28.06.2007 - Nový palestinský předseda vlády doufá ve spolupráci s Izraelem

Nová palestinská vláda ústy svého předsedy Salam Fayyada vyzvala k aktivní spolupráci s Izraelem, s cílem zajistit, že se násilí, které v posledních týdnech eskaluje v pásmu Gazy, nepřenese na Západní břeh Jordánu.


Fayyad dále upozornil, že chce spolupracovat s Izraelem v dalších otázkách, a že tuto spolupráci nebere jako kolaboraci s okupanty, ale naopak, že si plně uvědomuje mandát a cíl své funkce - blaho palestinského lidu. Upozornil, že doba, kdy bylo jediným východiskem použití síly, se chýlí ke konci a že ozbrojený odpor palestinců proti Izraeli nepřinesl očekávané výsledky, je na čase přehodnotit tuto strategii a najít jiné cesty, jak dosáhnout míru v oblasti. Zbraně nepatří do rukou civilistů a různých skupin odporu, které, jak Fayyad uvedl, stojí za rozvratem palestinského národa a katastrofou, které nyní čelí. Hamas novou vládu odmítl, Fayyad má ale podporu Evropské Unie a Spojených států. Nedávno také proběhly rozhovory s čelními představiteli Izraele ohledně situace v Gaze a Západním břehu Jordánu. Tyto rozhovory se ale netýkaly celkového řešení problému na okupovaných uzemích, ale pouze stabilizace a podpora v současném střetu mezi hnutími Hamas a Fatah v pásmu Gazy.


Více : edition.cnn.com


Zdroj : CNN
URL : https://www.valka.cz/28-06-2007-Novy-palestinsky-predseda-vlady-doufa-ve-spolupraci-s-Izraelem-t63207#225684 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více