AN/SLQ-32

AN/SLQ-32

- S: hladinová plavidla
- L: protiopatření
- Q: zvláštní, kombinace


Zdroj: en.wikipedia.org

AN/SLQ-32 - anténa systému AN/SLQ-32

anténa systému AN/SLQ-32
URL : https://www.valka.cz/AN-SLQ-32-t56212#579812 Verze : 1
Pracovní poznámky FCH:


- SLQ-32(V)1 – A simple threat warning receiver, it was capable of receiving high-band radar signals of the type commonly carried on missiles and aircraft. The (V)1 was installed on auxiliary ships and small combatants such as frigates. This variant of the system is being phased out as current ships equipped become decommissioned.


- SLQ-32(V)2 – Initially the most common variant, the (V)2 added the ability to receive surveillance and targeting radars. This provided a passive targeting capability for Harpoon missile-equipped ships. The (V)2 was installed on frigates, destroyers, and 270-foot (82 m) Coast Guard Cutters.


- SLQ-32(V)3 – Expanding on the (V)2’s capabilities, the (V)3 added active radar-jamming capability. The (V)3 was installed on various combatants such as cruisers, battleships, large amphibious ships and high-value replenishment vessels.


- SLQ-32(V)4 – Designed for installation on aircraft carriers, the (V)4 consisted of two (V)3 systems, one for each side of the ship, tied to a common computer and display console. Additional line replaceable units and software were added to support the wide separation of the two antenna/electronics enclosures.


- SLQ-32(V)5 – The (V)5 was built as a response to the Stark incident in 1987. The (V)5 incorporated a compact version of the (V)3 system intended to give active jamming capability to the Oliver Hazard Perry class FFG’s, which were too small to carry a full (V)3.


Stark incident:
USS Stark (FFG-31) byla napadena 17.05.1987 letadlem Mirage vzdušných sil Íráku, které na něj vypustilo dvě rakety Exocet,první odpálena ze vzdálenosti 22,5 nm (41,7 km), druhá z 15,5 nm (28,7 km).
Fregata vůbec nezjistila, že na je ni veden raketový útok.
Obě rakety zasáhly plavidlo.
První udělala do lodě díru nad čarou ponoru ale nevybuchla, druhá do lodě vnikla asi o 3 až 4 m vedle první, dostala se do prostoru ubytování posádky a explodovala.
Zahynulo 37 námořníků, 21 bylo zraněno.





en.wikipedia.org
www.raytheon.com
www.fas.org
URL : https://www.valka.cz/AN-SLQ-32-t56212#387500 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více