73. operačně výcviková jednotka

No. 73 Operational Training Unit / No. 73 OTU
No. 73 (Middle East) Operational Training Unit
73. operačně výcviková jednotka (pro Střední východ)


Jednotka vznikla v listopadu 1941 v Sheik Othmanu v Adenu, pro nedostatek personálu začala s výcvikem až v lednu 1942. Stala se hlavní jednotkou, u které procházeli operačním výcvikem stíhači pro squadrony Desert Air Force. Jednotka měla ve výzbroji letouny Hurricane a Mohawk, které byly postupně doplněny letouny, jako např. P-40, Harvard, Spitfire a P-47.
Po japnském vstupu do války, byl u jednotky vytvořen flight vyzbrojený Mohawky, který měl bránit Aden před případným útokem letadel z japonských letadlových lodí. V květnu 1942 vyměnil své Mohawky za Hurricany a v říjnu byl vyjmut z 73. OTU, která byla v listopadu zrušena, ale ještě v témže měsíci došlo ke znofuzformování v El Ballah Egyptě. V únoru 1943 se přesunula do Abu Sueiru a kromě stíhacího zajišťovala i stíhací-bombardovací výcvik. V květnu 1944 se přestěhovala do Fayidu, kde byla také 25. září 1945 rozpuštěna.


Prameny:
Shores C.: Aces High, volume 2, Grub Street, London, 1999
http://www.rafweb.org/OTU_4.htm
URL : https://www.valka.cz/73-operacne-vycvikova-jednotka-t57874#209165 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více