Češi, Slováci, Rusíni a Židé v nepřátelských armádách

konkrétně jejich služba před vstupem do čs. jednotek v SSSR

Diskuse

V souvislosti s psaním článku o čs. občanech bojujících v nepřátelských armádách před vstupem do čs. východních jednotek v SSSR, bych vás chtěl požádat o případné doporučení literatury.


Článek je zaměřen zejména na Rusíny, Slováky a Židy z Maďarskem okupovaných územích, kteří byli nedobrovolně přinuceni sloužit v Maďarské královské armádě, přičemž nešlo o regulérní jednotky, ale o „zvláštní vojenské pracovní jednotky“, od dubna 1941 o tzv. „pomocné vojenské jednotky“. V těchto jednotkách šlo o službu bez zbraně a to i v případě vyslání takových jednotek na východní frontu. V případě Židů šlo o likvidační pracovní jednotky - tedy bez návratu zpět z fronty.


Právě služba čs. občanů v Maďarské armádě je dle mého názoru dosud nepříliš probádaná kapitola vojenské historie. Věřím, že nějaké novum přinese kniha Maďarská armáda 1918-1945 od Charlese Klimenta (autora knihy Slovenská armáda).


Důvodem napsání článku je i fakt, že paradoxně osvědčení o odboji dle zákona 255/1944 Sb. neobdrželi příslušníci sloužící v nepřátelské armádě, vyjma příslušníků armády tzv. Slovenského státu, sloužících v ní do 29.08.1944! Přitom v souvislosti s účastí Slovenské armády na východní frontě prokazatelné hovoříme o regulérních jednotkách, které vedly boj proti Rudé armádě. Zatímco v případě Maďarské armády hovoříme o službe Rusínů a Slováků bezezbraně.


Díky za případná doporučení.
URL : https://www.valka.cz/Cesi-Slovaci-Rusini-a-Zide-v-nepratelskych-armadach-t61567#221730 Verze : 0
Na túto tému bolo už u nás - teda na tzv. Slovensku - publikovaných pomerne veľa článkov a štúdií. Slováci však neboli zaraďovaní len do pracovných útvarov, ale - pre niekoho zrejme prekvapujúco - aj do kvalitne vyzbrojených a vystrojených jednotiek, napr. k padákovým strelcom, výkonným letcom a najmä PL delostrelcom.
URL : https://www.valka.cz/Cesi-Slovaci-Rusini-a-Zide-v-nepratelskych-armadach-t61567#221783 Verze : 0
Mám vojenskú knižku mojeho deda. Ten bol za prvej republiky v čs. armáde (1931-33 - 32.peší pluk) a po okupácii východného Slovenska Maďarmi, bol vyňatý z civilnej služby-zálohy a odslúžil si 25 mesiacovi v armáde maďarskej. V čs. armáde bol ako obsluha ťažkého guľometu, neskôr strelec z tg v hodnosti slobodník. Po začlenení do maďarskej armády slúžil ako strelec z tg, ale bez hodnosti len ako vojak. Do akej miery bola jeho služba v HU armáde aktívna neviem. Dedo totiž zomrel tesne po mojom narodení a informácie od príbuzných nemám, pretože sú tiež všetci po smrti. Inak bol dedo čs. národnosti, ale aktívne ovládal maďarčinu a priezvisko mal tiež maďarské, hoci pravdepodobne už "poslovenčené" (z Juhásza bol Juhás, paradoxne môj otec bol tiež len Juhás, ja som v rodnom liste zapísaný ako Juhász - na matrikách je bordel a rodičia to ani nevedeli, až kým som to v nejakej 4. triede ZŠ nezistil sám). Áááále to už sa vykecávam asi offtopic, takže toť vsjo...Smile
URL : https://www.valka.cz/Cesi-Slovaci-Rusini-a-Zide-v-nepratelskych-armadach-t61567#221788 Verze : 0
To: Bboris, brano


Tak to je určitě zajímavé. Předpokládal jsem, že na Slovensku se o tom ví více, právě proto jsem chtěl doporučit nějaké zdroje. Určitě existoval nějaký klíč, podle kterého Slováci sloužili v regulérních jednotkách Maďarské armády (tedy se zbraní). Buďto se museli hlásit k Maďarům, nebo byli ze smíšených rodin, nebo že by jen ovládali vojenské umění z čs. armády? Nebo to bylo jedno - viz třeba případ Hlučínska na Opavsku, které bylo po Mnichovu prohlášeno historicky za součást Říše a bez ohledu na národnostní přílušnost tamních obyvatel mládež narukovala do Wehrmachtu?
URL : https://www.valka.cz/Cesi-Slovaci-Rusini-a-Zide-v-nepratelskych-armadach-t61567#222103 Verze : 0
Pochopiteľne, že tzv. Slováci a Rusíni boli v maďarskom vojsku diskriminovaní, ale niektorí sa dostali tam, kde obvykle slúžili len Maďari. Sú to jednoducho tie výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo.
Doporučujem článok "Utrpenie Slovákov a Rusínov v Maďarskej kráľovskej armáde 1918-1945": www.kultura-fb.sk
URL : https://www.valka.cz/Cesi-Slovaci-Rusini-a-Zide-v-nepratelskych-armadach-t61567#222105 Verze : 0

Citace - Michal Gelbič :

TO: Bboris


Zajímavé, moc díky za článek. Ostatně odkazuje na studii Marka Budaje: Národnostné menšiny v Maďarskej kraĺovskej armáde v r. 1939-1943. Tuto studii lze nalézt rovněž na netu: http://www.druhasvetova.sk/download.php?soubor=9



Na to som akosi zabudol. Pritom tam mám tiež príspevok Wink
URL : https://www.valka.cz/Cesi-Slovaci-Rusini-a-Zide-v-nepratelskych-armadach-t61567#222248 Verze : 0
Měl jsem jednoho přítele,kamaráda který již bohužel zemřel. Narodil se na Podkarpatské Rusi 1.8.1918 ve vsi Poroškovo. Jeho otec byl zemědělec a byl nejmladší z pěti dětí. V roce 1938 jako mladý rekrut narukoval k 32 garskému pluku do Popradu.Po rozbití Československa a vytvoření Slovenského státu byl z armády propuštěn a vrátilse zpět na Podkarpatskou Rus, kterou vzápětí zabralo Maďarsko.Jelikož to byl mladík dostal povolávací rozkaz do maďarské armády kde sloužil u 14. pěšího pluku v Egeru,jelikož se Maďarsko připravovalo na Válku s Rumunskem dezertoval od svého pluku a přešel hranice do SSSR a jelikož byl v uniformě maďarského vojáka byl hned za hranicemi zadržen a odsouzen do vězení na pět let.Podotýkám,že sloužil u jednotky která měla normální výstroj a výzbroj. Nebudu popisovat dobu,kdy byl ve vězení,co prožíval a co se s nim dělo, ale byl z vězení propuštěn po podepsání československo sovětské smlouvy a kdy se začal formovat naše zahraniční vojsko v Buzuluku spolu s tisíci jinými. Účastnil se bojů o Duklu a Ostravu jako tankista , po válce zůstal v armádě až do dúchodu. Měl hodnost plukovníka a jmenoval se Jiří Pavlič. A takových osudů a osob je více co znám.
URL : https://www.valka.cz/Cesi-Slovaci-Rusini-a-Zide-v-nepratelskych-armadach-t61567#236914 Verze : 0
Maďarská armáda 1918-1945 od Charlese Klimenta - doufám že tato kniha bude přesnější než jeho kniha - Slovenská armáda. V minulasti jsme ji zde dosti diskutovali a to celkem kriticky ...
URL : https://www.valka.cz/Cesi-Slovaci-Rusini-a-Zide-v-nepratelskych-armadach-t61567#237020 Verze : 0
Čistě pro informaci, kniha Maďarská armáda 1919-1945 je již v prodeji.
URL : https://www.valka.cz/Cesi-Slovaci-Rusini-a-Zide-v-nepratelskych-armadach-t61567#237756 Verze : 0
Bohužel musím konstatovat, že kniha nepřináší žádné informace o pomocných jednotkám nebo národnostním složení vojáků v Maďárské královské armádě. Považuji to za velký nedostatek knihy...
URL : https://www.valka.cz/Cesi-Slovaci-Rusini-a-Zide-v-nepratelskych-armadach-t61567#240970 Verze : 0
Můj děda se narodil na Podkarpatské Rusi (nedaleko Užhorodu), měl čtyři bratry. Dva z nich byli po obsazení Podkarpatské Rusi Maďary odvedeni do regulérní maďarské armády a u dalšího z nich si armádou nejsem jistý... (jeden sloužil, pokud je mi známo, u pěchoty, další jako motospojka - koncem války byl zajat Sověty u Vídně a třetí byl britskými vojsky zajat v roce 1945 v Brémách...nevím nic o účasti maďarské armády na západní frontě, tak mě to docela překvapilo...nicméně, v zajetí dlouho nepobyl - po několika měsících se vrátil domů v battledressu Surprised)). Děda sloužil jen u "pomocné jednotky", když se fronta v roce 1944 přiblížila (kopal zákopy atp.). Z dědova vyprávění vím o mnoha dalších Čechoslovácích, kteří byli odvedeni do regulérní královské maďarské armády...kromě pěchoty někteří z nich sloužili u dělostřelectva, kavalerie či u četnictva.
URL : https://www.valka.cz/Cesi-Slovaci-Rusini-a-Zide-v-nepratelskych-armadach-t61567#290230 Verze : 0
Pokud v době zabrání této oblasti Maďarskem žili na jejím území, stali se jeho občany podobně jako její původní obyvatelé. V Maďarské armádě sloužila spousta podkarpatských rusínů. Také SSSR se všemi obyvateli Podkarpatské Rusi zacházel jako s občany Maďarska, viz. spousta případů našich bývalých občanů pocházejících z této oblasti kteří překročili jeho hranice a hlásili se k ČSR. Téměř všichni byli jako maďarští občané odsouzeni.
URL : https://www.valka.cz/Cesi-Slovaci-Rusini-a-Zide-v-nepratelskych-armadach-t61567#290236 Verze : 0
K problematice jsem se dostal pouze okrajově, při zpracovávání přehledu padlých v rámci čs. exilových jednotek pro VÚA Praha. Z mezinárodněprávního hlediska bylo vše naprosto křišťálově jasné.


Změny československých hranic v říjnu a listopadu 1938 byly dány mezinárodními dohodami (Mnichov, Vídeň), akceptovanými oběma stranami, jichž se to týkalo (nechme stranou nátlak). Usedlí na předaném území se automaticky stávali občany nového státu, pokud se nerozhodli odejít. V této době se stali plnoprávnými občany, pokud to zákony nové země nestanovily jinak (norimberské zákony v Německu). Do vojenské služby byli povoláváni na základě branného zákona nového státu naprosto bez výjimek, pokud měli vojenskou hodnost z čs. branné moci, museli se podrobit zkoušce (samozřejmě v jazyce nového státu) - zde mohl být první kámen úrazu, neúplná znalost nového služebního jazyka. Ti, kteří nezvládali služební jazyk plynně, nemohli dosáhnout důstojnických a většinou ani poddůstojnických hodností, ti, kteří jazyk neovládali (či ovládali minimálně, byli zařazováni do pomocných jednotek). Nehledejme v tom aspoň prvoplánově národnostní diskriminaci, šlo o zcela logická opatření. Pokud z maďarštiny neumím více než "Nemtudombarátom!", ťažko móžem byť majorom, ať bolo, čo bolo.


Změna slovensko-maďarské hranice (likvidace Karpatské Ukrajiny a březnová válka) skončila dohodou, také akceptovanou oběma stranami. Osud obyvatelstva týž. Vzhledem k aktivnímu odporu části Rusínů (Síč) bylo mnoho obyvatel "Karpátije" označeno jako nespolehliví a byli při povolání do branné moci zařazeni do pomocných jednotek jako nespolehliví. Zde již šlo o národnostní diskriminaci, vycházející ovšem z paušalizace původního protimaďarského odporu. Také v tomto případě byla pro změnu postavení důležitá míra znalosti služebního jazyka - maďarštiny.


Vzhledem k výše uvedenému bych se přimlouval, abychom aspoň na válce nezabředali do emotivních výrazů. Dotyční o sobě v té době nerozhodovali. Např. Němec, který splnil svoji mobilizační povinnost (a nebylo jich tak málo) se náhle ze dne na den stal občanem Velkoněmecké říše, i když byl stále ve stejnokroji československé branné moci, a nikdo mu nedal na výběr. Jeho rodina se najednou nacházela v zahraničí. Takže se vrátil k ní. V roce 1945 (pokud přežil) byl za to zbaven československého občanství a donucen k odchodu. Přitom svoji občanskou povinnost vůči Republice československé plnil do posledního okamžiku. On se nevzdal ČSR, to ČSR (její politické vedení) se vzdalo jeho osoby. Totéž platí i o jižním Slovensku a nejhůře na tom byli Rusíni z Podkarpatské Rusi, které Republika československá fakticky opustila dvakrát (1938/39 a 1944/45).
URL : https://www.valka.cz/Cesi-Slovaci-Rusini-a-Zide-v-nepratelskych-armadach-t61567#290243 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více