Merkava poprvé mimo Izrael - do Lešan

Diskuse

Pakliže chcete vidět tank Merkava tak už nemusíte jezdit do Izraele - stačí se na něj podívat do Lešan. Česká republika dostala tento tank darem za vojenskou pomoc tehdejší ČSR poskytnutou Izraeli v roce 1948. Tento stroj se dostal jako vůbec první mimo Izrael a to k nám, široká veřejnost si jej bude moci poprvé prohlédnout 26. května 2007 při slavnostním zahájení sezony.
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#193412 Verze : 0

Citace :


Tento stroj se dostal jako vůbec první mimo Izrael a to k nám



boze kam na ty kraviny chodis ??? to sis zas precet nekde v novinach, ze jo ? Smile co je podle tebe tohle ???








mala napoveda ... to je MERKAVA, a MIMO IZRAEL, a dokonce VE FRANCII a dokonce V ROCE 2004, takze si vyprosuju nejake nesmyslne tlachani o tom, ze tohle je prvni Merkava mimo Izrael ...
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#193413 Verze : 0
Fotky a oznámení jsem tu a na Modelforu viděl tak 14 dní zpátky. Pak to bylo staženo (?) z veřejnosti,...
Marně jsem se snažil na srazu v Košiciích kolegy přesvědčit, že je to pravda!! a Merkava k nám lodí jede,...
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#193423 Verze : 0
merkava uz by tu mela byt, mela dorazit do Decina do pristavu nekdy minuly tyden, na prazskym srazu se to taky probiralo, jen nebylo jiste, jestli jede skutecne do Lesan, nebo do nejakeho soukromeho muzea ci sbirky
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#193424 Verze : 0
"Merkavu, nejobávanější tank Blízkého východu, daroval Izrael do zahraničí vůbec poprvé" tvrdí na Centrumu- podstatné tam tuším bude slůvko "daroval", Frantíci to nespíš vyšmelili nebo koupili, a samozřejmě tu je všudypřítomná novinářská blbost a touha po senzaci.
Divil bych se, kdyby si aspoň jeden dávno nesehnali Amíci pro srovnání.
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#193477 Verze : 0
spis mam pocit ze to ty novinarsky hovada zas placli jen tak, protoze si porad myslej jak je to supertajny a jak to nikdo na svete jeste nevidel Smile jen lituju, ze jsem si v tom saumuru nevlez dovnitr Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#193479 Verze : 0
Jednoznačně je to novinářský žvást, frantíci ho mají a muzeum v Sumuru ho nekoupilo, dostali ho stejně jako naše, (fotil jsem ho letos, takže je stále vystaven - pro ty co by chtěli spřádat složité teorie o přesunech Smile ) Novináři opět jen potvrdili že pověst ninteligentní sběře jim patří zaslouženě. Mimoto byla Merkava testována myslím (nejsem si jist) i v USA, takže bláboly o vděčnosti za rok 1948 (proč? Zbraně si zaplatili a my je dodali za docela vysokou cenu) a slzy dojetí nejsou na místě. Jde-li o dar, nebo výměnu je otázka, nejspíš se časem dozvíme že za Merkavu tam šlo něco jiného, to je ale úplně normální, tak to většinou chodí, muzea si různě mění věci a problémy jsou nejvíc s dopravou podobně hmotných exponátů, pokud jsem slyšel byl (snad) problém s dopravou po Labi (nízká hladina?) ale je to jen z doslechu, takže to berte s rezervou. Nakonec na jaře v Lešanech uvidíme.
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#193539 Verze : 0
Mám pocit, že sem někdy mezi výměnou plínek a utíráním nosu své malé dcerky a dávkama antibiotik té druhé větší v TV zřel jedním okem krítkou reportáž právě o dopravě této "jediné merkavy" do ČR,...s doprovodnými záběry na Centurion a něco co jsem nepoznal - ale nebyla to merkava. Reportéři opět zabodovali!,..ale aspoň v lešanech ji ukázali Smile))
Reportáž
www.ceskatelevize.cz
Lešany
aktualne.centrum.cz
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#193573 Verze : 0

Citace - Dolin404 :

,...s doprovodnými záběry na Centurion a něco co jsem nepoznal - ale nebyla to merkava.

M-60 Magach
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#193575 Verze : 0
No, ať je v Evropě první nebo druhá, ať ji koupili nebo dostali, to hlavní přece je, že je tady, ne? Very Happy
Ta reportáž byla hezká, když už ne 100% pravdivá.Smile Aspoň, že to ČT nějak zaznamenala, na rozdíl od některých jiných stanic.
BTW: Mám pocit, že tam zaznělo, že ukázka je z propagačního filmu na izraelské tankové síly a ne jen na Merkavu...
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#193592 Verze : 0
to jsme sice radi, ale vadi mi, ze kdejaky novinar vyklada vyslovene LZI, a navic to lide, kteri pisou sem pro valku, stejne nesmyslne prebiraji a vkladaji to sem Very Happy to mi jedno neni, tady nejsme od toho, abychom sirili novinarske bludy Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#193594 Verze : 0
Tak jsem byl jednou ošizen (nebo spíš podveden?) našimi "inteligentními" novináři - ale jádro věci jako takové je že v Lešanech bude Merkava - a to je to hlavní - zbytek je vedlejší.
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#193597 Verze : 0
to standa pokud budeš ke všem zprávám našich novinářům přistupovat s přesvědčením že novinář je polointeligent (to je totéž jako poloblb ale zní to líp Smile ) obvykle se vyvaruješ tomu že uvěříš zprávám které mají informační hodnotu typu JPP (jedna pani povídala). Jádro je samozřejmě pravdivé, ale já se kolikrát divím co se děje kolem mne když se dívám na TV (noviny obvykle moc nečtu). Akce které se odehrají v mém rodném městě (někdy i v mé přítomnosti) jsou v TV prezentovány jako akce téměř celostátní a já který jsem stál vedle si jich skoro nevšiml Smile podobné je to tady, Merkava je určitě fajn, nicméně si myslím že třeba mnohem méně okázalý dar od švédů (myslím tím vrak tančíku AH IV) je pro nás důležitější byť méně atraktivní divácky. Má totiž souvislost s naším regionem, Merkava je divácky zajímavá (je veliká a má z našeho pohledu výrazný nátěr) ale souvislost s námi myslím má mizivou (to neznamená že bych nebyl rád že do Lešan přijde, jen to že důležitost je podle mne menší než u toho tančíku).
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#193599 Verze : 0
Je fakt, že novináři jsou taky jenom lidi, tzn. že si z množství informací vyberou jenom něco a pak to nějakým způsobem reprodukují. Zajímalo by mě, jak ten nesmysl vlastně vznikl, jestli to byl záměr s cílem zvýšit atraktivitu a důležitost reportáže nebo co...?
Je fakt, že třeba ze zahraničního zpravodajství mi často vstávají vlasy hrůzou na hlavě, a to i v případě BBC nebo CNN. Například reportáže z Libanonu letošního léta, to byla místy komedie, ty digitální úpravy a inscenování fotek a podobně.
Standa se holt spolehl na nedůvěryhodný zdroj, bohužel u novinářů platí víc než kde jinde zlaté pravidlo "nevěř a prověřuj".Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#193604 Verze : 0
Standovi nic nevyčítám, novinářům ale ano. Kdyby kdokoli kdo fělá v normální firmě odváděl svou práci tak jako většina z nich, byl by tak asi druhý den za branou s padákem. To že nejlepší kvalifikací většiny z nich (čest těm vyjímkám) k tomu aby o něčem psali je fakt že o tom nic neví (a ani se nesnaží vědět) je bohužel smutná zkušenost. Byl jsem v Londýně ve druhé vlně útoků (v té kdy už se teroristům nedařilo) a bydlel jsem na okraji ve čtvrti kde bylo většina muslimů (žena v burce nebyla nic neobvyklého) a protože doma se o tom rozjela zpravodajství volala mi kamarádka jestli jsem přežil (nebylo co Smile ) dcerka jak je to v Londýně a jak se dostáváme přes zátarasy (žádné nebyly) jak se muslimové děsí (nevypadalo tp na to - chovali se stejně jako před tím) jak je to se zastřeleným (nijak, viděl jsem to v TV a tam byli za policií) že se s policií "musí něco dělat" (co asi ?) a podobné bláboly komentátorů. Bohužel tohle mlela i ČT která má v Londýně zpravodaje a ten MUSEL mít podobnou zkušenost jako já a řada dalších kolegů, tedy že se v podstatě nic neděje, jezdili jsme i mimo Londýn a žádné kontroly na silnicích jsme neviděli, a v době kdy jsme byli na velmi masové akci (pro teroristy jak dělané Smile ) jsem si proti jiným letům také nevšiml že by se něco dělo. Pak (asi docela logicky) těžko budu věřit zpravodajům kteří s vytřeštěným zrakem blábolí o násilí v ulicích kdekoli jinde. Chápu že si na chleba asi vydělají líp podobnými bláboly (třeba i tím o jediné merkavě, když napíše "v muzeu máme další tank" asi to moc lidí nevzruší, když ale máme "jediný" hned se spousta šašků cítí jako že jsme "něco vyhráli" a má potvrzení pocit vlastní důležitosti (je to nesmyslné ale je to tak Sad ) Proto nevěřím smečce novinářských šmoků (především těm našim) a zprávy se snažím ověřit (což by měla být jejich práce) z více zdrojů, pokud možno místních.
Jediné co je na celé věci dobré je že je v ní aspoň reálné jádro a tím je ta Merkava v Lešanech Smile
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#193764 Verze : 0
Pánové, ač nerad, musím se zde novinářů zastat.
Informace, že ona Merkava je jediná mimo Izrael, totiž dostali přímo od ředitele VHÚ podplukovníka Knížka. Takové oblbování veřejnosti je totiž jeho styl práce - ostatně co byste chtěli od člověka, který studoval na Vojenské politické akademii Klementa Gottwalda propagandistiku a jen díky roku 1989 se mu jeho studium změnilo na výchovu a vzdělávání dospělých. Ostatně další "historik", který v onom příspěvku zasvěceně hovořil, je absolventem Policejní akademie.
A abych parafrázoval Dobrého vojáka Švejka "takových historiků má VHÚ hromadu". Takže novináři jsou vinni pouze tím, že uvěřili tiskové zprávě vedení "jediné odborné státní instituce, zabývající se vojenskou historií", jak se oni sami prezentují.
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#193771 Verze : 0
No jako nezaujatý pozorovatel uvádím, že jsem taky věřil,...Na Merkavy nejsem odborník a ve Francii jsem nebyl,...Jenom se mě to ve skrytu duše nezdálo, že echt my jako ČR by jsme byly první. Ale jestli tu zprávu jako první vydaly pohlaváři je to chyba jejich ne novinářů.


Nu tak jsme druzí,....Smile)
A já se teda víc těším do Lešan na ten rezavý malý tančík Strv. než na tu Merkavu, jak psal Bitaxe (? - neoznačil jsem si příspěvek a už se mi nechce vracet zpátky - dole se už předchozí text nezobrazuje,..).
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#193773 Verze : 0
to dolin psal jsem to já Smile (o tom tančíku) i mně se zdá důležitější, i když bude vystaven až po renovaci. Ale ten co švédové předváděli byl vyloženě nádherný.
Pokud je to tak jak píše p. Fídler (a nemám důvod nevěřit) pak se pro tento konkrétní případ autorovi dotyčného článku omlouvám (můj názor na většinu novinářů to ale nemění). Můj názor na některé pracovníky VHÚ je podobně skeptický jako p. Fídlera (měl jsem tu pochybnou čest vyslechnout výklad ppl Knížka o BVP a ač se necítím odborníkem na moderní techniku dost mne to "vzalo"
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#193775 Verze : 0
Takže když si shrneme dosavadní výsledky naší diskuse:


+ prokázala se nepravdivost všeobecně rozšířené mediální informace o jedinečnosti lešanské Merkavy;
+ opět se potvrdila obecná nevěrohodnost médií jako informačního pramene a nutnost ověřování těchto informací;
+ jsou tu další poznatky o Merkavě ve Francii i o té naší;
+ je vyzdvižena jedinečnost švédského daru pro lešanské muzeum;
+ je zde upozorněno na relativní erudovanost některých pracovníků VHÚ.


Za sebe mohu říci, že tato diskuse je přínosná. Do Lešan příští rok se opravdu těším. Děkuji všem za vaše poznatky.
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#193843 Verze : 0
Pro bitaxe:
Mne na dotyčném vzalo za posledních téměř 15 let více věcí, ale to je spíše na pokec k pivu. Ale ozývám se kvůli svému příjmení (dlouhé í). Aby se to nepletlo, zavedl jsem již před lety, když jsem učil na pedagogické fakultě v Olomouci, memotechnickou pomůcku:
"Já jsem Fidler, s krátkým a měkkým!"
Pravda je, že od té doby si moje příjmení žádná studentka nespletla - a to byl pajdák!!!
Jinak pro všechny, kdo to právě čtete:


ŠŤASTNÉ A VESELÉ VÁNOCE.
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#193891 Verze : 0
Very Happy Very Happy Ano, pan Syrový, VŽDY s TVRDÝM, milá slečno Very Happy Very Happy Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#193895 Verze : 0
to Jiří Fidler omlouvám se za zkomolení jména, souhlasím s vámi, že osobní názory na konkrétního člověka bych také nerad ventiloval tady (spíš někde u dobrého pití Smile ), jednak by to pro většinu bylo nezajímavé a druhak to sem nepatří (nejde o politika, tam bych se s názorem asi netajil Smile ) stejnou pomůcku používá i jeden můj kolega z klubu (jestli to funguje více na dámy nevím, já si to nicméně pamatuji, takže doufám že totéž si budu pamatovat i u vás a vícekrát vám jméno nezkomolím)
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#193975 Verze : 0
Tak v něčem je ta lešanská Merkava přeci jen unikátní. Je jediná mimo Izrael pojízdná. Ta v Saumuru je jen statická expozice s vykuchaným interiérem. Izraelci si totiž ještě dnes u Merkav ten interiér dosti hlídají. A jak sem slyšel, tak se Češi zavázali, že interiér veřejnosti nezpřístupní.


Každopádně se nemůžu dočkat, za 20 dní je slavnostní otevření muzea.
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#218576 Verze : 0

Citace - Adamicz :

Každopádně se nemůžu dočkat, za 20 dní je slavnostní otevření muzea.



Opět jedna monstrakce k ničemu, kdyby raději prodloužili dobu, kdy je museum přístupné veřejnosti, než se tam táhnout v červenci raději bych využil května, jenže to jaksi pánům z VHU ještě nezačala sezona - tahle se opravdu může chovat je muzeum které má své jisté, však on to daňový poplatník zatáhne.
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#218592 Verze : 0
Souhlasím, pokud je ve Kbelích otevřeno od začátku května moc nechápu proč se v Lešanech otevírá o měsíc později. Různé "dny" jsou opravdu z větší části vyhozené prachy, sice to trochu muzeum zviditelní, ale ti kdo si tam jedou sníst buřta na rodinný výlet, se v normální dny stejně nevrátí a pro normální (opravdové) zájemce je to naopak o to kratší. Muzeum tím možná dohání návštěvnost (ta je jinak docela tristní) asi by stálo za to dělat větší propagaci na běžný provoz než na podobné "dny".
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#218673 Verze : 0
asi by stalo za to se zamyslet, jestli Lesany jsou to uplne prave misto pro takove muzeum, co se dostupnosti, tyce, mozna ze navstevnost se odviji prave od toho ... rozhodne mi ale otviraci doba prijde relativne kratka, nechapu ani, proc se kbely letos otviraly tak pozde, vyzva k uklidu plachet z letadel mi prisla pred 14 dnema, pritom letos zadna zima nebyla a mohlo to byt otevreno uz dva mesice ...
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#218678 Verze : 0
Jo dneska už stěhovat takové muzeum jako jsou Lešany - to by bylo pěkně drahé a na dlouho (a je jedna věc přestěhovat a druhá věc upravit místo pro muzeiní expozice a tak dále) navíc pak ještě sehnat takové místo nemyslím si že by třeba v praze bylo dopovídající místo pro takové muzeum - na druhou stranu to že jsou ta muzea otevřena tak pozdě je jim na škodu - to co je venku ty plachty stejně moc neochrání (ono stejně přes sezonu prší, ptáci vykonávají svou potřebu ...) je pravda že zimní počasí by nebylo vhodné zvláště na exponáty které jsou choulostivější a popravdě změna teplot a vyšší vlkost by nadělaly své škody i třeba na celokovových letadlech (to samé se týče i ostatních expozic) ale ... mohli otevřít dříve. vždyť i na těch zámcích začíná sezona někdy 1. dubna?
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#218684 Verze : 0
Hlavně by lešanští mohli udělat nějaké pořádné značení, když jsme tam jeli poprvé, bloudili jsme křížem krážem okolo asi tři čtvrtě hodiny, než jsme konečně narazili na správnou dobočku. Potřetí jsme prozměnu přijeli během týdne, a oni měli otevřeno jen přes víkend... Takže jsme se projeli 500 kilometrů, podívali se na vrata a jeli pryč (naštěstí ve Kbelích otevřeno bylo). Mají opravdu rozumné otvírací doby!
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#218685 Verze : 0
O tom to právě je, na jednu stranu se prachy vyhodí na celkem nesmyslné akce (že jsou "populární" je spíše mediální bublina) typu "... den" a na druhé si pak vedení stěžuje že není na údržbu exponátů. Muzeum by samozřejmě mohlo být umístěno v jiném zrušeném armádním objektu, a nemuselo by nutně být v Praze, stačilo by aby bylo v nějakém větším městě, v Lešanech ho krom nadšenců těžko někdo najde (je to tam v řiti světa a bez značení). Kdyby takové muzeum bylo ve větším městě zřejmě by to s návštěvností vypadalo jinak, a většina větších měst měla posádky a tedy i objekty (v Lešanech třeba chybí budovy kde by se daly rozumně vystavit menší věci) včetně remíz a garáží pro techniku. Bohužel s umístěním se sotva něco udělá Sad
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#218689 Verze : 0

Citace - Aubi :

Hlavně by lešanští mohli udělat nějaké pořádné značení, když jsme tam jeli poprvé, bloudili jsme křížem krážem okolo asi tři čtvrtě hodiny, než jsme konečně narazili na správnou dobočku. Potřetí jsme prozměnu přijeli během týdne, a oni měli otevřeno jen přes víkend... Takže jsme se projeli 500 kilometrů, podívali se na vrata a jeli pryč (naštěstí ve Kbelích otevřeno bylo). Mají opravdu rozumné otvírací doby!



To že jste muzeum navštívili mimo otevírací dobu je Vaše chyba a ne chyba muzea. Ja osobně když se jdu někam podívat dopředu si zjistím přesné umístění a otevírací dobu, zkuste to někdy taky Wink
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#218873 Verze : 0

Citace - bitaxe :

O tom to právě je, na jednu stranu se prachy vyhodí na celkem nesmyslné akce (že jsou "populární" je spíše mediální bublina) typu "... den" a na druhé si pak vedení stěžuje že není na údržbu exponátů. Muzeum by samozřejmě mohlo být umístěno v jiném zrušeném armádním objektu, a nemuselo by nutně být v Praze, stačilo by aby bylo v nějakém větším městě, v Lešanech ho krom nadšenců těžko někdo najde (je to tam v řiti světa a bez značení). Kdyby takové muzeum bylo ve větším městě zřejmě by to s návštěvností vypadalo jinak, a většina větších měst měla posádky a tedy i objekty (v Lešanech třeba chybí budovy kde by se daly rozumně vystavit menší věci) včetně remíz a garáží pro techniku. Bohužel s umístěním se sotva něco udělá Sad



Nechápu jakou roli podle Vás hraje návštěvnost muzea. Když je vstupné zdarma, je přeci jedno kde je muzeum umístěné. A pokud chybějí budovy, je snad dobrým řešením postavit nové a ne kvuli tomu stěhovt rovnou celé muzeum jinam. Ani ne před rokem sem se navíc dočelt že mají v plánu postavit 6 (? ted si nejsem jistý) nových hal.
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#218875 Verze : 0
Stando, nevim kolikrat si byl v lesanech, ale de meho nazoru ani jednou Wink


Prestehova to by jiste nebylo uplne bez komplikaci, na druhou stranu, kde je vule, jsou i moznosti. Sehnat budovu je otazka chvile, staci se podivat, jakou rychlosti rostou skladovaci haly pro Tesco a dalsi firmy na odbocce z dalnice D8 na Kralupy, je to otazka ani ne roku a investice pomerne male, a naslo by se tam podstatne vic mista, nez je ted v celych lesanech - do jedne takove haly by se veslo CELE MUZEUM sakum pikum ... cimz by se usetrilo na udrzbe exponatu, umoznilo by to rozsireni vystavy, tanky a dela by nebyly naplacane na sobe tak, ze se ani nedaji poradne vyfotit, a jeste by tam byl prostor pro mensi expozice. Jenze to je asi prilis racionalni uvazovani.


A pro Adamicz, ono to neni tak zhave - normalni muzea maji obvykle otevreno denne od normalni doby do normalni doby, kdy to kazdy ocekava, s vyjimkou pondelka. To bohuzel v Lesanech neplati, a i my jsme tam malem ostrouhali, nebyt tam objednan autobus nejakych skolaku, tak jsme si rozbili hubu o dvere zcela stejne, jako Aubi. Tady jde spise o system, nez o neschopnost jedince Wink
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#218876 Verze : 0
Adamicz: Ó, díky, to by mě nikdy nenapadlo! A hlavně by mě nenapadlo, že v hlavní sezóně budou mít otevřeno jen o víkendech- na to, že jde o největší české armádní muzeum vojenské techniky, o kterém se furt básní, to je trochu málo, ne?
Jinak samozřejmě, že jsme si měli otvíračku ověřit- to ale z chalupy uprostřed severozápadočeských velehor (Krušné hory, nejbližší civilizace Klingenthal, ale ten je na špatné straně hranice), odkud jsme startovali, jaksi moc nešlo a od armády jsme čekali poněkud rozumněji zvolenou návštěvní dobu. Nekritizuju je ani tak za to, že neměli otevřeno zrovna když jsme tam byli, ale že mají tak pitomé hodimy, chápeš?
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#218877 Verze : 0
adamicz : mala napoveda - Muzeum je budova obsahujici urcite exponaty, jejiz smyslem je, aby byla NAVSTEVOVANA a ty exponaty NEKDO VIDEL. Tedy je sice krasne, ze v tom repakove armada postavi dalsich 6 budov, ale k cemu to je, kdyz je to naprosto z ruky ve smeru, kde nic jineho zajimaveho neni a tedy moc lidi se tam nepodiva ? zkus si potom porovnat naklady na to, kolik je vlastne vynalozeno penez na udrzbu a rozvoj muzea versus to, kolik tam prijde lidi ... a pak se zamysli nad tim, jestli ti to prijde ekonomicke ... Me tedy rozhodne ne, radsi bych videl nase armadni muzeum a muzeum venovane nasim dejinam spravovane tak, aby jej videlo CO NEJVICE cechu, protoze prave TI jej plati ze svych dani !
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#218879 Verze : 0
PS. a to, ze je muzeum zdarma je rozhodnuti armady ci nasich politiku, kteri dali do vinku armade zakaz vlastnich ekonomickych aktivit, o tom, jestli je to dobre nebo ne muzeme diskutovat - ja osobne si MNOHEM radsi zaplatim nejakych 8 liber vstupneho do Bovingtonu, abych videl obrovske, prostorne, exponaty preplnene muzeum, vse v naprosto dokonalem stavu, a s rostoucim poctem exponatu, nez se divat na rezivejici chatrajici zbytky nasi kdysi slavne techniky, ktera je dostupna "zdarma". Navic to zdarma skutecne patri do uvozovek, protoze jak uz jsem psal, platime to z nasich dani, a jak je velice dobre znamo, stat rozhodne neni dobry hospodar ...
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#218880 Verze : 0
Admin: koukám, že jsme se na něj vrhli jak supi na mršinu... Smile
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#218881 Verze : 0
No očividně to vidíte jinak než já. Mě jde hlavně o to jaké je muzeum a je mi jedno kde je a kdy má otevřeno, čas si udělám a když mě to místo zajímá tak se tam prostě podívám nehledě na "neatraktivitu" okolí Smile


Jinak to samozřejmě také nevidím nijak růžově, stav muzea rozhodně není podle mých představ Smile Ale co se týče místa a otevírací doby, nevidím zasadní problem.
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#218887 Verze : 0
To Adamicz: uvědom si že zavřené museum platíš stejně jako když je otevřené a mě příjde dost divné, že je přístupné pouze 128 dní z 365 (tedy pardon ono jich je podsatně méně protože v červnu a září to jsou jen víkendy a v červenci a srpnu jen středa až neděle).
Navíc lokalita je vybrána hodně podivně, v době kdy se museum v Lešanech otvíralo disponovala Armáda objekty v daleko atraktivnějších místech než jsou Lešany a přesto byla vybrána obec z naprosto mizernou dopravní obslužností, která defacto znemožňuje návštěvu lidem, kteří nedisponují autem - nevím jak tobě ale mě tohle v pořádku rozhodně nepříjde.
Čim dál víc mám pocit, že je to černá díra do které tečou nemalé finanční prostředky z nulovou užitkovou hodnotou.
Nevím proč bych se já jakožto daňový poplatník měl přispůsobovat zrovna Lešanskému muzeu, když je v tomto státě obvyklé že naprostá většina historických památek je přístupna od 1.4. do 30.9. (nebo 10. teď fakt nevím) a docela věřím tomu že do Lešan teče ze státu víc finančních prostředků než do leckterého přístupného hradu.
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#218891 Verze : 0
NJN když holt nějakej ouřada vybíral místo pro Lešany tak při tom moc neuvažoval. Pokud vůbec nebo jestli měl vůbec mozek.
Jinak v muzeu jsem nebyl - to se přiznám bez mučení.
Je pravda že by se dal postavit dostatečně velký prostor a i docela rychle otázka je na kolik by vyšel a to i s odpovídajícím zázemím. Jenže upřímně můžeme tady všichni mudrovat co by bylo lepší nebo jak a kde by jste to kdo udělala líp a možná by to bylo i uskutečnitelné a levnější než celý ty Lešany ... ale upřímně myslíte si někdo že něco změníte ??? nebuďme naivní. Jediné co by snad šlo změnit by byla otevírací doba muzea "bombardováním" armády či jiných odpovědných představitelů dopisy nebo tak nějak, ale nevím jeslti by to pomohlo. Ovšem co mi víme jednou se třeba muzeum přestěhuje, ale bude to v duchu armády zrekonstruovat a pak opustit ...


Jinak jeden OT - Admine četl jsi moji SZ? Jeslti jo - chápu že to co jsem napsal mohlo být trochu nepřehledné ale sekci opevnění by to prospělo (neboj když tak bych to upřesnil aby to bylo srozumitelné).
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#218895 Verze : 0
Taky bych uvítal atraktivnější lokalitu. A nemusela by to být nutně Praha či Brno. Klidně bývalá kasárna třeba v Táboře. Nebo někde jinde v nějakém městě, které by mělo vojenskou tradici a disponovalo dostatečným a vhodným prostorem, pro který by již armáda neměla využití. Hlavně aby tam bylo dobré dopravní spojení (auto, vlak, autobus) a v okolí byly i další pamětihodnosti.
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#218900 Verze : 0
to Adamicz, opravdu to (aspoň já) vidím jinak než ty, sjezdil jsem docela dost muzejí po evropě a Lešany jsou z nich jedno z nejhorších, to jestli je "to zadarmo" je úplně jedno, třeba Imperial War v Londýně nebo královské muzeum v Bruselu se taky neplatí, ale to neznamená že muzeum si nemusí dělat starosti s návštěvností. Ono je totiž určeno (nevím jestli to chápeš) k tomu aby navštěvováno bylo, pokud navštěvováno není stává se věcí zbytečnou. Účelem expozice je věci vystavit aby si je "veřejnost" mohla prohlédnout a tím si doplnit vzdělání, pokud toto není splněno (v Lešanech je to jen z části) je to instituce která neplní svůj úkol. V začátcích Lešan jsem tam byl dostkrát na brigádě a původní nadšení samozřejmě s lety vyvanulo (ze mne a zřejmě i z pracovníků) dnes je to bohužel muzeum které má sice docela dost exponátů (ale hromadění exponátů bylo "v módě" tak v době "kunstkomor" a v 19. století) bohužel je ale vystavuje docela dost mizerně a vede si opravdu "armádně" v tom nejhorším slova smyslu. To že byl zvolen objekt v řiti světa je věc jedna, ale to že se nikde v okolí (třeba na Konopišti) ani nedozvíte že podobné muzeum existuje, to že není žádné značení které by vás po místních okreskách k němu dovedlo, (zvlášť poslední odbočka je "skvělá") to není chybou kdysi vybraného objektu, ale lemplů kteří se o tohle mají starat.
Vaše věta ze "jakou roli podle hraje návštěvnost muzea. Když je vstupné zdarma, je přeci jedno kde je muzeum umístěné." je přiznám se, pro mne známkou jasného nepochopení účelu muzea jako takového, dle této věty pokud je "muzeum" zadarmo (to že si ho platíme z daní přehlédněme) můžeme ho umístit i třeba tam kde není možnost se k němu dostat protože tam nevede silnice? Pokud se zamyslíte nad tím nesmyslem co jste napsal zjistíte že tato nadsázka je jen dovedením vašeho názoru k dokonalosti. To že tam jednou za rok svezou ministra a TV štáb vrtulníkem bude přeci stačit Sad .
Na rozdíl od vás si myslím že každý občan má právo muzeum navštívit a tedy i to že se do něj nedá dojet jinak než autem (posázavský pacifik bohužel pro většinu není řešením) je značné mínus. A podobně jako Admin, raději si zaplatím a podívám se do solidního a dobře vedeného muzea než si libovat že je něco zadarmo. Bohužel právě to že je to zadarmo je obvyklou omluvou pro lemply a ty kdo místo aby vymýšleli jak věci zlepšit, vymýšlí proč "to nejde".
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#218902 Verze : 0
ja si myslim, ze adamicz to vzal trochu jinak, a chapu jeho pohled na vec, pokud jde o samotnou EXISTENCI muzea, take si rad zajedu nekam, kde neco uvidim, v tom se nelisime, jen rikam, a neni to tady na valce poprve, ze nase muzea jsou nestastne vedena ... stejne jako bitaxe a mnozi jini jsem se ucastnil nekolika akci pri udrzbe muzejnich exponatu (v kbelich prozmenu), takze nezustavam pasivni, ale toto neni zpusob, jak by se jedine vojensko historicke muzeum u nas melo provozovat. A s tou dopravou je to skutecne na sipek. Kdyz jsem pracoval ve Francii, jednoho krasnyho dne mi ruplo v bedne, sedli jsme na TGV a odjeli do anglie. Prestup na vlak do southhamptonu, prestup na vlak, a pak pet minut busem, a byl jsem v Bovingtonu, o nejakych par set km dale !!! zkus se takto snadno dostat do Lesan ... Smile nemusel jsem resit, jestli maj nebo nemaj otevreno, stacilo se podivat do kalendare. Muzeum je znacene siroko daleko, mimo jine i proto, ze je tam stale polygon a cvici se tam posadky britskych obrnenych jednotek Smile To misto zije, a mate tam furu zamestnancu, pokusy a vyzkumy vidite v mnoha poradech v televizi ... neni to jen tupa medialni propaganda, znamena to, ze to muzeum je videt, ze zije, ze jeho zamestnanci delaji svou praci a ze to pritahne nove lidi ... v lesanech jsem byl dvakrat, v bovingtonu trikrat, a to je o dobrych 1200 kilometru dal ... v bruselu 3x a za par dni tam budu poctvrte ... chci tim rict, ze se mnohem radsi vydam do takovychto koncin sveta, protoze ta kvalita je s nasim muzem naprosto nesrovnatelna a uprimne, o penezich to podle meho zas tak neni. Jak jsem psal, kde je vule, jsou i moznosti.
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#218914 Verze : 0
ps stando, ono kdyz se o tom nebudeme bavit, a kdyz lide nebudou kricet, nic se nezmeni. Nekde to zacit musi. Na valce se to kritizuje uz nejaky cas, a s tim, jak tu pribyva lidi se z toho muze stat misto, ze ktereho skutecne vzejde ten hlas, ktery bude diskutovat o moznostech zmen ... Nerikam, ze to muzeme pozadovat, ale muzeme o tom diskutovat, protoze dokud si politici a vojenske spicky mysli, ze s muzeem je vse v poradku, ze stacilo dat ho zdarma, tak se nic nezmeni, LIDE se musi ozvat, ze s necim nesouhlasi. A diky za tuto dobu, kdy mame MOZNOST se ozvat a o vecech diskutovat. Cesi si porad mysli, ze kdyz s necim nesouhlasi, mohou si to brblat pod fousy a nadavat nad pivem v hospode, a ono se to "nejak" vyresi, ale skutecnost je, ze nevyresi. Prave z nasi lhostejnosti a lenosti tezi veskere ty politicke skandaly a prehmaty, nikde neni vule vyjit do ulic a rict, zvorals to, odstup ! Zkus to ve Francii nebo i jinde, a uvidis ... A o to tady jde, vyjasnit si to, a pak se muzeme ozvat dal.
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#218916 Verze : 0
Jsem na tom podobně, i já byl za posledních asi 6 let 3x v Bovingtonu a asi 5x (možná 6x Smile už to nepočítám) v Bruselu, další muzea ani nepočítám a za stejnou dobu jsem byl v Lešanech 3x a bohužel se to tam moc nelepší.
Mimochodem k tomu "křičení" v Bovingtonu mají skupinu lidí kteří si za mírný poplatek mohou jako "přátelé muzea" na exponáty sáhnout, samozřejmě že fungují i jako dobrovolníci při velkých akcích kdy by zaměstnanci nestačili počtem, ale docela to stojí za to, máte volný vstup na celý rok, a možnosti docela nadstandardní (a hlavně legálně) podobně je to i v Bruselu i tam je spousta práce dělána dobrovolníky, kupodivu u nás to legálně nejde. A to že se vedení o muzeum stará mizerně je prostě fakt.
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#218931 Verze : 0
Admine neříkám, že by se proti tomu nemělo nic dělat, ale možná by stálo za to zvážit to co by bylo reálne a co už asi ne - takže muzeum bych nechal tak jak je - třeba když se postaví ty nové budovy (otázka je v jaké to je fázi realizace) - ale jinak co se otevírací doby týče a možná nejen toho - tak to bych třeba byl i pro sepsání nějaké té petice (ono tady můžeme debatovat o sto šest, ale moc tím nezměníme) - takže jak to zařídit (ve VHU je myslím i více zádrhelů než jen vstupní doba) no a možná kdyby se pak i zapracovala i na dopravě, ono když (jeslit vůbec) jsou posílené zvláštní spoje jen o těch akcích .... no chtělo by to vykoumat. Ale jedna věc je o tom tady jen tak psát a nadávat jak je to blbý - to by chtělo začít něco dělat.


Jinak Admine ještě něco - vůbec si mi neodpověděl jak to bude s tím opevněním - máme to už s Jirkou Vrbou celkem prokoumané ... samozřejmě chápu že to asi nebudu hned ... ale mohl bys napst co si o tom myslíš třeba případně nějaké své připomínky. Wink
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#218947 Verze : 0
tohle neni tema kde budu resit opevneni a zatim jsem se na to nepodival, takze az se na to podivam, tak odpovim Smile


jinak nevim jak chces takhle zpatra odsoudit co JE a co NENI mozne, je videt, ze muzeum nebo armada ocividne JE schopna investovat, kdyz se v repakove snazi postavit dalsich sest budov, coz mi prijde jako holy nesmysl. Ale mozna se tim zlepsi ulozeni exponatu, a kdyz opominu lokaci, stane se z toho muzeum na urovni ... nevim ale jak si predstavujes to, ze "by se melo zacit neco delat" kdyz ani sam nevis co ... od toho je debata, abychom se nejdriv MEZI SEBOU dohodli a trochu si ujasnili fakta, moznosti, protoze kazdy z nas ma nejaky nazor, ale taky nejake ty kontakty a zkusenosti a muze rict, jo tak tohle nepujde, nebo jo, to by mohlo jit. A teprve na zaklade toho, co si myslime ze by mohlo jit, ma smysl jit nekam vys a dal. Treba to posileni dopravy, to je hezke, ale to znamena, ze ji nekdo bude muset platit. Do Kbel byvalo vzdy na akce posilena MHD, tady se ale bavime o skoro hodinovem vyletu z Prahy, a to uz je o necem jinem ... Otviraci doba stejne tak, to bude narazet na personalni probemy, kterymi vladne i muzeum na Zizkove - proste kdyz neni dost hlidacu (rozumej, povetsinou lidi v duchodu, kteri to delaji za drobnou (jestli vubec) uplatu), tak se nektere sekce ani neotviraji (stalo se mi 2x z poslednich dvou navstev tohoto muzea ...), to same asi stoji za obskurni otviraci dobou v Lesanech. A to vsechno neco stoji. Je tedy potreba jit k jadru pudla, a tim je rozpocet armady, moznosti verejneho financovani a vlastnich ekonomickych aktivit, a z toho pak plyne vse ostatni - poloha, dostupnost, rozsah muzea, exponaty, vstupne ...
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#218994 Verze : 0
Ta otvírací doba Lešan způsobená nedostatkem lidí samozřejmě logicky souvisí s umístěním. Prostě když stojí v polích, tak se těžko najde dost hlídačů, protože tam prostě skoro nikdo nebydlí, takže z čeho potom vybírat.


Obecně si myslím, že neštěstí všech našich muzeí spočívá v tom, že jsou chápána jako sklad, do kterého je tedy také nutné pouštět občas i návštěvníky. Kvůli tomu pak nejsou přidělené prakticky žádné prostředky na vlastní provoz (obecně muzea vlastně nemají celkově přidělené žádné prostředky). Bohužel vojenským muzeům chybí osobnosti jako má teď třeba pražská ZOO v osobě pana Fejka.


K Lešanům - to muzeum prostě musí být přemístěno k nějakému městu, kde je dostupnost vlakem a autobusy a je to někde v rozumné lokaci. Ideální by bylo asi Brno, případně Praha nebo jiné větší město někde ne u hranic. Místa se na okrajích měst najde rozhodně dost, v Brně se teď dokonce uvolní nějaké místo i v centru Smile , pokud správně sleduji místní radní, kteří propagují princip omezené demokracie.


Obecně by pak bylo potřeba, aby jak Kbely a Žižkov, tak Lešany měly alespoň minimální propagační plán, pravidelné akce třeba každý čtvrt roku s celostátní reklamou v TV. Od toho máme ČT, aby se o tohle postarala. K tomu kluby přátel muzea, které budou pomáhat třeba o víkendech a také těch akcích.
Jako začátek by se také hodilo, aby zastávka Letecké muzeum nebyla na znamení. Kterého bezmozka tohle napadlo, to by mě moc zajímalo.


V případě Lešan by se pak mohlo začít třeba tím, že by to muzeum bylo vůbec někdy otevřené. Současný stav je vysloveně směšný. Obecně začátky sezon našich muzeí, které se za chvíli posunou zřejmě na červenec, mně začínají připadat, že jsou zamýšlené jako předstupeň k jejich úplnému uzavření.
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#219009 Verze : 0
Very Happy naprosto souhlasim
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#219011 Verze : 0
Mimochodem v areálu Lešan je objektů hromada, bylo tam spousta vojáků a v objektu po nich samozřejmě zbyly jednopatrové ubytovací domy. Navíc kousek za expozicí techniky (tam co stával ženijní člun) je objekt bývalé kuchyně, který je docela veliký, asi by bylo snažší zrekonstruovat je než stavět "na zeleném" (bylo by to ale méně medializovatelné). Přemístění k nějakému velkému městu by samozřejmě prospělo, a myslím že v každém krajském městě (alespoň v těch původně krajských určitě) jsou dodnes objekty bývale armádní, které by šlo samozřejmě využít, mohou to být kasárna, letiště ... Bohužel o to by asi "pracovníci" nestáli, museli by se občas pohnout z Prahy (myslím tím vedení VHÚ). Podobné je to s pracovními silami, v okolí muzea jsou dvě vsi (Krhanice a Lešany) a z obou je to docela daleko, takže nadšení místních docházet tam za pár korun nebude valné, stejné to bude i s lidmi profesí odborných (dost pochybuji že se tam dá vybírat z lidí zajišťujících restauraci a údržbu) výběr omezený až nulový a dojíždět tam asi taky nikdo nebude (je to opravdu z ruky) takže logicky trpí uložené věci i tímhle Sad . Ono to že muzeum stojí jinde než je výběr vhodných lidí k práci v něm je docela průšvih. Myslím že to vzniklo tím že původně šlo o depozit, který se postupně v muzeum změnil, Jako depozit to vadilo o něco méně (ale vadilo) jako muzeum je to průšvih zcela jasný. To že je muzeum pod armádou je podobné, na první pohled výhoda v jistotě peněz, v reálu průšvih v tom že se čeká co "ukápne" z rozpočtu a nelze prostě dostat peníze od jinud (sponzorství, vlastní činnost....) takže "nač se snažit" Sad
URL : https://www.valka.cz/Merkava-poprve-mimo-Izrael-do-Lesan-t50238#219062 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více