Voják - identifikace

Diskuse

Prosím o nějaké informaci o téhle osobě, její příjmení je Kristek/Krystek, nevím zda je to pravda, ale údajně sloužil u ňaké jezdecké jednotky, WW1 přežil, také by mohlo být info co vše se dá z fotografie vyčíst...???
Děkuji.
URL : https://www.valka.cz/Vojak-identifikace-t57906#209321 Verze : 0
Zdravím...
Neviem či by to bolo možné, ale ak by sa dalo zišla by sa lepšia fotka tej spony so stuhami... alebo aspon ich presne opísať...
ďakujem
URL : https://www.valka.cz/Vojak-identifikace-t57906#213261 Verze : 0
Podle mne se jedná o uniformu čs. legionáře ve Francii. Zcela jasně se dá identifikovat první a třetí stužka vyznamenání - Čs. válečný kříž 1918-1919 a Spojenecká medaile Vítězství.
Kvalita té fotografie je ale dost špatná pro bližší určení.
URL : https://www.valka.cz/Vojak-identifikace-t57906#218800 Verze : 0
Vážený pane kolego,
ve vyhledávači s názvem: Databáze legionářů a padlých ve 2.SV, který je umístěn na i-stránkách Vojenského ústředního archivu, jsem po zadání níže uvedených pojmů nalezl:


- deset osob s příjmením Kristek
- nula osob s příjmením Krystek


Poznámka
Škoda, že nejsou uvedena další identifikační data. Ve výčtu p. Kristů není uveden nikdo z francouzských legií. K pojmu "u ňaké jezdecké jednotky" se nejvíce blíží italský legionář František Kristek, který sloužil u div. vozat., 39.p.pl.


Internet
http://www.vuapraha.army.cz/db/index.php
URL : https://www.valka.cz/Vojak-identifikace-t57906#218843 Verze : 0
Doufám, že se kolega Siegfried nebude zlobit když se svezu v jeho tématu ale :
- prosím cokoliv o uniformě (hodnost, jestli je nějak zajímavá třeba "něčím" co se běžně ne/nosilo a podobně)
- je možné "někde" dohledat podle jména a datumu nějakou vojenskou kariéru? Archivují se takto staré data?





Jinak jde o mého dědečka, ročník 1905. když zemřel (1992) tak mě bylo 16, nicméně mě historie moc nezajímala (grrrrr!!!) a tak z vyprávění vím jenom že sloužil na Slovensku v okolí Bardejova. Na jedné fotografii je napsané "...fotografistka Bardiov". Z toho usuzuji že by to odpovídalo. Dále si dobře pamatuju jak mě vyprávěl jak je Slováci neměli rádi a volali na ně "Čehůni ven!" Smile)) a dál jak popisoval boje s maďary,...Zde další otázka : Předpokládám že na vojně mohlo být dědovi něco mezi 19-22 let tedy roky 1924 - 1927. Bohužel (se slzou v oku) přiznávám, že mě toto období nikdy nebavilo a téměř nic o něm nevím,..Je tedy možné vystopovat alespoň logicky nějaký boj v této lokalitě v těchto letech? Bojovalo se "oficiálně" nebo šlo jen o nějaké pohraniční potyčky?
Velmi živě si vybavuji jak popisoval Maďary jako vojáky s různými uniformami, s puškami "na špagátu" místo s řemenem,.. Smile) a jak do nich stříleli do kukuřice až klásky padaly,..
Bohužel na fotografiích není zezadu ani rok ani nic podrobnějšího,....


Dík
Voják - identifikace - Děda s družstvem,...

Děda s družstvem,...
URL : https://www.valka.cz/Vojak-identifikace-t57906#224924 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více