Zulu

Zulu na Filmopolis.cz

Diskuse




22. ledna 1879 utrpěla britská armáda jednu z nejhorších porážek, kdy válečníci Zulů zabili několik jednotek. Film shrnuje 12 krvavých hodin bitvy.



Koupit DVD na Filmopolis.cz
URL : https://www.valka.cz/Zulu-t62223#223375 Verze : 0
Oživím a doplním, popisek na Filmopolis je poněkud zavádějící, protože se vztahuje k bitvě u Isandlwany (kde útok Zuluů díky závažným taktickým chybám smetl tábor Britské výpravy vedené lordem Chelmsfordem, který byl tou dobou i s hlavní silou mimo tábor). Film Zulu ovšem zachycuje bitvu o misionářskou stanici Rorke's Drift z 22. na 23. 1. 1879. Na malou posádku cca. 100 mužů roty B 2. praporu 24. pluku pod velením poručíka Charda (Royal Engineers) který převzal jako služebně starší velení nad všemi jednotkami ve stanici (rotě B velel poručík Bromhead). Dále posádku tvořili jezdci z Natalského sboru, kteří ale na začátku bitvy hromadně dezertovali.
Proti této jednotce útočily celkem tři Zulská Impi (ekv. pluku) o síle 4000 mužů. Jednotky tvořily u Isandlwany zálohu a nedostaly se do boje, což jejich velitelé chtěli napravit.
Film zachycuje bitvu relativně věrně (až na poslední útok), i když některé postavy jsou upraveny pro vylepšení zápletky. Neviděl jsem ho sice celý, ale mám v plánu, ty kousky co jsem zatím viděl stály za to. A navíc - film zobrazuje bitvu za níž byl udělen největší počet Viktoriiných křížů v historii! Wink
URL : https://www.valka.cz/Zulu-t62223#249503 Verze : 0
tento film je skutecne velmi vydareny a jeho shlednuti vrele doporucuju !
URL : https://www.valka.cz/Zulu-t62223#249531 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více