Basiliskos

Basiliskos


Basiliskos bol bratom cisárovny Veriny, manželky Leona I. Krátko po tom čo na cisársky stolec usadol Zenon, vypuklo proti nemu povstanie. Za nového cisára bol zvolený práve Basiliskos. Za rok svojho vládnutia si poštval proti sebe všetky vrstvy obyvateľstva. Otvorene sa hlásil k monofyzitizmu. To mu na čas zaistilo podporu východných provincií, no ortodoxné západné provincie sa voči nemu stavali nepiateľsky. No po výraznom zvýšení daní od neho odpadli aj východné provincie. A keď si ešte znepriatelil Verinu a veliteľov armády, bol jeho osud spečatený. Na cisársky stolec zasadol opäť Zenon.
Basiliskos bol v roku 468 hlavným veliteľom výpravy proti Vandalom, ktorá skončila úplnou katastrofou. Basiliskos zomrel vo vyhnanstve v meste Limnae v Kappadokii.



Kolektív autorov – Dějiny Byzancie
- vydala Academia, Nakladatelství Československé akadémie věd – Praha 1992, ISBN 80-200-0454-8
www.roman-emperors.org
URL : https://www.valka.cz/Basiliskos-t51212#195486 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více