Identifikace náboje

Diskuse

Ahoj všichni,
mám malý problém a potřebuji poradit:


Potřebuji zda někdo neví co znamená označení na projektilu ráže 88 mm: 129 - fut - 55 - fí/řecky/
Za radu a pomoc předem děkuji
J.Kratěna
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-naboje-t63478#226511 Verze : 0
Chcelo by to fotku náboja aj nápisu.
Takéto značky obvykle obsahujú údaje o sérii (prvé číslo, jedno až trojmiestne, pokiaľ je trojmiestne a začína číslicou 5, je to obvykle prelaborovanie) a ročníku výroby (ďalšie dvojmiestne číslo) a krycí názov výrobcu (spravidla trojpísmenný kód). Význam znaku "fi", môže to byť tiež znak pre priemer, nepoznám. Na strele sa vyskytujú aj hmotnostné znaky (plusky a mínusky).

Úplná razená značka na tele strely (československej výroby) môže obsahovať: značku závodu, číslo série, číslo tavby, rok výroby, značku technickej kontroly výrobcu a značku vojenského preberacieho orgánu. Nad razenou značkou býva vybrúsená plôška s otlačkom po brinelovej skúške tvrdosti. Značka a plôška sú spravidla na valcovej časti strely. Existuje aj značka pre zmetok - dá sa občas nájsť na školných nábojoch. Na školných a výstavných kusoch sú tiež vyrazené znaky pre slepú, delaborovanú muníciu (ručne, jamkárom vyrazená skupina jamiek do trojuholníku, krúžku, alebo krížiku, podľa stavu strely)

Mimochodom, je kaliber správne - 88mm? Nebude to 85mm? Neviem, či boli náboje kalibru 88mm vyrábané aj po vojne (rok 1955), zdá sa mi to nepravdepodobné, ale vylúčené to nie je...
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-naboje-t63478#226533 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více