Týnec nad Sázavou

středověký hrad
     
Název:
Name:
Týnec nad Sázavou Tynec nad Sazavou
Další názvy:
Other Names:
-
Typ:
Style:
hrad castle
Stav:
Condition:
zachovalý well maintained
Přístupnost:
Accessibility:
přístupno v návštěvních hodinách open during visiting hours
Obec:
Municipality:
Týnec nad Sázavou Tynec nad Sazavou
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
49°49'50.01"N 14°35'34.05"E
První písemná zmínka:
First Written Reference :
DD.MM.1318
Památky a muzea v okolí:
Places of Interest and Museums in the Vicinity:
- -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
cs.wikipedia.org
http://www.hrady.cz/index.php?OID=311
URL : https://www.valka.cz/Tynec-nad-Sazavou-t61615#545151 Verze : 0
Týnec nad Sázavou
Podle archeologického výzkumu v letech 1969 - 74 se na místě dnešního hradu už v době 11. století nacházelo dřevěné opevnění, to doplňovalo starší opevnění celého sídelního objektu (týn znamená osadu „zatýněnou“ tedy chráněnou opevněním. Jako nejstarší kamenný objekt byla na hradě postavena rotunda, zřejmě už koncem 11. století, následovala už modernějším stavebním způsobem stavěná kamenná věž postavená někdy po polovině století 12. jako poslední byl stavěn (zřejmě až na přelomu 12. a 13. století hradní palác, ze kterého se dodnes ovšem zachovalo jen málo – základová zeď. Hradní areál byl obehnán příkopem vylámaným do skály, tím bylo první období završeno. Kamenné budovy byly samozřejmě doplněny i budovami hospodářskými, ty ale byly dřevěné a jejich pozůstatky se nedochovaly, byly pouze nalezeny nezřetelné zbytky při výzkumu. Tento původní hrad byl určen zřejmě především jako strážní a chránil obchodní stezku a brod na Sázavě. Další stavební fáze se odehrála kolem roku 1300, hrad se rozšířil, byl obehnán hradbou a původní příkop byl zasypán, to umožnilo rozšířit hospodářské zázemí hradu a stává se z něj typické panské sídlo té doby. Vzhledem k původní úloze a na svou dobu i náročné stavbě se založení připisuje Přemyslovcům, není to ale doloženo písemnými doklady. První doklad kde se objevuje zmínka je z roku 1318 a tehdy je už majitelem Oldřich z Týnce.
Pro hrad je první známkou úpadku když jej v roce 1607 získala Dorota Hodějovská z Harasova a její muž Přech z Harasova zdejší panství spojil v jedno s panstvím konopišťským a těžiště se tedy přeneslo na blízké Konopiště. Jejich syn Adamu Hodějovskému z Hodějova se přidal ke stavovskému povstání a tak bylo panství včetně hradu konfiskováno a získává jej Albrecht z Valdštejna, ten jej ala záhy prodává Michnovi z Vacínova, za jeho vlády panství chátrá a v roce 1654 dokonce hrad vyhořel a následně se palác zřítil a byl rozebrán na stavební materiál. V roce 1791 byla v Týnci tehdejším majitelem Františkem Josefem hrabětem z Vrtby založena manufaktura na výrobu keramiky a jako první budovy byly použity zbylé budovy hradu včetně rotundy. Když se výroba rozvíjela byl původní prostor opuštěn a nadále opět chátral. Dalším slavným majitelem byl František Ferdinand d´ Este, po roce 1918 pak ČS stát.
Dnes je na hradě (v přilehlé budově) malé muzeum s ukázkou historie hradu, archeologickými nálezy a rotunda slouží jako modlitebna církve československé husitské.
Zdroj :
Vlastní návštěva a internetové stránky
http://www.hrady.cz/index.php?OID=311
http://www.mestotynec.cz/muzeum/hrad.htm
URL : https://www.valka.cz/Tynec-nad-Sazavou-t61615#221883 Verze : 0
Přidám ještě dvě fotografie, na snímku s číslem dvě si povšimněte že zdivo starší rotundy je stavěno z různě velkých kvádříků a tyto stavební prvky jsou výrazně menší než kvádříky sousední věže. Na rotundě je pak znát pozdější přístavba zvyšující celou stavbu která je stavěna jen z lomového kamene. Kvádříky jsou typické právě pro období 11. a 12. století a podle způsobu stavby zde zřejmě působila některá stavební huť stavějící podobné objekty pro vládce většího území, což odpovídá založení přemyslovci.
URL : https://www.valka.cz/Tynec-nad-Sazavou-t61615#221884 Verze : 0
Týnec nad Sázavou



Zdroje:
Durdík, T. 2000: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. Praha.
https://www.hrady.cz/index.php?OID=311
cs.wikipedia.org

Týnec nad Sázavou - Půdorysný plán bez mladší zástavby a bez zakreslení plochy valu
Durdík 2000, s. 568 obr. 1230

Půdorysný plán bez mladší zástavby a bez zakreslení plochy valu
Durdík 2000, s. 568 obr. 1230

Týnec nad Sázavou - Hmotová rekonstrukce
Durdík 2000, s. 568 obr. 1230

Hmotová rekonstrukce
Durdík 2000, s. 568 obr. 1230

URL : https://www.valka.cz/Tynec-nad-Sazavou-t61615#689176 Verze : 0
Historická na vyobrazení
Týnec nad Sázavou - Týnec nad Sázavou na kresbě K. H. Máchy
Durdík 2000, s. 567 obr. 1229

Týnec nad Sázavou na kresbě K. H. Máchy
Durdík 2000, s. 567 obr. 1229

URL : https://www.valka.cz/Tynec-nad-Sazavou-t61615#689177 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více