CZE - Orlík - Zámek

Orlík


Zámok Orlík je starobylé sídlo šľachtickej rodiny Schwarzenbergovcov. Prvé zmienky o stavbe pochádzajú už s 13. storočia. Dnešným majiteľom, rodine Schwarzenbergovcov patril zámok od roku 1719. Neďaleko zámku bola v rokoch 1861 – 1864 postavená rodinná hrobka. Jednotlivé expozície zobrazujú životný štýl šľachtickej rodiny Schwarzenbergovcov a venujú sa aj jednotlivým predstaviteľom rodu. Osobne ma uchvátila rozsiahlá zbierka historických rádov a vyznamenaní. Vidieť na jednom mieste 6 kusov Rádu zlatého rúna nieje každodenná záležitosť. Zaujímavy je interiér veľkého empírového salónu, ktorého zariadenie pochádza z parížskeho pobytu Karla I. Schwarzenberga. V Rytierskom sále je umiestnená rozsiahla expozícia chladných zbraní. Do kolien ma dostal výbava zbrojnice. Množstvo a krása vystavených zbraní doslova berie dych. Úchvatný zámocký park dopĺňa krásnu scenériu. Návšteva tohto zámku na mňa urobila skutočný dojem.


Kontakt:
telefon - 382275101
fax - 382275178 (fax).


Otváracia doba:
Hlavná turistická sezóna trvá od apríla do októbra. Zámok je otvorený každý deň okrem pondelka.Vstup je povolený aj v dňoch štátnych a cirkevných sviatkov.
apríl, október – 9.00-16.00
máj, september – 9.00-17.00
jún, júl, september – 9.00-18.00


Vstupné :
dospelí 70,- Kč
deti, študenti, dôchodcovia 30,- Kč
Cudzojazyčný výklad
dospelí 140,- Kč
deti, študenti 70,- Kč
Za prehliadku mimo otváracej doby sa platí 100% príplatok.


Zdroje:
www.schwarzenberg.cz
URL : https://www.valka.cz/CZE-Orlik-Zamek-t47761#186947 Verze : 0
Zajímavost:
Orlík - dnes zámek - býval v době svého založení velice kvalitním hradem. Jedná se o t. zv Kastelový typ. Je to vposdtatě nejdokonalejší typ hradu, jaký středověk zrodil. Ve své podobě francouzského kastelu umožňuje aktivní obranu - t zv. Flankování , tedy postřelování porstoru u paty hradby křížovou palbou z věží vysunutých z obrysu hradu. (méně zdařilá varianta, t zv. středoevropský kastel má věže vtaženy dovnitř obrysu a flankování neumožňuje. Jedná se zřejmě o kopírování francouzského vzoru bez pochoprní jeho principu).
Přestože byl charakter hradu mnoha přestavbami dosti setřen - patří Orlík mezi několik málo francouzských kastelů u nás.
URL : https://www.valka.cz/CZE-Orlik-Zamek-t47761#187282 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více