06.05.2007 - Francouzským presidentem zvolen Nicolas Sarkozy

Bývalý ministr vnitra a lídr Unie pro lidového hnutí porazil v druhém kole voleb Ségolene Royalovou, která již svou porážku připustila a Sarkozymu popřála mnoho úspěchů a hlavně naplnění předvolebních slibů a plánů.


Více zde


zpravy.idnes.cz


Zdroj : www.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/06-05-2007-Francouzskym-presidentem-zvolen-Nicolas-Sarkozy-t60724#218738 Verze : 0
jinak pro Francii začíná nová kapitola - Sarkozy je dosti rozporuplná postava a jsem zvědav, jak se mu bude dařit na pozici 12 let vládnoucího Jacquesa Chiraka, který byl dle mého názoru v mnohém zaměřen spíše na prezentování své osobnosti, než na vládu. Francouzský politický systém je dosti netypický a nepodobá se žádnému ze systémů vlády v Evropě - role presidenta není ani vysloveně "na okrasu" jako u nás, ani nemá plné pravomoci jako v USA, je to prostě mix mezi pravomocemi presidenta a parlamentu. Chirac mu přenechává Francii přeplněnou imigranty, s výraznými sociálními rozdíly mezi původními obyvateli a imigranty, mezi venkovem a městy, mezi bělochy a černošským obyvatelstvem. Francie už není oázou v Evropě, kam se mohou uchylovat uprchlíci ze zemí Afriky a dalších, jak tomu bylo v minulosti. Naopak, černošská, mnohdy muslimská populace nabírá na síle a prosazuje své požadavky na zemi, která ji kdysi poskytla azyl. Bude tedy zajímavé sledovat, jak se s tímto vývojem Sarkozy porovná, stejně jako s upadající rolí Francie v rámci EU, narustajícím dluhem a neplněním příslušných kritérií. Po ekonomické stránce čeká jistě Francii nepříjemná budoucnost, ale nezbytně nutná, aby se Francie ozdravila a byla schopna dále fungovat.
URL : https://www.valka.cz/06-05-2007-Francouzskym-presidentem-zvolen-Nicolas-Sarkozy-t60724#218743 Verze : 0
a poslední prispevek na toto tema, analyzu, jak Sarkozyho vidi IDNES si muzete precist zde


zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/06-05-2007-Francouzskym-presidentem-zvolen-Nicolas-Sarkozy-t60724#218745 Verze : 0
Chiracova vláda se vyznačovala nic neděláním. Hlavně si to nerozházet ani navlevo, ani napravo. Změna je jednoznačně potřeba. Jen bude nyní po promarněných letech bolestivější. Sarkozy není tak tvrdý, jak se často u nás přehání. Nicméně Royalová by znamenala prohloubení přerozdělování, více regulací a restrikcí. Značná část podnikatelů dopředu deklarovala, že v případě jejího zvolení by odešla z Francie. V tomto pohledu je pak celkem úsměvné konstatování, jež jsem zahlédl v nějakém tištěném plátku, že Royalová je pro prohloubení a obnovení tradic demokracie. Ale bědovat nad úrovní našich novin by asi bylo nošení nábojů do muniční továrny Smile .


Je zajímavé se podívat nalevo od Royalové. Asi šest různých bolševických skupinek a jiné podivné formace. Perlou je asi mesijé Bové, jehož utopické názory mu asi žerou jen ty jeho ovce Smile .


A ono s tím Sarkozyho konzervatismem to taky není tak jednoduché. Při srovnání s jinými konzervativci na světě to dost bledne.


Bez zajímavosti není ani to, že je proamericky naladěn. Ač ne úplně. Jak se říká ve Francii: Je proamerický, ale jen tolik, aby byl vůbec ve Francii volitelný.


Francie je dost nemocná a snad se Sarkozymu povede jí trochu postavit na nohy.
URL : https://www.valka.cz/06-05-2007-Francouzskym-presidentem-zvolen-Nicolas-Sarkozy-t60724#218760 Verze : 0
presne tak, on je podle francie konzervativec a proamericky, z naseho pohledu je to skutecne clovek stredu a lehce americe nakloneny Very Happy je to naprosto typicky priklad toho, jak Francie vnima sama sebe a svet okolo ... pozitivum vnimam v pristupu Sarkozyho k ekonomickym otazkam, ale bude zajimave sledovat, jak se mu to podari naplnit v realu, a take v pristupu k pristehovalcum, turecku v EU a tak dale ... zejmena pote, co se v soucasne dobe deje v Turecku ...
URL : https://www.valka.cz/06-05-2007-Francouzskym-presidentem-zvolen-Nicolas-Sarkozy-t60724#218763 Verze : 0
Asi nás čeká stávkové francouzské lléto. Sarko sice vyhrál a to celkem jasně (na to jak vyrovnané to bylo), ale ti, co si nepřejí změny, to dají vědět při aplikaci těch Sarkozyho plánů. Vzhledem k tomu, že už nyní je to tam národní sport a jak dopadla předchozí snaha o větší flexibilitu trhu práce (zákon zrušen po vlně stávek) ...
URL : https://www.valka.cz/06-05-2007-Francouzskym-presidentem-zvolen-Nicolas-Sarkozy-t60724#218778 Verze : 0
no, hlavne v tom komentari idnesu bylo zajimave nadhozeno mozne zruseni 35ti hodinoveho pracovniho tydne, to by vetsina frantiku asi neprezila, lenochodi Smile stavky byly, jsou a budou, bez ohledu na to, kdo vladne, francouzi proste stavkuji proti vsemu (asi jako my remcame proti vsemu, uz jen proto, ze proste muzem ...) ... co Sarkozyho ale jiste ceka bude ostry stret s pristehovalci a nektere arabske a cernosske ctvrti budou jiste pernym bojistem ...
URL : https://www.valka.cz/06-05-2007-Francouzskym-presidentem-zvolen-Nicolas-Sarkozy-t60724#218781 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více