Warriors (Válečníci)

Diskuse

Warriors

Válečníci (televizní film)
Drama/Válečný
Velká Británie, 1999, 175 min

Režie: Peter Kosminsky
Hrají: Matthew MacFadyen, Damian Lewis, Tom Ward, Ioan Gruffudd, Jodhi May, Branka Katic, David Hart, Enis Beslagic

Tento film na mě hodně zapůsobil. Děj se odehrává v roce 1992 v Bosně. Britští příslušníci UNPROFOR se musí vyrovnat se nesmyslným mandátem jejich mise - hlavně nezasahovat a nepomáhat při etnických čistkách. Nečekejte žádné dramatické efekty, ale pečlivé psychologické válečné drama, které z hlavy jen tak nedostanete. Pocity z filmu jsou trefně vyjádřeny na www.csfd.cz .

Film se natáčel v ČR.
URL : https://www.valka.cz/Warriors-Valecnici-t54723#201976 Verze : 0
Opravdu velmi působivé dílo. Z mého hlediska jeden z nejlepších filmů, co jsem kdy viděl. Dojem na nás je umocněn tím, že exteriéry jsou naše vesnice a tedy vtažení do děje je silnější.


Hrůzné je jednak to, co se tam odehrává a zároveň i to, jak snadno k tomu došlo, jak rychle se bývalí sousedé změnili ve vzájemné katy. Tento film to docela věrohodně ukazuje.


Film je plný drsných scén. Nejde ale o žádnou zbytečnu krev na efekt. Vše je perfektně sladěno. Výsledkem je film, který vás chytne a který si budete dlouho pamatovat. A zůstane vám na mysli vtíravá otázka: Proč se to muselo stát ?
URL : https://www.valka.cz/Warriors-Valecnici-t54723#201979 Verze : 0
tento film som si nedávno pozrel. Miestami až nechutne surový, ale bohužiaľ taká bola v Bosne realita. Film pravdivo vykresľuje zarážajúcu nečinnosť vojakov UNPROFORu (boli tam fakt iba ako komparz) a takisto zverstvá príslušníkov HVO počas etnických čistiek v údolí Lašva v oblasti Travnika, Ahmiči a Vitezu na bosniackych civilistoch. Bolo mi ich veľmi ľúto a ja osobne na mieste toho unproforca by som tých Chorvátov pri výmene zajatcov na mieste zabil...


niečo mi ale nie je jasné:


na začiatku je zobrazenú srbský útok na bosniacku dedinu. Bosniacka vojačka tvrdila, že s civilmi odídu smer Srebrenica..Aký bol potom operačný priestor britských unproforcov, keď oblasť Srebrenice je od Vitezu vzdialená vyše 100km??


a takisto jedná sa o jeden film alebo o seriál?? Napr. na wikipédii som našiel zmienku, že je to TV seriál...
URL : https://www.valka.cz/Warriors-Valecnici-t54723#290780 Verze : 0
Taktiež je super film srbský nazov je Lepo selo lepo gori.(dobrá dedina dobre horí)Je to film prakticky o dvoch najlepších kamarátoch lenže po smrti Tita sa ich priateľstvo zmenilo na nenávisť srb-chorvát, boje,vypaľovanie svojich rodných dedín ,popravy ich spoločných známych atď)no na konci filmu sa však spoločne stretli tuším vo Vukovarskej nemocnici obaja boli dosť dostrieľaný ale ani to nezabránilo jednému z nich pokúsiť sa príborovým nožom zabiť toho druhého.Tento film som videl počas svojho pôsobenia v býv.yugo na srbskom kanáli.
URL : https://www.valka.cz/Warriors-Valecnici-t54723#334103 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více