Čisté nebe

Čisté nebe na Filmopolis.cz

Diskuse




Testovací pilot Astakhov, hrdina Sovětského svazu, byl uvězněn během velké vlastenecké války (1941-45). Při svém návratu domů po válce byl vyloučen z komunistické strany, vyhozen z práce a zbaven všech svých vyznamenání. Léta se nemohl vrátit do práce, kterou tak miloval. Postupně se z něj stával opilec, ale jeho láska a loajalita jeho ženy Saši ho zachránila, vrátila mu víru ve spravedlnost. V hlavní roli dobře známý ruský herec Yevgenij Urbansky, jehož tvář se stala symbolem 60. let.


Koupit DVD na Filmopolis.cz
URL : https://www.valka.cz/Ciste-nebe-t62070#222960 Verze : 0
Melodrama o dívce zamilované do pilota, točené jako protestní film proti diskriminaci všech vojáků zbavených cti za to, že prošli německým zajetím - k čemuž u sestřelených pilotů zpravidla došlo...a ani hvězda hrdiny SSSR (kterou obdržel každý pilot s cca 10-ti sestřely) jim pak nic neulehčila. Jedná se snad o jediný letecký film, kde není jediný letový záběr, či záběr z leteckého prostředí!!! Vyjma dost primitivních záběrů dvou modelů blíže nespecifikovaných "tryskových" letadel, kde v jednom z nich mohou pamětníci poznat jeden z prvních (polských) kitů nevalné kvality na našem trhu ze 70-tých let v měřítku 1:72 - britský pokus o stihačku Saunders Roe SR-53 s hybridním raketovo-tryskovým pohonem, která se nikdy nedostala přes stádium prototypu.
Celý děj se odehrává ve stalinsky prostém činžáku za války a krátce po ní a blízké "fabrice" s primitivními obráběcími stroji. Co je zato reálné až hrůza - je zobrazení všedního života lidí v "ráji dělníků a rolníků" po válce ve stavu trvajícím až hlubokodo 70-tých let, tj. živoření několika rodin v běžném bytě se společně užívanou kuchyní... v nuzných pokojích vybavených jen železnou postelí, židlí a hřebíkem ve zdi.
URL : https://www.valka.cz/Ciste-nebe-t62070#227504 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více