CZE - Trocnov - Muzeum Jana Žižky

Muzeum je tvořeno jednak vlastní budovou s menší výstavkou k husitství obecně a jeho ozbrojené části zvláště, druhak prohlídkovou trasou která vede po okolí muzea a navštěvuje dvorec (respektive jeho základy) připisovaný Žižkovi, jeho sochu, místo kde se dle pověsti narodil, dále pak druhý Trocnovský dvorec připisovaný Žižkovu strýci Mikšovi a rybníky které leží na území mezi oběma dvorci. Muzeum je otevřeno od 1.5. do 30.9. ale pokud si chcete jen projít trasu venku můžete tak učinit kdykoli (já to udělal třeba v lednu, kdy jsem se nemusel vyhýbat davům návštěvníků). Areál není ale v Trocnově, ale asi kilometr od obce Radostice, odkud vyjedeme směrem na Borovany a asi po kilometru je značená odbočka doleva (značení dominuje reklama Budvaru a nápis „občerstvení“, informace o muzeu se cudně krčí až dole). Po asi 500 metrech uvidíme dosti ohavný poutač z betonu a trubek, který má asi navodit představu husitských sudlic, po dalších asi sto metrech jsme u malého parkoviště před muzeem. Součástí je i občerstvení ve stylové hospodě. Pokud budovu mineme a necháme ji po pravé ruce narazíme na velkou informační tabuli s plánem areálu hned za ní je první dvorec (ten menší připisovaný Žižkovi) prohlídka celé trasy je asi tak na hodinu (pokud neskončíte v hospodě). Procházka přírodou je pěkná a osobně ji doporučuji, sám jsem strávil dost času u vykopávek (bohužel k Mikšovu dvorci jsem neprošel protože cestu o dva dny zatarasil orkán  ). Myslím že je tahle trasa i pro rodiny s dětmi, nehrozí žádné převýšení hodné toho jména a na konci čeká možnost občerstvení. Samozřejmě je zde i možnost „odložit rodinu“ a absolvovat trasu sami.
Vstupné do muzea je pro dospělé 30 Kč a pro děti 15 Kč. Provozovatelem památníku a muzea je p. Hruška a lze se s ním spojit na mobilu 602 558 129.
Nedaleko (u Borovan) se nachází i naučná stezka která prochází i kolem několika bunkrů ČS opevnění.
URL : https://www.valka.cz/CZE-Trocnov-Muzeum-Jana-Zizky-t54720#201969 Verze : 0
pár dalších fotek, obě fotky základů ukazují menší (Žižkův) dvorec
URL : https://www.valka.cz/CZE-Trocnov-Muzeum-Jana-Zizky-t54720#201970 Verze : 0
dlší fotky na sochu a místo narození
URL : https://www.valka.cz/CZE-Trocnov-Muzeum-Jana-Zizky-t54720#201971 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více