Osmán, Aden Abdulláh

President Aden Abdulláh Osmán Dár



1908-



v letech 1960-1967 president Somálska
URL : https://www.valka.cz/Osman-Aden-Abdullah-t46641#182524 Verze : 0
President Aden Abdulláh Osman Dár*


narozen:1908, Beledweyne
u moci:1.7.1960-10.6.1967


Aden Abdulláh Osmán Dár se narodil ve městě Beledweyne do chudé rodiny klanu Hawiye v tehdejším Italském Somálsku. Ve 14 letech se o něj začal starat jakýsi Ital, který mu zaplatil formální vzdělání na italských školách v Somálsku, což mladému Osmánovi otevřelo cestu k místu v italské koloniální správě. Tam pracoval až do roku 1941, kdy si otevřel vlastní obchod ve svém rodném městě Beledweyne.


V roce 1944 vstoupil do Somali Youth Club, brzy přejmenovaného na Somali Youth League (SYL), politické strany založené novou britskou koloniální správou. Osmán se okamžitě stal členem předsednictva a v roce 1946 se stal tajemníkem regionální organizace SYL v Beledweyne. Za SYL se stal roku 1951 i zástupcem v Teritoriálním shromáždění, ve kterém se udržel až do jeho zrušení (od roku 1953 byl dokonce jeho místopředsedou) a nahrazení Zákonodárným shromážděním. Do něho byl zvolen ihned po jeho ustavení roku 1956 a brzy se stal také jeho předsedou, v kteréžto funkci vydržel až do roku 1960. V mezičase byl také mezi lety 1954 a 1956 a znovu od roku 1958 zvolen předsedou SYL, s jehož předchozím předsedou Mohammedem Husejnem měl neustále spory pro svou snahu dohodnout se s koloniální správou (Husajn prosazoval cestu tlaku na koloniální správu a neštítil se ani použití násilí, v roce 1958 pak odešel do Egypta, kde založil jinou stranu, lépe naplňující jeho ideje).


V roce 1959 se v Somálsku konaly první všeobecné volby, které SYL vyhrála a Osmán se z titulu jejího předsedy stal předsedou Národního shromáždění. Po změně názvu a potažmo i účelu shromáždění na Ústavodárné si Osmán post předsedy podržel.


Z tohoto titulu vyhlásil Osmán dne 1.6.1960 nezávislost Somálské republiky, vytvořené spojením bývalého Britského a Italského Somálska, za jejíhož prozatimního prezidenta byl znovu přejmenovaným Národním shromážděním zvolen na dobu 1 roku. Po 1 roce svého prezidentství byl Osmán shledán vyhovujícím a byl znovu zvolen Národním shromážděním prezidentem, tentokrát na 6 let.


Osmán platil za umírněného a osvíceného politika, vzhledem k silným iredentistickým tendencím v Somálsku byl nucen alespoň rétoricky zastávat agresivní zahraničněpolitické nároky vůči Francouzskému Somálsku**, Etiopii*** a Keni, což ale Somálsko přivedlo do regionální izolace. Tu se Osmán pokoušel řešit projevováním přátelství Sovětskému svazu, čímž se dostal do konfliktu s tehdejším premiérem a budoucím prezidentem Šermarkem, který prosazoval důslednou nestrannost. Spory mezi oběma muži se dokonce vyhrotili tak, že hrozila občanská válka. Tu nakonec Osmán zažehnal odvoláním Šermarkeho.


V roce 1967 končil Osmánův prezidentský termín a připravily se všeobecné prezidentské volby, v nichž proti Osmánovi kandidoval právě Šermarke. Ty skončily Osmánovou porážkou a po 7 letech opustil Osmán prezidentské křeslo, kde jej vystřídal Abdi Rašíd Alí Šermarke. Ten si však úřadu příliš neužil, neboť byl po 2 letech zastřelen jakýmsi policistou. Osmán naproti tomu získal podle somálské ústavy doživotní místo v Národním shromáždění.


Osmán nyní funguje jako "starší moudrý státník" a snaží se vyjednat trvalý mír v Somálsku. Po smrti Nnamdi Azikiweho je Osmán nejstarší žijící bývalou hlavou státu na světě.


*somálsky Aaden Cabdulle Cusmaan Daar
**dnešní Džibutsko
***viz etiopsko-somálská válka o Ogaden


zdroje:
en.wikipedia.org
de.wikipedia.org
www.answers.com
Osmán, Aden Abdulláh - Aden Abdulláh Osman Dár jako prezident

Aden Abdulláh Osman Dár jako prezident
URL : https://www.valka.cz/Osman-Aden-Abdullah-t46641#182920 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více