Smutný koniec delostreleckej techniky.....

Diskuse

Len pre zaujímavosť - minule sme videli smutný koniec niekoľkých MiG-21, tu je smutný koniec delostreleckej techniky...


www.detektorweb.cz



Keď pozerám tie fotografie, tak sa mi chce plakať.
URL : https://www.valka.cz/Smutny-koniec-delostreleckej-techniky-t63216#225713 Verze : 0
Aspon ze chlapci si uzili zabavu. Posledne foto bolo skoro akcne. Ako som pozeral, tak sa hlavne rezali tvarovanymi vybusninami.
URL : https://www.valka.cz/Smutny-koniec-delostreleckej-techniky-t63216#225718 Verze : 0
Barbarstvo.
Niektoré múzeá a zberatelia by si dali vŕtať nielen koleno za čo i len jeden kus 2S7 alebo 240mm minometu. Aj 152mm húfnice a 100mm kanóny by sa dali výhodne vymeniť.

Citace :

Národ, ktorý si nepamätá svoje dejiny, ten si ich za trest zopakuje.
URL : https://www.valka.cz/Smutny-koniec-delostreleckej-techniky-t63216#225828 Verze : 0
JEDNÍM SLOVEM PRASEČINA !!!!!!!!!!!!!!!
URL : https://www.valka.cz/Smutny-koniec-delostreleckej-techniky-t63216#229152 Verze : 0
Obávám se že vaše představy kolem "výhodných výměn" jsou hodně mimo. V reálu je výměna docela složitý a drahý problém často končí ve slepé uličce. Navíc i pokud seženete zájemce (což pro sovětskou techniku které je docela dost není jednoduché) je zde problém dopravy, a dalších věcí (třeba toho že dle smluv o odzbrojení musí být dotyčná věc znehodnocena a způsob znehodnocení obvykle brání použití jako exponátu). takže představa toho jak se dotyčné věci "výhodně mění" je spíš dětsky naivní než reálný. Podobně představa že se "ničí unikáty" ani to není pravda, pro účely muzejí je samozřejmě zachováno několik kusů a zbytek je nutno dle smluv zlikvidovat. Takže to že byl zvolen tento způsob je jen reálné ušetření peněz. Spousta jiných podobných systémů byly likvidována třeba vyříznutím části hlavně a prodejem do hutí (což vás nijak netrápilo) to že zde to udělají v rámci výcviku je spíš úspora. Podle stejné logiky je každé staré auto dané do sběru rovněž unikátem a "šlo by vyměnit" (sběratelů aut je víc než militárií Smile )
Prostě armáda se zbavuje přebytečného materiálu pro který není uplatnění (zdobení dětských hřišť a parků podobnými věcmi už naštěstí skončilo), není to důvod k emocím ani k úvahám co by kdyby.
URL : https://www.valka.cz/Smutny-koniec-delostreleckej-techniky-t63216#229170 Verze : 0
No na mě to emotivně působí docela dost .
Třeba ten atomovej kanon pokud vím tak třeba v USA je jen jeden exemplář za kterej sběratel bez mrknutí oka zaplatil milion dolarů ( ten kanon v USA má rozlišovací znaky ČSLA !!! ) .


Takže jak už jsem řekl je to prasárna
URL : https://www.valka.cz/Smutny-koniec-delostreleckej-techniky-t63216#229222 Verze : 0
to pistolník než začneš psát nesmysly (jako kanon za milion) zkus nejdřív chvilku myslet.
1. obdobné kanony měla celá VS, není to tedy nic vzácného
2. o vývozu existují docela jasné zákony
3. o dovozu taky (i v USA)
takže kdyby dotyčný "sběratel" opravdu o něj stál už by ho dávno měl. A pokud je meloun celková částka tak si spočti kolik stojí doprava a na vlastní nepohyblivou techniku (nepohyblivá je kvůli smlouvám o odzbrojení) ti zbyde prd.
Vždy mne pobaví když někdo kdo o tom nic netuší začne vytvářet teorie aniž by si zjistil aspoň nejzákladnější údaje (stačí že si přečte o "sběrateli který zaplatí milion)
Klidně si "emotivně" ukápni slzu, ale bohužel tahle akce byla mnohem reálnější než "prodej".
URL : https://www.valka.cz/Smutny-koniec-delostreleckej-techniky-t63216#229236 Verze : 0
Trochu OT :
S technikou je to strašně složité. Pokud vím byl i s převozem vraku hetzera z cvičáku někde ve Švýcarsku do ČR strašný problém. Ono totiž i tento vrak byl údajně stále brán jako vojenský materiál a veden jako tank,...Když se tedy vše papírově vyřídilo byl stroji (i přesto že byl z jedné strany prostřílený - cvičný cíl) do korby vypálen autogenem čtverec 30x30cm ...Naštěstí už se jej povedlo kompletně vyvařit,..
Naprosto stejná je situace s kanonem kdy tento vrak má kanon StuK,...majitel rekonstruovaného stroje by chtěl vyměnit za Pak, aby to připomínalo Hetzer,.....bohužel to údajně nejde,...


Pokud se chcete detailně podívat jak trhání kanonů proběhlo tak v linku je galerie : www.dolin.estranky.cz
URL : https://www.valka.cz/Smutny-koniec-delostreleckej-techniky-t63216#229288 Verze : 0
to dolin, podle mezinárodních smluv je to opravdu tak, pokud to nemá být vedeno jako zbraň musí to bát znehodnoceno dle jasného předpisu, ten krom jiného praví že v korbě a věži musí být vyříznuty otvory o daném rozměru (je to myslím 20x20cm) dále v hlavní zbrani musí být vyříznut otvor (opět má daný rozměr, závěrř zbraně musí být upraven aby nešlo zbraň používat, mimoto řada dalších věcí. Je to pozůstatek mírových smluv které měly zabránit možnosti rychlého uschopnění "vyřazené" techniky. Takhle třeba přišel do republiky i Sherman (a ten se leta válel kdesi v německu na střelnici a byl plný písku) Právě to že tohle je docela přesně dáno (týká se to veškeré výzbroje, tanky jsem uvedl jako příklad) tak mne štvou různí tlachalové kteří mají "skvělý nápad" jak to vyměnit kamsi do zahraničí. Zdaleka to není jednoduché a už vůbec ne levné. stačí si spočíst kilometry a hodiny jeřábu (naložení), totéž u podvalníku a tahače. Pokud to má jít přes moře ještě loď nebo letadlo. Pak se ukáže že to není jako koupis si škodovku od souseda a že "výhodný kšeft" je často mimo finanční možnosti muzea nebo soukromníka. Dojde k tomu že vyměníte raritu za něco celkem běžného a rozdíl cen zaplatí dopravu, načež vás vykopnou že jste okradl muzeum, nebo začnete shánět peníze na dopravu a jste za blba protože výměna jesště není dohodlá (nemůže být když nevíte jestli to dokážete odvést). Takže žvásty o škodě na věcech které v muzeu jsou (i v depozitu kam většina z vás nevidí) mne opravdu štvou. Proč někdo ze žvanilů neveme prachy, věc od armády nekoupí (je to laciné za cenu šrotu) následně nevymění (s imaginárním sběratelem co dá milion) a nezbohatne? Pár lidí co hned po plyšáku koupilo staré hakly na tom neprodělalo (povedlo se je prodat na západ) ale představa jak tam čekají na naše "unikáty" je mylná. trh je nasycen a místní předpisy jsou docela tvrdé (známý vezl do německa znehodnocený kanon (ZiS-2) a němec měl husí kůži jak pralinky, že to se u nich nesmí a kanon se vrátil zpět (u nás je jako šrot). Protože o věci něco málo vím dost mne irituje že někdo kdo si nezjistí ani jak by to mohlo jít přes hranici (celní předpisy) nesmyslně žvaní o tom "co by se mohlo"
URL : https://www.valka.cz/Smutny-koniec-delostreleckej-techniky-t63216#229299 Verze : 0
Re: Bitaxe


Cituji :" to pistolník než začneš psát nesmysly (jako kanon za milion) zkus nejdřív chvilku myslet.
1. obdobné kanony měla celá VS, není to tedy nic vzácného


Hmm takže to kapku upřesním .
On se totiž ten kanon nedávno dostal až na TV stanici Discavery kde o něm byl šot dlouhej skoro 20 minut .
Takže za 1.) kanon byl funkční
za2.) byl plně pojízdný ( v šotu jezdil celou dobu )
za3.) měl po obouch stranách rozlišovací znaky ČSLA
za 4.) pro toho maníka prachy nebyly fakt problém protože měl ve sbírce přez 30 tanků včetně abramse . Neptejte se mě jak to udělal prostě tam byl taky .
za5.) rusáci neměli zase tolik kanónů které mohli vystřelovat jadernou munici
za 6 .) tento kanon je pouze jeden na celé západní polokouli
URL : https://www.valka.cz/Smutny-koniec-delostreleckej-techniky-t63216#239057 Verze : 0
to pistolník, na rozdíl od tebe (zřejmě) nejdřív sbárám fakta a pak myslím. Pokud považuješ šot na discovery za zdroj informací je to sice hezké, ale poněkud zavádějící. To co popisuješ svědčí jen o jednom, totiž tom že novináři jsou všude stejní. Ani v US s jejich poměrně benevolentními zákony NEMŮŽEŠ držet podobnou zbraň ve funkčním stavu, to nemá s penězi nic společného, to je prostě zákon, který zakazuje držení řady druhů zbraní včetně třeba samopalů (smíš mít jen poloautomatické verze) a samozřejmě i zbraní větší ráže a účinku. Takže představa že si doma postavíš "atomový" kanon je mimo (tím spíš kdyby ses s ním chlubil v TV. Odkud dotyčný kanon získal se zřejmě v "dokumentu" neříkalo (předpokládám že by ses s tím pochlubil). Mnohem pravděpodobnější je že ho koupil třeba po zkouškách US Army (kořistní zbraně se zkoušejí všude a slavné muzeum v Aberdeenu tak vlastně vzniklo), ale i kdyby ho koupil třeba u nás asi by sotva kupoval další (a platí opět to co jsem napsal, tedy že kdyby o něj stál už ho mohl mít) To že je "plně pojízdný je normální, i třeba vyprošťovací nebo i normální tanky a transportéry které prodávala armáda byly pojízdné, moc nechápu co tím dokazuješ. To že měl po obou(ch) stranách znaky ČSLA, sice může naznačovat že je původem od nás, ale opět to jen potvrzuje že ten kdo ho chtěl si ho koupil a pokud to ostatním nestojí za ty peníze a starosti s dopravou, asi se nedá nic dělat, jejich věc. Totéž platí i pro další bod, to že je dotyčný bohatý (jedno jak) neznamená že si od nás koupí podobných věcí tucet (i když by ho doprava vyšla levněji) opět je to tvůj zkrat v argumentech, on už danou věc má, další zřejmě nechce, takže to že existuje jeden jedinec s penězi který si to koupil, neznamená nic o tom že se to dá prodat komukoli dalšímu (mimoto zákony se mění a zpřísňují, takže to co šlo v roce třeba 1992 už mnohde nejde) Rusové, respektive vojska VS měla těch kanonů řádově stovky a jadernou munici může střílet každá zbraň nad určitou ráži (i v USA) . To že "tento kanon je pouze jeden na celé západní polokouli" je opět argument z těch kdy nejdřív píšeš a pak děláš to k čemu tě vyzývám(tedy myslíš) ono to je sice možné (ale západní polokoule nejsou jen USA ale i další země (třeba i nejvýchodnější část Ruska) a představa že pokud to nemá někdo v US je to ztraceno je mírně řečeno lichá, pravděpodobně si US Army nějaký ke zkouškám obstarala (pokud to není právě ten z dokumentu. Stejně tak může být třeba ve Woolwich v Anglii (mají parádní depozit Smile ).
A přes veškeré emoce a novinářské dokumenty o sběratelích na vývoz i dovoz vojenské techniky platí zákony a pravidla (dokonce mezinárodní) a navíc i docela normální ekonomika kterou nějak pořád nechápeš. Pokud tedy odhlédneme od zákonů (prostě jsme se prokousali dotyčnými pravidly) Existují v podstatě dvě možnosti jak dotyčnou věc získat, první je výměna mezi muzeiními institucemi, tedy třeba VHÚ si požádá vlastníka (tedy armádu) o danou věc a dostane ji, načež ji vymění za jiný exponát, platí pro to celá řada aomezení na straně ČR i na straně druhé, pro soukromníka je to nezajímavé a neprůchodné, pokud nemá něco na výměnu, navíc muzeum má samozřejmě problémy s penězi což to kazí, samotný exponát je sice "zadarmo" ale doprava a další poplatky se zaplatit musí. Druhou možností je ta že armáda která sama obchodovat nemůže nabídne prostřednictvím nějaké k tomu zřízené složky dotyčnou věc k prodeji, pokud je to košile můžeš si ji koupit i ty nebo já, pokud je to věc která by mohla bát z pohledu smluv posouzena jakjo "zbraňový systém" je nabídnuta firmě s licencí na obchod se zbraněmi, pokud o ni není zájem je ve smyslu právě těch smluv znehodnocena (což stojí nemalé peníze) a opět nabídnuta k odprodeji (za mnohem nižší cenu) obvykle končí v hutích, ale lze tak samozřejmě koupit i techniku která tě zajímá (podvozky jsou obyčejně pojízdné a zbraně znehodnoceny - příkladem jsou třeba "ještěrky" jejichž zbraně byly znehodnoceny a otáčení kompletu bylo připraveno o elektromotory, takže sice s ní otočíš, ale jen ručně). Pokud má kdokoli zájem je tohle jeho šance, to že ji nikdo "na západní polokouli" Smile nevyužil jen ukazuje že z různých důvodů o dotyčnou zbraň není zájem. A představa že když je někde jen jedna dotyčná věc je tam po ní hlad, je mylný, tak trh nefunguje, ve skutečnosti třeba v USA asi není ani jeden vůz JAWA Minor, myslíš že tedy po něm někdo touží, nebo je to spíš proto že prostě a jednoduše nikoho nezajímá a tak si ho (přesto že je mnohem snažší dovést auto než kanon) nikdo nekoupil? řekl bych že b je správně. A jsme opět u toho co tu bylo původně, emoce jsou k ničemu, reálně prostě ty zbraně zničit musíme, prodat je neumíme takže nezbývá než je rozřezat. To že ty nad tím chceš plakat je samozřejmě tvoje věc, nakonec i tvé právo, ale hýčkat představu o milionářích na západní polokouli toužících si od nás tu věc koupit je nesmysl.
URL : https://www.valka.cz/Smutny-koniec-delostreleckej-techniky-t63216#239058 Verze : 0
K tomu Pionu:
Pán, který ho vlastni se jmenuje Jacques Littlefield a vlastní takové malé muzeum se čtyřmi klimatizovanými halami o rozloze 4407 m2, kde je přes 200 vozidel. Další čekají na rekonstrukci...mnoho vozidel jsou prototypy.
Pion je skutečně od nás, byl znehodnoven, vyřezáním děr 20x20cm do hlavně a korby.
V dílnách byly otvory vyvařeny tak, aby to nebylo vidět, což ostatně dělá na veškeré technice.
Rekonstrukce se dělají kompletním rozebráním, opískováním korby, uvedením motoru do chodu, sehnáním nebo vyrobením náhradních dílů i v půmyslových závodech (torní tyče apod).
Je to drahá zábava, ale dotyčný si to může dovolit, protože je dědic Utah Construction Company (stavěli takové maličkosti jako Hooverova přehrada, Golden Gate Bridge apod.)
Od nás má i další techniku, T-55AM2, myslím že jsem tam viděl i nějakou Tatru, kouknu na CD.
URL : https://www.valka.cz/Smutny-koniec-delostreleckej-techniky-t63216#239059 Verze : 0
to pistolník, asi budeš muset slevit z funkčnosti toho kanonu (spoléhat na reportáž v TV jako na zdroj není ideální). Jak píše ICE je to prostě prodáno znehodnocené a tedy to bylo přístupné i pro další movité zájemce, to že si to nikdo další nekoupil je prostě fakt a čekat že se objeví další nadšenec je poněkud nesmyslné.
Podobně se vyvařovaly i díry v korbě Shermanu co je v Lešanech (byl jsem u něj když ho přivezli a mohu ti je potvrdit Smile ) aby nebyly vidět, takže zvenčí dnes vypadá "zánovně". Prostě zákon praví znehodnotit takže je to znehodnoceno (jinak by to armáda nemohla dát z ruky, pokud na to není legální kupec, tedy firma klterá to vyveze někam kam se to vyvézt smí). Příště prosím tě si zjisti FAKTA, tedy jak jsou nastavena pravidla a nenech se unášet emocemi nad "zkázou hodnot". Dost mi to připomíná pláč mnoha neinformovaných nad koncem MiG-29, ty byly nabídnuty k odprodeji a kupodivu je nikdo nechtěl, střídali se delegace které si je prohlédly, pokývaly a odjely. Celou dobu několika let se to udržovalo, za docela velké peníze a co většina "odborníků" kteří pokřikují o "té hrůze výměny za Sokoly" asi netuší že jedné mašině chyběl jeden motor, dalším některé bloky a letuschopných jich bylo v reálu jen pár. Poláci je chtěli na náhradní díly (které se z Ruska sháněli velmi obtížně) a měli spolu s našimi techniky velký problém mašiny dostat do Polska do konce roku (má to souvislost s uzavřením fiskálního období nebo s čím) a pokud vím u poslední mašiny se to povedlo nakonec až někdy v lednu. Takže přes pokřik "informovaných" novinářů a dalších "expertů" byla ta výměna tak že za něco o co nikdo několik let nestál a údržba stála docela dost peněz, jsme dostali vrtulníky které jsme potřebovali pro policii a záchranku. Jediný problém (který ale obvykle není zmiňován) je že podle zákona o muzejnictví měl být jeden kus od typu předán do muzea. A úplně stejně nesmyslné je to s tvými emocemi a představami prodejů a výměn. Na prodej to bylo docela dlouho, pokud to nikdo nechtěl co bys s tím asi chtěl dělat (když máš navíc povinnost to znehodnotit), nechat to někde hnít až se to rozpadne samo? A po celou dobu to hlídat (pořád je to materiál armády a ta se o něj musí starat) a vést to v evidenci? Nevím jak ty ale já se obvykle nepotřebných věcí zbavuju, pokud je nikdo nechce tak třeba tím že je hodím do sběrného dvora (armáda do hutí) pořád je to lepší než o ně další leta zakopávat. A tady je to pokud se na to koukneš bez emocí prakticky stejné. Proč by se armáda měla starat o věc pro ni zbytečnou, a utrácet na ni peníze (byť třeba jen za uložení a hlídání) když ji nabídla a nikdo (krom jednoho člověka který ji už dnes ale má) nestál?
URL : https://www.valka.cz/Smutny-koniec-delostreleckej-techniky-t63216#239067 Verze : 0
V televizi tento konkrétní kanon, pokud si dobře pamatuju (na Discovery tenhle pořad běží asi dvacetkrát do roka), i vystřelil- ovšem nejspíš jen slabou prachovou nálož bez granátu, aby to trochu cuklo a začmoudilo, ale nepoškodilo záplaty na hlavni. Co se týče jeho stavu, na http://svsm.org/gallery/2s7-little je fotogalerie.
URL : https://www.valka.cz/Smutny-koniec-delostreleckej-techniky-t63216#239073 Verze : 0
Tak jsem proběhl CD z muzea, z východní techniky je tam například:
Starší verze SCUDU s jednou tlakovou lahví na boku, IS-3,1S32, Ještěrka, T-62, T-72, 2S1, BTR-40, PSZH-4, ZPU-4, OT-64, Scud ma MAZ 543, T55, BTR-70, ZSU-23-4, T-34/85, BMP-1, T-55AM2, SU-100, D-20, T-12, T-54, OT-810, BTR-152,
PT-76, D-52, T-34/76,


Ze západní:
M20, M5, M59, M3A1, M5A1, PaK 35/36, M4A3E8, FV432, M1897A2, Kfz 81 Protze, M4A1, M26, M4A3E2, M50, M26 Dragoon Wagoon, M88, T17E1 Staghound, LVTA5, FV438 Swingfire, XM734, Tracked Rapier, Dingo, M274A5 Mule, M578, M2A1, M61, Australská 2pdr na podvozku Brenu, M551, M16, M62 6x6, M37, Pak 97/38, M60A1, M48A4, PaK 40, M5A1 High speed tractor, Ferret, M901, M29, M548, Comet, Cromwell, M50 Ontos, M3A3, Churchill Crocodile, M42A1 Duster, M8, Samson, Spz.11, Sexton, M103A2, M74, Centurion ARV, Chieftain ARV, Scorpion, M19 GMC, Chieftain Mk.6, M36, Fox, Saladin, M113A1, FMC Light tank, M40 SPH, Renault 1917, SdKfz 222, Hetzer, Sterling 10t., Flak 38, M60A2, M114, Citroen Kegresse, M32, Crusader II, Lynx, Eland, M47, M51, Matilda, SdKfz 251/1, Humber Mk.1, StuG III, M10C, M110, Conqueror, M62 6x6, Centurin Mk.5, RT6000, Abott, M48 Patton prototyp, Valentine, M123 10t., Saracen, M3A5 Grant, Churchill AVRE, M43 ambulance, M41 Walker Bulldog, M75 APC, SdKfz. 10, Leo 1A4, M-48AVLB, M47E1, M7 Priest, Klak 36/37, Panzer 61, Nebelwerfer 42, 6.pdr, M1A1 155 mm gun, DUKW, M18, CCV-L, M55 SPG, BMW R75, M44 SPG, AAAV prototyp, Panther, Pz.I, a další. Wink
URL : https://www.valka.cz/Smutny-koniec-delostreleckej-techniky-t63216#239151 Verze : 0
Nikde jsem je ještě neviděl zapsané do seznamu, ale na fotkách z Littlefieldovy kolekce z tohoto roku jsou i dva Leopardy 1.


mishalov.net
URL : https://www.valka.cz/Smutny-koniec-delostreleckej-techniky-t63216#239173 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více