12.05.2007 - Zimbabwe v čele Komise pro udržitelný rozvoj

V pozdních pátečních hodinách newyorského času byl zvolen v poměu hlasů 26:21 do čela Komise pro udržitelný rozvoj OSN zimbabwský ministr životního prostředí a turistiky Francis Nheme.


Zástupci: Juan Mario Dary (Guatemala), Mr. Javad Amin Mansour (Írán) a Daniel Carmon (Izrael). Zástupce východoevropské skupiny ještě nebyl vybrán.





Více (průběh a okolnosti volby) zde:
http://www.innercitypress.com/uncsd051107.html [ENG]
http://www.un.org/esa/sustdev/csd/policy.htm [ENG]
URL : https://www.valka.cz/12-05-2007-Zimbabwe-v-cele-Komise-pro-udrzitelny-rozvoj-t61020#219799 Verze : 0
Nutno konstatovat, že je to další rána už tak nevalné kredibilitě OSN.


Situace Zimbabwe od nástupu Roberta Mugabeho a zavádění jeho "reforem" je taková, že prosperující přebytkové zemědělství bylo rozvráceno, země je nesoběstačná v produkci potravin a lidé trpí hladem. Nezaměstnanost dosahuje 80 % a inflace 2000 % . Dodávky elektrické energie pro domácnosti byly omezeny na 4 hodiny denně. V zemi jsou porušována lidská práva. Dochází k rozsáhlým machinacím ohledně "vývozu" diamantů.


Celkově je země v těžké krizi bez vyhlídky na zlepěšení. Opravdu nešlo vybrat vhodnější zemi, která má stát v čele komise, jež má zabezpečit trvale udržitelný hospodářský a sociální rozvoj celé planety.


Oops
URL : https://www.valka.cz/12-05-2007-Zimbabwe-v-cele-Komise-pro-udrzitelny-rozvoj-t61020#219805 Verze : 0
Neviděl bych to jako další ránu, je to jen potvrzení že OSN se jako instituce něco znamenající a řešící dávno přežila. To že tohle je tak okaté, je jen taková třešnička na dortu, stejnpou ale bylo i zvolení Kavana a řada podobných "skvělých" tahů. Mimochodem OSN je dnes jen zástěrkou a pokud se něco realizuje je to obvykle bez něj, nebo s jeho dodatečným souhlasem. Zvolení kandidáta ze Zimbabwe je sice "úžasné" nicméně docela typické, pro tuto instituci i pro "udržitelný rozvoj" což je snaha plánovat "rozvoj" což asi jde se stejným úspěchem jako to dokázali komanči.
URL : https://www.valka.cz/12-05-2007-Zimbabwe-v-cele-Komise-pro-udrzitelny-rozvoj-t61020#219990 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více