Barikáda

Barikáda


Jedná se vlastně o provizorní řešení obrany, jejím účelem je vlastně buď zúžit, spíš však uzavřít zcela určitý prostor. Použitý materiál je vždy takový, který je nejdostupnější. Z nejnovějších dějin známe barikády např. z pražského povstání, kde byla využita vozidla, tramvaje, dlažební kostky jakož i jiné další materiály, ve Varšavě byl např. použit povstalci tank jako mobilní překážka. Barikády byly rovněž použity i během revoluce roku 1848. Z dávnějších dob jsou doklady o barikádách z oppid Závist a Hrazany (doba laténská). Obránci barikád jsou tak lépe chráněni a moho vést účinější obranu, než by byli třeba v otevřeném prostoru např. mezi dvěma domy. Rovněž minimálně zpomalují postup nepřítele nebo jej mohou i zcela zastavit. Ovšem záleží také na vojenských možnostech obránce jakož i útočníka.


Literatura:


Čtverák, V. – Lutovský, M. – Slabina, M. – Smejtek, L., Encyklopedie Hradišť v Čechách. Praha, 2003. ISBN 80-7277-173-6.
URL : https://www.valka.cz/Barikada-t63713#227314 Verze : 0
zajímavé je že výraz pochází z francozštiny a je tradován do období náboženských válek hugenotů a katolíků. odvozuje se od sudů (barique) které byly naplněny hlínou a jimi byly přehrazeny ulice, což značně bránilo nepříteli použít jak jízdu tak pěchotu (obránci bojovali i z oken domů takže měli útočníky jako na dlani).
URL : https://www.valka.cz/Barikada-t63713#227325 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více