tEODor

Robot tEODor (EOD - Explosive Ordnance Disposal) je používán pro manipulaci s podezřelými předměty bez přímé účasti a ohrožení zasahujícího pyrotechnika. Je s ním možné provádět prvotní průzkum nebezpečného materiálu (možného improvizovaného výbušného systému) ve volných prostorech, budovách, pod dopravními prostředky apod. nebo jej používat k vytvoření přístupu do uzavřených prostorů.


Je dálkově ovládán z bezpečně umístěného pracoviště operátora. Na jeho pracoviště je přenášen obraz pomocí videokamery. K vybavení patří rentgenové zařízení k prohlížení nebezpečného nebo podezřelého předmětu, hydraulické rameno pro manipulaci s nebezpečným materiálem, rozstřelovací zařízení k ničení nástražných výbušných systémů, zmrazovací zařízení k zamezení přechodu iniciačního impulsu od roznětného prvku k výbušnině. S dalšími přídavnými přístroji a zařízeními může tEODor řezat plech, vrtat otvory ve zdi, rozbit okno a odtáhnout vozidlo.


Ve výzbroji AČR je robot tEODor od března 2005, jsou jím vybaveny některé útvary 15. ženijní a záchranné brigády. V současnosti je dopravován nákladním automobilem Tatra 815-7 6×6 s kontejnerovou nástavbou EOD. Výrobcem robotu tEODor je německá firma Rheinmetall AG.


Technická data


Délka: 1300 mm
Šířka: 680 mm
Výška (o KM30 rozložený): 1100 mm
Výška (o KM30 čelist vertikálně/horizontálně): 4800/2400 mm
Vlastní hmotnost s manipulátorem a bateriemi: 360 kg
Rychlost (plynule proměnná): 0-50 m/min.
Schopnost jízdy do stoupání po schodišti s max. zatížením: 32°
Nejmenší poloměr otáčení: 1460 mm
Max. nosnost (bez manipulátoru): 500 mm



Zdroj: www.army.cz, www.rheinmetall.de

URL : https://www.valka.cz/tEODor-t63728#227359 Verze : 1
Upřesnil bych, že výrobcem je firma Telerob, člen koncernu Rheinmetall AG.


Výbava robota je:
vozík s videojednotkou a ovládací jednotkou
rozstřelovač Telemach
brokovnice
univerzální držák Aquaset s vybavením
rentgen Televis
vrtačka, bruska, střihač drátů


foto z akce Cihelna 2007


zdroj:
popiska vystavovaného exponátu
http://www.telerob.de/

tEODor - zdroj: vlastní archív

zdroj: vlastní archív
URL : https://www.valka.cz/tEODor-t63728#228993 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více