni i mimo Stab jednotky Confused: (v jakych pripadech ? technicky dustojnik v prvni staffel atp.)


- ------


vychazim-li z
www.csd.uwo.ca
tak se nabizi

Citace :


Geschwader Commander: <<| or <<-)
Geschwader Vice-Commander: <|
Geschwader first officer: <-
Staff Major: <||
Geschwader technical officer: <|


Gruppe Commander: <<
Gruppe vice-commander: <
Gruppe technical officer: <o



a hned mi tu neco nesedi
3a) alternativni varianta u velitele geschwader (zavorka), ocekaval bych pouze <<-
3b) a u Geschwader technical officer: <|o


celkem to dava 5 letadel (funkcni) v Stab JG proti 3 letadlum v GruppenStab.


coz by ani tak nevadilo, nebot
http://www.xs4all.nl/~rhorta/jgmark.htm
pridava znaceni pro Gruppen Beim Stab (v tomto pripade vubec netusim o jakou funkci jde Crying or Very sad ), tedy cernou jednicku s bilym okrajem a sipkou "<1"


Citace :

Geschwader Kommodore: <<-
Geschwader Adjudant: <|
Geschwader Ia: <-
Geschwader Major Beim Stab: <||
Geschwader Technical Officer: <|o


Gruppen Kommandeur : <<
Gruppen Adjudant : <
Gruppen Technical Officer : <o
Gruppen Beim Stab : <1



z cehoz opet plyne, ze se nekdo nevesel do Stab JG a lital jinde (kdo a kde?) ... ale uz mame dostatecny pocet oznaceni letadel pro veschny stab schwarmy Wink


- ---


kdyz uz jsem u markingu, dal by se nekde poridit nejaky font, ktery se uzival pri znaceni letadel ... verzi je spousta, a nejak se mi nezda, ze by se jednalo o standard RLM ... hadal bych, ze se verze budou lisit podle mista, kde era dostavaly kompletni lak nebo podle mista pusobeni v dobe, kdy vyvstala potreba (jeste jsem nemel cas zkoumat jejich puvod a mozna na to ani nedojde Razz )


- ---


diky za jakekoliv info ... nepohrdnu ani knihou, pokud se tam informace budou vyskytovat
Petr


PS: informace shanim pro web stranky virtualni squadrony a nerad bych to udelal blbe
URL : https://www.valka.cz/Luftwaffe-Jagdgeschwader-Marking-t46609#182277 Verze : 0
1) jake oznaceni se mohlo vyskytovat pred krizem ve GruppenStab - všechny ty které jsi uvedl ve svém příspěvku byly možné.



2) bylo mozno standardne uzit specielniho nečiselneho znaceni i mimo Stab jednotky - ne standartně to možné nebylo (tedy pokud se týká čísel nebo symbolů které uvádíš), ale existovalo rozlišení erby či obrázky jednotlivých skupin či letek , ale to stejně ve většině případů doplňovalo standartní číselné značení (tedy ho nenahrazovalo).


3) tu neco nesedi
a) alternativni varianta u velitele geschwader (zavorka), ocekaval bych pouze <<-
b) a u Geschwader technical officer: <|o
- v čem je konkrétně problém? v tom že pro velitele eskadry existuje možnost variant?


4) celkem to dava 5 letadel (funkcni) v Stab JG proti 3 letadlum v GruppenStab - to by byla pravda pokud by jsi počítal jenom počty funkcí které mají nějaké zvláštní značení, ale ve štábních rojích sloužily i obyčejní piloti kteří létali jako čísla velitelů a potom je dobré si uvědomit že německé stíhací jednotky používaly jako základní taktickou formaci čtveřici skládající se z dvou dvojic. tebou spočítaná trojice byl platila pro bombardovací nebo dopravní letectvo, nikoli však pro stíhačky. nejběžnějším počtem štábu skupiny stíhacího letectva byly 4 stíhačky (jeden roj), u štábu eskardy se počet pohyboval od jednoho do dvou rojů (tj. 4 - 8 strojů).


5) to jestli někdo lítal jinde nebo ne záleželo hodně na daném veliteli a podmínkách na bojišti. např. na východní frontě bylo typické nasazení v malých skupinách a tak často štábní roj operoval zcela samostatně. za západní frontě či při obraně říše bylo žádoucí létat ve velkých formacích a tak štáb eskadry létal třeba spolu s jednou ze skupin, či velitel eskadry vodil do boje dvě skupiny naráz a spolu se skupinovými štábními roji tvořil vlastní letku. Byly i případy kdy velitel eskadry odvelel jednu z letek se svému štábnímu roji a do boje létal v čele této letky. ........ mohl bych takhle pokračovat dále, ale to raději doporučuji memoáry některých velitelů eskader a skupin kde se kromě tohoto dozvíš spoustu jiných zajímavých informací.
URL : https://www.valka.cz/Luftwaffe-Jagdgeschwader-Marking-t46609#182450 Verze : 0
diky, puvodne sem chtel polozit doplnujici otazku, ale ... necham si to potom jen zkontrolovat Very Happy


add 3 - v nicem neni problem, jen se na internetu rozchazi udaje a zadny me srozumitelny nema hlavicku RLM, abych tomu bezmezne veril
varianty mi nijak nevadi, jen ta prava zavorka u velitele geschwader v dokumentu od Emmanuela Gustina vzbudila podezreni, neni totiz vyjmenovana jako zastupny symbol v odstavci vejs


Citace :

German fighter units had their own markings system, which is summarized below. For the non-alphabetic symbols, the following convention is used: '~' indicates the a curved line, resembling an U with down-turned tips. '|' indicates a vertical line, '-' a horizontal line, and '+' a cross. '<' indicates a forward pointing '<', but when this is repeated as '<<', the second symbol was painted inside the first one, often as a triangle. For the circle I use 'o', and for the solid ball '·'




PS: pravda, o Stab JG se 2 schwarmy jsem se dozvedel az ted, ale to me tak netrapi, protoze je nas zatim jen 40, coz krasne sedi na jednu gruppe Wink
URL : https://www.valka.cz/Luftwaffe-Jagdgeschwader-Marking-t46609#182476 Verze : 0
Doporučoval bych ti knihu STÍHACÍ A BOMBARDOVACÍ LETADLA NĚMECKA
1939-1945. Jsou tam zajímavé kamufláže...
URL : https://www.valka.cz/Luftwaffe-Jagdgeschwader-Marking-t46609#217138 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více