Polské F-16

Diskuse

Do Polska konečně doletěly, po mnoha problémech během letu první 4 stroje F-16C Block 52+ .Do konce roku 2007 má polské letectvo dostat 23 jednomístných strojů s označením C a 9 dvoumístných letounů s přívlastkem D. Zbývajících 13 jednomístných a 3 dvoumístné pak do konce roku 2008.
Za 48 letounů F-16 nejmodernější verze zaplatí Polsko přes 3,5 miliardy dolarů.


Páni letci na valce.cz jak hodnotite tento krok nebo srovnejte ho s naším kaufem Grippenu.
URL : https://www.valka.cz/Polske-F-16-t47570#186270 Verze : 0
V dnešních novinách je již zmínka o tom, jak jsou Poláci nespokojeni s offsety, plněním smlouvy z americké strany atd .....
URL : https://www.valka.cz/Polske-F-16-t47570#186584 Verze : 0

Citace - Gerry :

V dnešních novinách je již zmínka o tom, jak jsou Poláci nespokojeni s offsety, plněním smlouvy z americké strany atd .....



to snad ani nepřekvapí, my jsme s jejich plněním v AERU Vodochody taky moc nadšeni nebyli...
URL : https://www.valka.cz/Polske-F-16-t47570#186877 Verze : 0
No, když si vzpomenu, jak naši amerikofilové (nebo spíše amerikoholici Wink ) v parlamentu i onde z politických (a vysloveně neodborných) pozic napadali smlouvu se Saabem....tak se dneska musím jen potutelně ušklíbnout.
Stáe věřím, že Gripen bylo nejvhodnější řešení.
URL : https://www.valka.cz/Polske-F-16-t47570#186927 Verze : 0
Tak tak.Srovnávat Gripen a F-16 je samo o sobě dost těžké a i když je dnes F-16 jedním z nejrozšířenějších letadel na světě,jde už o dost zastaralou konstrukci.Buďme proto rádi že jsme si nakonec pronajali moderní Gripeny.
URL : https://www.valka.cz/Polske-F-16-t47570#186937 Verze : 0
Ono to vybírání nebylo skutečně asi jednoduché. Pro F-16 hovořil fakt, že to je letadlo vyzkoušené, ale je pravda, že dnes již zastaralé a navíc jsme neměli dostat nové stroje ! F-18 je pro naše podmínky "předimenzovaný" a Mirage si myslím, že zaostávala v hodně parametrech. Gripén bylo letadlo nejmodernější a i jeho koncepce poměrně lehkého jednomotorového stroje pro náš vzdušný pidiprostor nejvhodnější. Na druhou stranu byla jeho novota trochu krok do tmy, protože na rozdíl od předchozích typů nebyl vyzkoušen vůbec - ale všechny Saaby byly prozatím známé jako solidní, bezpečné a provozně spolehlivé stroje. Přiznám se, že Gripén byl i můj tajný favorit... Wink
No a úplný krok vedle byla nabídka Tornad F.3. To už jsme mohli na stíhání koupit rovnou Tu-128 Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Polske-F-16-t47570#186965 Verze : 0
Tak těžko srovnávat oba stroje, každý je lepší v něčem jiném. Gripen je menší stroj, možná vhodnější pro naše podmínky F-16 posledního blocku má bezesporu lepší elektroniku.
Jde spíše o podmínky, poláci dostanou fungl nový stroj na úrovni 21 stol za cca 1,6 mil Kč a to do vlastnictví. Mi máme lehčí letoun na 10 let za cca 0,6 mil. Kč s tím, že jeho použití je omezeno v některých případech na souhlas švédské strany. Poláci v ceně mají stejně jako mi výcvik, mi máme opravy hrazeny pronajímatelem, poláci dostali ke každému letounu náhradní motory na celou životnost draku. Poláci navíc mají v ceně kompletní výzbroj včetně raket a řízených bomb. Náš pronájem je třeba o několik miliard navýšit, neboť výzbroj není v ceně.
Mi musíme tak za 3-4 roky začít nové výběrové řízení na to, co bude po ukončení pronájmu. Je otázka, za kolik budou lehce použití Gripeni k mání, zda švédská strana nevyužije závislosti na nadhodnocení ceny za odkup. Je klidně možné, že v případě odkoupení pronajímaných strojů bude částka za letoun vyšší než platili poláci.
Je načase se poohlídnout jak vypadá např. projekt JSF.
URL : https://www.valka.cz/Polske-F-16-t47570#188250 Verze : 0

Citace - Gerry :

V dnešních novinách je již zmínka o tom, jak jsou Poláci nespokojeni s offsety, plněním smlouvy z americké strany atd .....



No o našich offsetech radši už nikdo ani nemluví. Poslední zpráva byla, že jediný splněný offset byla výroba součástek do letadel v Jihlavě. Ostatní investice se buďto zatím nerealizovaly a nebo byly započítány takové, které už byly provedeny před realizací pronájmu a nebo naplánovány švédskou stranou bez ohledu na nákup letadel. Některé naplánované offsety už zkrachovaly (Aliachem Benelux a Vítkovice Steel) neboť program byl pro tyto firmy značně nevýhodný.
Největší problémem je, že oproti Polsku je u nás všechno utajeno, občan nemá možnost kontrolovat plnění. V USA je např. vše do čeho strčila vláda nos zveřejněno na internetu.
URL : https://www.valka.cz/Polske-F-16-t47570#188253 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více