CZE - Plzeň - Památník generála Pattona

Patton Memorial Pilsen
Památník generála Pattona (Patton Memorial Pilsen)
je někdy nazýván jako Muzeum americké armády a je umístěn v bývalém Posádkovém domě armády, známém pod přezdívkou "Peklo", na adrese:


Pobřežní 10
Plzeň
CZ-30100


Otevřeno
od úterý do neděle: 9-13 a 14-17 hod.


Kurátor muzea: Milan Jíša
telefon: 377 320 414
e-mail: esprit@plzen.eu
http://www.espritplzen.cz/index.php?obj=patton


Stručná charakteristika
K popisu muzea jsem si dovolil použít text z jednoho turistického průvodce: "... Kdo se zajímá o druhou světovou válku a zejména o osvobození Plzně, tak se mnoha exponáty v zdejším muzeu pokochá. Nápaditá expozice a opravdu kvalitní výklad od lidí, které to opravdu baví a kteří vědí o čem mluví ..." Muzeum provozuje městská příspěvková organizace: Esprit - plzeňský kulturní servis.
URL : https://www.valka.cz/CZE-Plzen-Pamatnik-generala-Pattona-t60033#216440 Verze : 0
Ja už se mohu podělit osobní zkušenost. Byl jsem tam (právě na základě toho ze se tu objevilo forum o tomto muzeu) 25.7.2007. Na relativně male ploše je spousta, předevšim drobnějších exponátů jako osobni věci vojáku, hygienické potřeby, přilby, insignie, cigarety, konzervy... Nechybi ani dva samopaly Thompson (jeden, ten hezči, pravděpodobně replika) puška Springfield, Garand, torzo kulometu (asi Browning). V další vitríně na figurinach je M3 Grease Gun, karabina M1, a dalši Garand. Prohlídka začiná v menši mistnosti kde jsou promitany dokumentárni záběry z bombardovani. Záběry na střelce ve vězich, sestřely, útoky stihaček... Na závěr prohlidky je další promítací sál, kde jsou dokumnetárni záběry z průjezdu americké armády Plzní. Take je zde (v prostoru ohraničeném mřížemi) připomenuto, jak se minuly režim snažil vypořádat s faktem, že celou republiku neosvobodila jen Rudá armáda. Exponáty jsou v perfektně průhledných a vyleštěných vitrínach, takže fotografovaní s bleskem ze správného úhlu je možné. Parkovaní je možne přímo před budovou na placeném parkovišti 10,-kč za hodinu. Lokace podle mapy.cz je Loc: 49°44'59.79"N,13°22'24.77"E (vložte do pole pro hledání)


Jak piše nahoře kolega Tintěra, kurátorem je pan Milan Jíša. Pravděpodobně s ním jsem se chvilku bavil. Musel to být on protože pokladní na něj volala "Milane", když jsem se chtěl zeptat jestli mužu fotit. Mimojiné jsem se dozvěděl, že všechny exponáty patří jemu a jeho kamarádovi. Mají toho k vystavení víc, ale nemají vetší prostory. Já přeju ať je brzy dostanou....
CZE - Plzeň - Památník generála Pattona - Foto na zdi při odchodu z expozice

Foto na zdi při odchodu z expozice
CZE - Plzeň - Památník generála Pattona - Model lehkého tanku Stuart

Model lehkého tanku Stuart
CZE - Plzeň - Památník generála Pattona - Bible

Bible
CZE - Plzeň - Památník generála Pattona - Whisky s colou a dolary

Whisky s colou a dolary
CZE - Plzeň - Památník generála Pattona - Insignie

Insignie
CZE - Plzeň - Památník generála Pattona - Osobni věci vojáků

Osobni věci vojáků
CZE - Plzeň - Památník generála Pattona - Torzo kulometu

Torzo kulometu
CZE - Plzeň - Památník generála Pattona - Vitrína s figurínami

Vitrína s figurínami
CZE - Plzeň - Památník generála Pattona - Samopal Thompson a puška Sprigfield

Samopal Thompson a puška Sprigfield
CZE - Plzeň - Památník generála Pattona - Vitrína s figurínami

Vitrína s figurínami
CZE - Plzeň - Památník generála Pattona - Přilby a lodičky

Přilby a lodičky
CZE - Plzeň - Památník generála Pattona - Vchod do muzea

Vchod do muzea
URL : https://www.valka.cz/CZE-Plzen-Pamatnik-generala-Pattona-t60033#227601 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více