CZE - Borovany - Bunkr vz. 36

v tomto případě nejde o muzeum, ale o část naučné stezky po části úseku lehkého opevnění v Jihočeském kraji nedaleko od Č. Budějovic.
Objekt nejstarší verze lehkých pevnůstek vzor 36 ve verzi C tedy s třemi střílnami, vystavěný v roce 1936 nedaleko nádraží v městečku Borovany na jih od Č. Budějovic nesl číslo 15 v daném úseku. Objekt byl postaven aby kryl přímou palbou přístupy od jihu (po silnici z Trhových Svinů) a jeho palby je i podél trati (měl zřejmě bránit jejímu překročení). Jde o jediný zachovaný objekt z tohoto stavebního podúseku X.a. Ostatní objekty (všechny vzor 36, celkem 20 kusů) byly za války vyhozeny do povětří a dnes po nich většinou není ani stopa. Objekt č. 15 unikl stejnému osudu proto že stojí těsně u trati (cca 2 metry od ní) a při jeho zničení by mohlo dojít k poškození železnice. Objekt byl v době mé návštěvy uzavřen (dveře jsou na speciální kličku trojhranného průřezu) a zdál se v dobrém stavu. Podle fotky na vedle stojící tabuli je uvnitř vybílen, ale zcela prázdný. Jak vidíte na fotkách zvenčí je uveden do stavu v jakém byl v době ohrožení republiky v roce 1938.
Objekt postavila firma J. Smrž z Třeboně
Pokud budete objekt hledat je nejsnazší vyrazit od nádraží v Borovanech po silnici na T. Sviny, po asi 300m projdete pod viaduktem na němž vede železnice a hned za ním zahnete doleva po asi 100 m je tento bunkr, k němu lze dojet i autem, ale na úzké cestě je trochu problém kde zaparkovat, takže za viaduktem je lepší auto nechat a dojít pěšky. Podle tabule je bunkr součástí "naučné stezky".


zdroj : vlastní návštěva
URL : https://www.valka.cz/CZE-Borovany-Bunkr-vz-36-t54865#202455 Verze : 0
Foto - zdroj: archiv autora
URL : https://www.valka.cz/CZE-Borovany-Bunkr-vz-36-t54865#254459 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více