Organizace ČSLA

Diskuse

Dobrý den, chci se zeptat, kde se dají získat informace o organizaci ČSLA, řekněme v letech 1950, 1960, 1970, 1980 a 1990, případně pokud je to praktičtější, v letech, kdy proběhly nějaké zásadní reorganizace a změny. Chci se dopátrat asi tohoto schématu (to, co teď napíšu je určitě špatně): v roce 1970 se armáda skládala ze dvou okruhů, jenž tvořilo deset divizí, z toho tři tankové, čtyři motostřelecké, dvě letecké a jedna divize PVOS. Dále bylo ve stavu armády množství samostatných jednotek, přidělených nejrůznějším stupňům velení, a to průzkumné, zabezpečovací atd.
Jsem si moc dobře vědom, že to není nijak jednoduchá záležitost a zároveň si kladu otázku, zda není lepší vytvořit jakousi fiktivní armádu, která by obsahovala všechny složky a služby, které za svou existenci ČSLA prošly. Děkuji za případné náměty a vodítka, kam se obrátit.
URL : https://www.valka.cz/Organizace-CSLA-t50664#194378 Verze : 0
Zde je přehled možných zdrojů o organizačních strukturách :


Knihy :
Historie československé armády 6 díl – československá armáda v prvním poválečném desetiletí, vydalo MO
Historie československé armády 7. díl – ČSLA v koaličních vazbách Varšavské smlouvy, MO 2008
---oba díly se nalézají v každé krajské knihovně
Vojenské dějiny Československa V. díl, NV 1988
---okresní, případně krajská knihovna
ČSLA na Rýnu, NV 2007


Web :
www.vojenstvi.cz/vasedotazy_12.htm : dotaz č. 169, _19.htm : č. 280, _22.htm : č. 321, _50.htm : č. 742
www.palba.cz/viewforum.php?f=299, články ČSLA v obraně, ČSLA v útoku, Malé jednotky ČSLA – pohled za tři desítky let do minulosti ( po doplnění v diskuzi až k roku 1945 )
URL : https://www.valka.cz/Organizace-CSLA-t50664#328641 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více