Šumice

rondeloid - starší doba bronzová - větéřovská skupina
     
Název:
Name:
Šumice Sumice
Další názvy:
Other Names:
-
Typ:
Style:
ostatní other
Stav:
Condition:
nepatrné zbytky small relics
Přístupnost:
Accessibility:
neznámý unknown
Obec:
Municipality:
Šumice Sumice
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
00°00'00.00"N 00°00'00.00"E
První písemná zmínka:
First Written Reference :
DD.MM.RRRR
Památky a muzea v okolí:
Places of Interest and Museums in the Vicinity:
- -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Podborský, V. a kol., Pravěká sociokultovní architektura na Moravě : Primeval socio-ritual architecture in Moravia. Brno, 1999. ISBN 80-210-2194-2.
URL : https://www.valka.cz/Sumice-t62165#645901 Verze : 1
Šumice

Tento rondeloid se nachází v okrese Brno-venkov (dříve Znojmo), poblíž stejnojmenné obce, v trati „Nad rybníkem“. Roku 1990 jej při leteckém průzkumu objevil M. Bálek. Ještě téhož roku byla položena menší sonda. Podařilo se i přes nemnoho materiálu datovat jej do větéřovské skupiny ze závěru starší doby bronzové. Roku 1997 zde provedli plošný odkryv J. a S. Stuchlíkovi. Byla odkryta část příkopu, včetně vstupu, dále 6 jam ze starší doby bronzové, hliník z římského období, slovanský objekt a několik osamocených kůlových jamek. Avšak nejdůležitějším objevem byla halová kůlová stavba o dvou vstupech. Uvnitř tohoto nadzemního domu byl objeven slovanský hrob, kostrový pohřeb bez nálezů a hrob protoúnětické kultury. Dům je obdélníkového půdorysu o rozměrech 56,6 x 7,1 m. Orientace SZ-JV. Vymezena 101 kůlovými jamkami. Dá se předpokládat, že dřevo užité na stavbu bylo dubové. Samotný rondeloid má dva nepravidelné oválné příkopy. Rozměry vnitřního příkopu jsou na jeho delší ose orientované SSV-JJZ 100x80 m, vnější rozměr příkopu je pak při stejné orientaci 125 až 130 m a příčně pak 105 m. Je možné, že stavba rondeloidu nebyla dokončena. Přerušení vnějšího příkopu jsou patrné jen SSV části a případně v SSZ části. U vnitřního příkopu jsou to pak 2 v jižní části.

Literatura:
Podborský, V. a kol., Pravěká sociokultovní architektura na Moravě : Primeval socio-ritual architecture in Moravia. Brno, 1999. ISBN 80-210-2194-2.
URL : https://www.valka.cz/Sumice-t62165#223242 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více