Vojenský výkladový slovník vybraných operačních pojmů

volně dostupný

Diskuse

Kolektiv autorů:
Vojenský výkladový slovník vybraných operačních pojmů



Vydavatelství: Správa doktrín Ředitelství výcviku a doktrín AČR, Vyškov 2005
ISBN nemá
Počet stran: 361, rozměry PDF: 2,7 MB
Adresa: http://www.doctrine.cz/pdf/slovnik.pdf


Jako příklad uvádím namátkou vybraná hesla:


Aerosolová munice
Aerosol Ammunition
Munition aérosol



Druh speciální munice, kterou tvoří letecké pumy, hlavice raket, dělostřelecké střely a výbušná odminovací zařízení. Výbušnou náplní této munice je těkavá hořlavina vytvářející v prostoru cíle aerosolový oblak, který se přivede s určeným milisekundovým zpožděním k výbuchu.


Ničivý účinek aerosolové munice je dán především tlakovou vlnou vznikající při výbuchu. Aerosolovou municí jsou i letecké pumy, hlavice raket a dělostřelecké střely plněné toxickými látkami a bojovými biologickými prostředky (biologický aerosol).



Ženijní záloha
Engineer Reserve
Réserve du génie



Stálý prvek operační a bojové sestavy vojsk.


Ženijní záloha je uskupení ženijních sil a prostředků určené k plnění plánovaných i operativních úkolů ženijního zabezpečení a k úhradě ztrát v průběhu boje (operace).


Poznámka na závěr
V případě nedostupnosti výše uvedené adresy, knihovna Difrologického klubu nabízím k prostudování elektronickou podobu uvedeného materiálu. Určeno jen vážným zájemcům a semi-profi kverulantům.
URL : https://www.valka.cz/Vojensky-vykladovy-slovnik-vybranych-operacnich-pojmu-t57475#207529 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více