Konštantín VIII.

Konštantín VIII. – byzanský cisár


Cisárom bol v rokoch 1025-1028


Konštantín sa narodil v roku 960. Jeho otec bol cisár Romanos II. Ešte v roku 962 ho Romanos vyhlásil za svojho spoluvládcu. Bol bratom cisára Basila II. A práve po jeho smrti zasadol Konštantín na cisársky stolec.


No na rozdiel od svojho brata, ktorý sa prejavil ako schopný štátnik a vynikajúci vojvodca, Konštantín nemal záujem o riadenie ríše a oddával sa radšej lovu a zábave v hipodróme. Svoje štátnické povinnosti prenechal vysokým štátnym úradníkom. Jediným štátnickým činom, ktorý Konštantín musel urobiť, bol výber ženícha pre svoju dcéru. Keďže nemal mužských potomkov, jeho zať sa mal stať novým cisárom. Konštantínova voľba padla na Romana III. Argyra.


Konštantín zomrel 15. novembra 1028.



Kolektív autorov – Dějiny Byzancie
- vydala Academia, Nakladatelství Československé akadémie věd – Praha 1992, ISBN 80-200-0454-8
URL : https://www.valka.cz/Konstantin-VIII-t61597#221831 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více