??? - Identifikace - 37 mm střela

Diskuse

Může někdo identifikovat tuto střelu.
Ráže 37mm
Délka 11,4cm
Nápis 13-tub-53 (?)
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-37-mm-strela-t60321#217468 Verze : 0
Ide pravdepodobne o priebojno-zápalnú strelu so stopovkou pre letecký kanón Noris N-37 - z výzbroje MiG-15. Označenie náboja by malo byť 37 LK OZSv, čo by ale naznačovalo, že strela je výbušná (o - oskoločnaja) a obsahuje nejakú výbušninu v trhacej náplni, podľa tvaru hlavy je ale jasne priebojná. Každopádne, zvýšená opatrnosť pri čistení bude vhodná.
Na strele chýba balistická čapica, celková dĺžka strely s čapicou by mala byť cca 16-17cm.


Označenie: je to séria, výrobca a rok výroby. Text si prečítal správne? Podľa mňa je tam 15-fut-53, pričom "fut" je kód pre Adamovské strojárne, Adamov. Kód "tub" nepoznám.
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-37-mm-strela-t60321#217510 Verze : 0
Díky za odpověď. Nápis je uprostřed špatně čitelný takže to může být klidně fut. To první je ale opravdu spíš 13
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-37-mm-strela-t60321#217541 Verze : 0
Letecký kanón N-37 zkonstruoval A. E. Nudelman, nikoliv jakýsi Noris.Více na:
www.pyro-csol.cz
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-37-mm-strela-t60321#503473 Verze : 0
Nic bych za to nedal, že se jedná o střelu do 37 mm tankového kanonu Škoda A3 montovaného do tanků LT-35 a LT-38, které s úspěchem používala pak v dalších válečných taženích Německá armáda. Do tohoto kanonu se vyráběla munice se střelami průbojnými, podkaliberními a vysoce explozivními. Vysoce explozivní granát by měl mít konstrukčně hlavový zapalovač a trochu jiný tvar. Podkaliberní by měl mít plechovou balistickou čepici, vzadu stopovku a uvnitř podkaliberní střelu. Průbojný granát by měl mít tupější úhel hlavy střely, stopovku a zápichy na těle střely (při nárazu se hlava střely zaboří do materiálu což prudce zbrzdí rotaci přední části střely, kdežto zadní část střely má snahu zachovat rotaci danou drážkováním hlavně. Tím dojde s ohledem na vysoce kvalitní materiál střely k její úplné destrukci - střela se roztříští a pancíř neprobije. Aby se tak nestalo jsou vysoustruženy za hlavou střely zápichy, které po nárazu do materiálu napomohou vlivem rozdílných rotačních sil v těle střely po nárazu do cíle k rozdělení střely na několik částí. Hlava pak probíjí pancíř a zbylé oddělené části střely na ni tlačí, urychlují ji a pronikají za ní do prostoru za pancířem, kde se teprve roztříští). Takže v přední části hlubší rýhy jsou zápichy zvyšující průbojnost střely, v zadní části pak dva mělčí zápichy v nichž byly nalisované vodící obroučky z mědi a nebo karbidu FeS umožňující zaříznutí do drážek hlavně a udělení rotace střele. Některé protipancéřové a průbojné střely měly v zadní části vyvrtaný otvor naplněný vysoce brizantní výbušninou (Tritol/hexogen) s našroubovaným dnovým zapalovačem se zpožděním a zakončeným stopovkou. Hlava střely pronikla za pancíř a díky oddělení zápichy za ní pronikla za pancíř celá zadní část střely se zpožděným zapalovačem, která po průletu pancířem do volného prostoru explodovala.
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-37-mm-strela-t60321#587621 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více