Absí, Šakír al-

Šakír Júsef al-Absí




1955-2008


vůdce teroristické skupiny Fatáh al-Islám



varianty zápisu jména:


arabsky: شاكر العبسي
transliterace ve světových jazycích: Shaker al-Abssi, Shaker al-Absi, Shakir al-Absi, Shaker al-Abssi, Chaker al-Absi, Schakir al-Absi
URL : https://www.valka.cz/Absi-Sakir-al-t62254#223433 Verze : 0
Šakír al-Absí se narodil v roce 1955 v uprchlickém táboře Ajn Sultán poblíž Jericha na Západním břehu Jordánu. V roce 1967, po šestidenní válce, odešel do Jordánska. Zde absolvoval střední školu a poté se přesunul do Tuniska, kde měl studovat lékařství.


Medicínu si ale nakonec nevybral jako své životní poslání. Přidal se k Fatáhu a ten ho poslal do Libye, kde absolvoval výcvik vojenského pilota. Se strojem MiG-23 se poté účastnil střetu mezi Libyí a Čadem. V roce 1980 zavítal do Nikaraguy, kde po dobu necelého půl roku pomáhal sandinistům. Když Izrael v roce 1982 provedl invazi do jižního Libanonu, bojoval Absí v řadách Fatáhu v údolí Bikáa. Pak se opět vrátil do Libye, kde měl údajně navázat styk s Abú Chálidem al-Omlou z nově vzniklé organizace Fatáh al-Intifáda (odtrhla se od Fatáhu). Poté zamířil z Libye přes Jemen do Sýrie.


Zde byl v roce 2000 zatčen a putoval do vězení za pašování zbraní přes jordánsko-syrské hranice. Ve vězení pobyl tři roky. Po propuštění odešel do Iráku, kde bojoval ve skupinách napojených na al-Káidu proti americkým jednotkám. Prý zde navázal přátelské konktakty se špičkami této organizace. Po čase se opět na krátký čas vrátil do Sýrie. V roce 2004 byl spolu s Abú Músou Zarkávím odsouzen v Jordánsku v nepřítomnosti (syrské úřady ho odmítly vydat do Jordánska) k trestu smrti za účast při plánování a přípravě vraždy amerického velvyslance v Jordánsku Laurence Foleyho v roce 2002 (v době vraždy byl v syrském vězení).


Ze Sýrie se přesunul do Libanonu. Spolu s ním dorazilo i několik mladých veteránů z bojů v Iráku. Tato skupinka se usídlila v západní části údolí Bikáa, kde kooperovali s teroristickou organizací Fatáh al-Intifáda. Po čase se vzdálili dále od syrských hranic - přestěhovali se do tábora Biddáví. Avšak místní palestinský bezpečnostní výbor předal dva jeho spolubojovníky do rukou libanonských úřadů, což vedlo k rozkolu. Z tohoto důvodu se Absí přesunul do Nahr al-Barídu, kde v listopadu roku 2006 zformoval ve třech rozlehlých budovách, které zabral Fatáhu al-Intifáda, organizaci radikálních islamistů různých národností pod jménem Fatáh al-Islám. Deklarovaným cílem skupiny bylo "osvobození" Palestiny a tamních muslimských duchovních památek, boj proti Izraeli, USA a jejich spojencům a vnešení islámu do palestinské otázky. Mnoho expertů ale soudí, že skupina byla ve skutečnosti napojena na syrské zpravodajské služby. Šakír al-Absí se otevřeně přihlásil k myšlenkám al-Káidy a nezastíral, že hodlá používat násilné teroristické metody. Tvrdil, že při svém spirituálním vedení čerpá z imáma al-Bucharího.


Absího organizace se podílela různými činy na destabilizaci bezpečnostní situace v Libanonu. Nejvýznamnějším byl konflikt s libanonskými bezpečnostními silami v době mezi 19. květnem a 2. zářím 2007 v táboře Nahr al-Baríd. Absímu se podařilo ke konci armádní operace uniknout z obklíčení. Místo jeho současné pobytu není známo. Nicméně v pondělí 7. ledna 2008 se ohlásil pomocí skoro hodinu dlouhé audio nahrávky ve stylu vůdců al-Káidy. V ní osočil šéfa libanonské armády generála Michela Sulejmana z toho, že nechal vojsko úmyslně zničit tábor Nahr al-Baríd. Tím si měl zajistit pozdější zvolení libanonským prezidentem. Zároveň vyhrožoval smrtí i lidem z generálova okolí. Absí v nahrávce neuvedl místo svého současného pobytu.





Zdroje:


Asharq Alawsat
Haaretz
International Herald Tribune
Le Figaro
The Journal of Turkish Weekly
Ya Libnan
URL : https://www.valka.cz/Absi-Sakir-al-t62254#223435 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více