CZK - mačeta vz.52

Mačeta vz.52, Československo


Výskyt tejto zbrane je veľmi ojedinelý, z čoho sa dá usudzovať, že prešla iba vojenskými skúškami, prípadne bola iba veľmi krátky čas vo výzbroji niektorej špeciálnej jednotky.
Jediné, čo vypovedá o jej použití armádou sú prejímacie značky z roku 1952.


Mohutná čepeľ s hrúbkou 3,5 mm sa smerom k hrotu postupne zužuje až na 1 mm. Odľahčená tromi pozdĺžnymi žliabkami, ktoré siahajú približne do jej polovice. Hrot mačety je orientovaný nadol. Na čepeli je značka v tvare leva v neobvyklom postoji – stojí na štyroch nohách a pozerá sa dozadu – pod ktorým je nápis MADE IN CZECHOSLOVAKIA.
Rukoväť črienková z bukového dreva, pripevnená tromi nitmi s priemerom 4,5 mm, roznitovanými cez podložku. Medzi prvým a druhým nitom sa nachádza prejímacia značka československej armády – dva skrížené meče a číslo 52 označujúce rok (1952).
Pošva k tejto zbrani nie je známa


Celková dĺžka: 455 mm
Dĺžka čepele: 295 mm
Šírka čepele: 60 mm
Šírka čepele v hrote: 106 mm


Zdroj:
Karel Morávek, Petr Moudrý: Československé chladné zbrane 1918-1994. ARS-ARM Praha 1995, ISBN 80-900833-7-4
Foto: aukro.cz
URL : https://www.valka.cz/CZK-maceta-vz-52-t63761#227515 Verze : 0
Mačeta nebyla "až tak ojedinělá výskytem" - ještě v roce 1993 se například používala u útvaru, kde jsem sloužil, nejčastěji při údržbě UVZ (učebně výcvikové základny), například při čištění ploch střelnic od náletových dřevin, budování stálých zařízení atd.
Jinak řečeno - provádění "výcviku se zbraní" bylo spojeno s pracovní činností...
Nikdy mne ale nenapadlo provádět výcvik v použití zbraně jako takové proti "živému cíli".
Šlo samozřejmě o materiál naúčtovaný a evidovaný u jednotek...
Nějak si ale nemohu vzpomenout na podobu závěsníku/pochvy...
Proto se můžeme domnívat, že mačeta vz.52 nebyla vyvinuta a zavedena jako "zbraň", ale jako...specificky vojenský pracovní nástroj.
Pozn.: Nejen zbraně, ale obecně jakýkoliv vojenský materiál byl označován systémem materiál vz.... v nomenklatuře evidence materiálu ČSLA.


Popisovaná značka je značkou výrobce, kterým byly Čenkovské strojírny - tradiční výrobce "dlouhých" sečných ručních nástrojů v ČSSR a to i na export...


Zdroje:
Značku a název výrobce www.knife.cz, tamtéž i další mačety v podniku vyráběné
ostatní - informace z vlastních zkušeností

URL : https://www.valka.cz/CZK-maceta-vz-52-t63761#227544 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více