Běhařovice

okr. Znojmo
     
Název:
Name:
Běhařovice Beharovice
Originální název:
Original Name:
Běhařovice
Další názvy:
Other Names:
-
Nižší územní celek:
Lower Administrative Area:
okres Znojmo Znojmo District
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
49°00'14.171"N 16°04'43.34"E
Místní části:
Local Municipalities:
Běhařovice, Ratišovice, Stupešice
První písemná zmínka:
First Written Reference:
1046
Vojenské objekty:
Military Objects:
Památky:
Historical Sights, Places of Interest:
Kostel Nejsvětější Trojice
Kaple svatého Václava
Fara
Muzea:
Museums:
- -
Osobnosti:
Personalities:
Dislokované jednotky:
Garrisoned Units:
Průmyslové podniky:
Industry:
Vlajka:
Banner:
Znak:
Coat of Arms:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
portal.gov.cz
www.obecni-urad.net
http://cs.wikipedia.org/wiki/B%C4%9Bha%C5%99ovice
ww.mapy.cz
URL : https://www.valka.cz/Beharovice-t61055#300964 Verze : 0
Přibližně 400 - 500 m JV od obce se nalézá rondel z období neolitu. Rondel byl zjištěn v roce 1988 leteckou prospekcí a archeogeofyzikální prospekcí jej potvrdil roku 1990 V. Hašek. Roku 1996 zde provedl archeologický odkryv J. Kovárník a odkryl zde plochu 100x25 m.

Rondel je poněkud deformovaného tvaru kruhový příkop, ve směru S-J mírně zploštělý a o průměru 82-85 m se 4 vstupy, které jsou orientovány přibližně ve směru hlavních světových stran. Na jižní straně došlo ke zdvojení příkopu, což by naznačovalo pokusu o vyhloubení druhého - vnějšího příkopu, jenž však nebyl dokončen. Vnitřní plocha rondelu byla celkem prázdná, nepodařilo se zachytit žádné stopy vnitřních palisád. Rondel zřejmě nebyl dokončen. Je prozatím nejvýše položeným a nejdále k západu vysunutým objektem svého druhu na Moravě. Nachází se pouze 1,5 km od Křepického rondelu.

Nálezy nám datují objekt do období Moravské Malované Kultury (MMK) a to jak fáze Ia tak i IIa. Bylo nalezeno několik lidských plastik, typických pro tuto kulturu, střepy keramiky a další. Kolem vlastního rondelu se nacházelo osídlení lidem MMK.

Literatura:

Podborský, V. a kol., Pravěká sociokultovní architektura na Moravě : Primeval socio-ritual architecture in Moravia. Brno, 1999. ISBN 80-210-2194-2.
URL : https://www.valka.cz/Beharovice-t61055#220007 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více