Stará Kouřim (Slovanské hradiště)

     
Název:
Name:
Stará Kouřím Stara Kourim
Další názvy:
Other Names:
-
Typ:
Style:
hradiště hillfort
Stav:
Condition:
nepatrné zbytky small relics
Přístupnost:
Accessibility:
volně přístupno open free
Obec:
Municipality:
Kouřim Kourim
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
50°00'01.158"N 14°59'26.193"E
První písemná zmínka:
First Written Reference :
DD.MM.RRRR
Památky a muzea v okolí:
Places of Interest and Museums in the Vicinity:
- -
Poznámka:
Note:
Hradiště Kouřim u sv. Jiří
Hradiště Kouřim u sv. Vojtěcha
Hillfort Kourim u sv. Jiri
Hillfort Kourim u sv. Vojtecha
Zdroje:
Sources:
Čtverák, V. – Lutovský, M. – Slabina, M. – Smejtek, L., 2003: Encyklopedie Hradišť v Čechách. Praha. ISBN 80-7277-173-6.
http://www.hrady.cz/index.php?OID=3334
URL : https://www.valka.cz/Stara-Kourim-Slovanske-hradiste-t57108#549988 Verze : 2
Stará Kouřim



V oblasti lokality zvané „Kouřim 1“ se nacházelo v době Eneolitu (-4200 až – 2000) opevněné sídliště (některé jeho zbytky fortifikací pak byly využity při výstavbě slovanského hradiště) a o několik tisíc let později v tzv. obdobím středohradištním (800 až 950), neboli ve střední fázi ranného středověku, zde bylo vybudováno největší slovanské hradiště na území Čech.
Stará Kouřim se nachází na mohutném terénním bloku nad ohybem říčky Kouřimky, jihovýchodně od města Kouřim (Středočeský kraj, okres Kouřim). Nejvyšším bod na tomto okrouhlém návrší je ve výšce 298 m n. m., zhruba v jeho středu, pak pozvolna klesá k severu a východu do volného terénu, prudce pak spadá na jihu a západě do hluboce zaříznutého údolí Kouřimky. Prudké svahy zde dosahují převýšení až 60 metrů.
Hradiště je děleno na tři části, které jsou dnes ještě patrné ve formě třech pásů obloukovitě se táhnoucích hradeb, které dělí hradiště na vnitřní, střední a vnější areál. Celková rozloha je 44 ha. Rozloha vnitřní části je 4,8 ha, střední 14,8 ha a konečně vnější 24,6 ha. Délka vnitřního valu je kolem 400 metrů, délka středního valu je 820 metrů a délka vnějšího valu je 1 320 metrů, tento val je také dochován nejlépe a dosahuje ještě dnes výšky 3 až 4 metry.
Prvním kdo psal o Staré Kouřimi byl již roku 1541 v České kronice Václav Hájek z Libočan. V 19. století pak propukl i zájem mezi archeology. První rozsáhlejší výkopy pak na přelomu 19. a 20. století prováděl J. L. Píč. V letech 1948 až 1958 pak nejrozsáhlejší výzkum prováděl M. Šolle.
V 1. polovině 9. století, bylo v jižní části výšiny vybudováno malé jednoprostorové hradiště. Souběžně z hradbou probíhal i příkop, který vymezoval jakési provizorní předhradí zahrnující i zdroj vody – jezírko U Libuše. Toto jezírko sehrálo důležitou roli v předkřesťanském náboženství, na jejích březích vyrostlo pohřebiště místní elity. Od poloviny 9. do poloviny 10. století se zde nashromáždilo na 150 hrobů. Některé byly velmi bohatě vybaveny.
Nejspíše v průběhu 2. poloviny 9. století, bylo hradiště rozšířeno o další areál – byla vybudována střední dřevohlinitá hradba skořepinové konstrukce z dvojité řady fošen, zapuštěných do předem vykopaných klínovitých žlabů, které vytvořily stěny svírající těleso o šíři 6 až 7 metrů. Aby nebyl tlak takové ohromné masy hlíny na palisádové stěny velký, byl tento tlak vyrovnáván šikmými vzpěrami z kulatiny. Průchod umožňovala jednoduchá čelní brána, která byla opatřena nejspíš dřevěnou věží. Vybudováním této hradby bylo do areálu hradiště zahrnuto nejen výše uvedené jezírko s pohřebištěm, ale i nejvyšší místo celého návrší, označované jako akropole. V těsné blízkosti hradby byly v těchto místech odkryty pozůstatky tzv. halové stavby, která byla široká pouhých 4 až 6 metrů, ale dlouhá 90 metrů. Mohlo se jednat o místo pro shromáždění vojenské družiny nebo o předkřesťanské pohanské kultovní místo.
Asi nedlouho nato byla vybudována i hradba vnější o minimální výši 3 až 4 metry. Toto hradební těleso komorové konstrukce (s komorami o rozměrech 4x3,6 metru) vylo z vnější strany, v místech bermy, zpevněno hlinitou dusanou předprsní, zadní stěnu pak zpevňovaly pravidelně rozmístěné šikmé podpěry z kulatiny. Tato hradba byla prolomena 15 metrů širokou čelní branou s dovnitř zataženými hradebními křídly. Ovšem tak velká šířka hradby nebyla výhodná ze strategického hlediska. Proto bylo uprostřed ní umístěno baštovité těleso, které dovolovalo vstup pouze dvěma úzkými průchody po stranách, neumožňovalo průhled a také vylučovala masivní nástup nepřátelských vojsk. Další přístup k vnější hradbě znemožňoval ještě 5 metrů hluboký a 12 metrů široký příkop. K překonání příkopu před branou byly využívány mostní lávky.
S vybudováním mohutného vnějšího opevnění, které je souběžné s hradbou střední, dosáhlo na konci 9. století hradiště největšího rozsahu.
Počátkem 10. století došlo na hradišti k požáru, který zničil mj. střední hradbu i halovou stavbu. Hradba byla brzy znovu vystavěna navíc byla z vnější strany doplněna kamennou zdí. Na místě po halové stavbě byly postaveny velké srubové stavby, které se dají interpretovat jako sídlo místní elity – tzv. dvorec. Hradbou bylo také od sídelního prostoru odděleno i pohřebiště s jezírkem.
V 10. století vstupuje Stará Kouřim do psané historie. Dle Kristiánovy legendy během vlády knížete Václava uznal kouřímský vévoda přemyslovskou svrchovanost. Ovšem ani to nezabránilo násilnému konci Staré Kouřimi. Po zavraždění knížete Václava ve Staré Boleslavi roku 935, došlo v přemyslovské politice k výrazné změně kdy zvláště Boleslav I. začal budovat přemyslovský stát ve svém rozsahu. V rámci toho byli likvidováni i knížata nepřemyslovského původu. Nicméně asi nejznámějším výsledkem této politiky je vyvraždění Slavníkovců. Stará Kouřim, tedy přestala existovat násilným způsobem a to asi někdy v polovině 10. století. Později je nedaleko v rámci budovaní přemyslovské hradské soustavy vybudováno menší hradiště Kouřim – U sv. Jiří.


Literatura:


Čtverák, V. – Lutovský, M. – Slabina, M. – Smejtek, L., Encyklopedie Hradišť v Čechách. Praha, 2003. ISBN 80-7277-173-6.
Stará Kouřim (Slovanské hradiště) - Foto vlastní

Foto vlastní
Stará Kouřim (Slovanské hradiště) - Foto vlastní

Foto vlastní
URL : https://www.valka.cz/Stara-Kourim-Slovanske-hradiste-t57108#206529 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více