Válka v Evropě - Edwin P.Hoyt

Diskuse

Hoyt, Edwin P., Válka v Evropě
první díl - BLESKOVÁ VÁLKA
z anglického originálu WAR IN EUROPE VOLUME ONE - BLITZKRIEG, 229 stran bez ilustrací či map.
překlad PhDr. Eva Burjanová, Nakladatelství Slovanský dům Praha 2000, ISBN 80-86421-06-6


Autor vychází ze sekundárních zdrojů, takže vznikla kompilace, sahající časově po Dunkirk. Nevím, zda nepřesnosti a omyly připsat autorově snaze o zkracování (dotklo se mě zejména nepřesné podání okolností kolem Mnichova a vůbec ČSR).
Autor si rozhodně nebere servítky ohledně vojevůdcovských schopností Britů či Francouzů a čtenář má mnohdy dojem, že Hitlerovi byl těmito neumětely vojenský úspěch vnucen, byť se bránil jak mohl.


Hoyt, Edwin P., Válka v Evropě
BOJE NA BALKÁNĚ - z anglického originálu WAR IN EUROPE - BATTLES IN THE BALKANS přeložila PhDr Eva Burjanová, vydalo společně Naše vojsko s.r.o. a Michal Suchánek - Nakladatelství Slovanský dům 2003, 172 stran bez map či plánků, IBSN 80-206-0698-X


Kniha zahrnuje dění na Balkáně včetně útoku na Řecko a Krétu - od počátku r. 1941 do napadení SSSR. Opět nejde o práci s primárními prameny, kniha také postrádá seznam použité literatury a místo něj na konci knihy nabízí vysvětlující poznámky k jednotlivým kapitolám.
Jsou popisovány operace vojsk za použití místních, či "alias" názvů, které ovšem bez mapového doprovodu činí popis bojových střetů značně chaotickým, což hodnotu knihy snižuje. I zde autor nešetří britské velitele, kteří svým diletanstvím umožnili Němcům zvítězit v krétské operaci, která neměla naději na úspěch.
URL : https://www.valka.cz/Valka-v-Evrope-Edwin-P-Hoyt-t50584#194210 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více